CENTRAL G. - předpokládaný vývoj trhu nového bydlení v ČR

PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ na TRHU NOVÉHO BYDLENÍ v ČESKU

 

 

Zájem o vlastí bydlení dále trvá, sazby hypotečních úvěrů jdou opět dolů

 

Deset měsíců po vstupu do EU přetrvává na českém realitním trhu optimismus. Nadále se potvrzuje příklon domácností k vlastnické formě bydlení. Důvodem je zejména příznivá situace v oblasti hypoték. Sílí také tendence spotřebitelů vyřešit svoje bydlení dříve, nežli dojde k očekávanému nárůstu cen vlivem zvýšení sazby DPH a deregulace nájemného.

 

Poptávka na pražském realitním trhu sleduje nyní tři základní trendy:

  • zájem o menší byty 2+kk a 1+kk v cenách do 2 mil. – podle údajů CENTRAL GROUP téměř tři čtvrtiny prodaných bytů jsou právě těchto dispozic
  • menší rodinné domy 4 až 5+1 v cenách do 4 mil. (vč. pozemku)
  • menší parcely do 1 000 m² v cenách do 2 mil.

 

Kvalita nového bydlení i nadále roste. Stále více se také prosazuje zájem klientů o vyšší standard vnitřního vybavení. Developerské společnosti vycházejí tomuto trendu vstříc. Například společnost CENTRAL GROUP nyní již v základní ceně svých bytů a domů nabízí například luxusní provedení koupelen, plovoucí podlahy, zabezpečovací zařízení, nadstandardní vnitřní dveře a zárubně, bezpečnostní vstupní dveře a řadu dalších nadstandardních položek.

 

Setrvale vysoká úroveň poptávky po vlastnickém bydlení je podmíněna především příznivou situací úrokových sazeb na trhu hypoték. „Až 40% našich klientů využívá při pořízení bydlení hypoteční úvěr,“ potvrzuje Dušan Kunovský, generální ředitel společnosti CENTRAL GROUP, která je největším stavitelem bytů a domů u nás. Hypoindex Fincentra serveru iDnes, který udává vážený průměr úrokových sazeb hypotečních úvěrů, již více než tři měsíce poměrně stabilním tempem klesá. V lednu poklesl až na hodnotu 4,66%.

 

Podle aktuálních údajů zvažuje koupi vlastního bytu nebo domu téměř třetina mladých lidí ve věku 25 – 34 let a dalších 20% lidí věkové skupiny 35 – 44 let. Jako důvod tohoto svého postoje uvádějí nejčastěji vedle úvah o založení rodiny zejména vysokou úroveň tržních nájmů v porovnání se splátkami hypotéky. Poptávková skupina mladých do 35 let je aktuálně vůbec nejvýznamnější skupinou na trhu bydlení. Důvodem je fakt, že silné ročníky z počátku 70. let vstoupily do optimální produkční fáze života. Jejich příjmy tedy již umožňují investici do bydlení.

 

Stále přetrvává i poptávka po bytech a rodinných domech jako investiční příležitosti. Dle odhadů společnosti CENTRAL GROUP poptávka po bytech a rodinných domech jako investici vzrostla meziročně až o 30%. Velmi častými zájemci o pořízení vlastního bydlení „v novém“ jsou také nájemci bytů v panelových domech, které každým rokem stále více dosluhují a na jejich komplexní revitalizaci nejsou ani v dohledné době nebudou finanční prostředky.

 

Dalším důležitým faktorem, který aktuálně táhne poptávku po nových bytech a rodinných domech, je očekávání dalšího vyvolaného nárůstu cen na trhu. „V nejbližších letech bude ovlivňovat ceny především očekávané zvýšení DPH pro bytovou výstavbu,“ uvádí Kunovský. Výjimka sjednaná v rámci integrační smlouvy s EU, která umožňuje účtovat u bytové výstavby sníženou sazbu DPH, končí rokem 2007. Počínaje 1.1.2008 bude i pro obytnou výstavbu platit základní, tedy 19%, sazba DPH. „Výjimky využije jen ten, kdo bude mít do konce roku 2007 postaveno, takže je nejvyšší čas začít o koupi uvažovat,“ doplňuje Kunovský.

 

Jak dále uvádí Dušan Kunovský, nemalý vliv na ceny bytů a domů bude také zcela jistě plánovaná deregulace nájemného. V důsledku průlomového judikátu Evropského soudu pro lidská práva z února tohoto roku, který ukládá polské vládě do půl roku změnit diskriminační systém regulace nájemného, se chystá také celá řada českých majitelů bytových domů podat k soudu ve Štrasburku obdobné žaloby na český stát. Česká vláda bude muset opustit své opatrné spekulace o mírném nárůstu nájmů v období mezi 6 až 12 lety a přistoupit k daleko razantnějšímu uvolnění jejich regulace,“ uzavírá k tomuto tématu Kunovský.

 

CENTRAL GROUP a.s., 16.3.2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Nové bydlení