MFČR - koment k novele daně z nemovitostí

Od počátku letošního roku je v platnosti nová úprava zákona o daninemovitostí. Podle ní zůstává nájemce poplatníkem daně z pronajatých pozemků, pokud jde o pozemky spravované Pozemkovým fondem, Správou státních hmotných rezerv nebo Fondem národního majetku a dále v případech, když jsou pozemky v katastru evidovány zjednodušeným způsobem. Ve všech ostatních případech je poplatníkem daně vlastník pozemku.

Jakmile bude zjednodušená evidence pozemků odstraněna, a to zpravidla v důsledku ukončené obnovy katastrálního operátu či pozemkových úprav, stane se poplatníkem daně jejich vlastník.

Nová úprava zákona o daninemovitostí vychází z nutnosti propojit evidenci nemovitostíkatastru nemovitostí s vymezením poplatníka daně z pozemků s důrazem na vlastnická práva; poplatníkem daně z pozemků by měl být především vlastník nemovitostí. Takto navržené ustanovení přispívá k přesnějšímu  vymezení poplatníka daně a zvyšuje právní jistotu pro poplatníka i správce daně.

Do zdaňovacího období roku 2004 včetně byl nájemce poplatníkem daně u pronajatých pozemků, jejichž původní hranice v terénu neexistují, protože byly sloučeny do pozemků s hranicemi v terénu reálně existujícími. Dikce tohoto ustanovení přinášela právní nejistotu jak pro poplatníky daně, tak pro správce daně, neboť postup katastrálního úřadu při obnově katastrálního operátu se v průběhu let  změnil z fyzického vyměření hranic pozemků v terénu na digitalizaci katastrálního operátu, která je prováděna výhradně počítačovou formou. Znění zákona o daninemovitostí přijatého v roce 1992 tak neodpovídalo podmínkám současného způsoby obnovy operátu.  Katastr nemovitostí již několik let neeviduje nájemce pozemků a bylo proto nutno sladit vymezení osoby poplatníka  daněnemovitostí s evidencí v katastru, tj. přejít v nejširší možné míře na vlastníky.

Z celkového počtu 13.027 katastrálních území v České republice obnova katastrálního operátu proběhla přibližně na 30 % území, přičemž z těchto 30% jen část bude mít dopad na změnu daňových přiznání a tedy na poplatníky. Na zbývajících katastrálních územích, kde obnova katastrálního operátu doposud neproběhla, zdaleka ne všechny pozemky jsou evidovány ve zjednodušené evidenci.

Některých částí ČR se tato změna v této fázi  nebude týkat  téměř vůbec, někde k ní dojde teprve v příštích letech podle toho, jak bude obnova katastrálního operátu pokračovat.  Obnova operátu je prováděna postupně podle jednotlivých katastrálních území.

Novela zákona o daninemovitostí byla provedena pod  č. 669/2004 Sb. a publikována ve Sbírce zákonů 30. prosince 2004.

           

Více informací naleznete na www.mfcr.cz

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality