Stavební spoření v 1Q - počet nových smluv dále klesá

Stavební spoření v prvním čtvrtletí 2005 – pokles počtu nových smluv pokračuje

 

"Loňský rok přinesl stavebním spořitelnám masivní pokles počtu nových smluv a tento trend pokračuje i v letošním roce," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

 

Ke konci prvního čtvrtletí stavební spořitelny získaly celkem 83 669 nových smluv a počet smluv, na které si klienti spoří, klesl na 5 824 084. To je o 75 000 méně než na konci roku 2004 a o plných 476 000 méně než na konci roku 2003. "Ukazuje se, že nižší státní podpora omezuje atraktivnost stavebního spoření. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám ale může jít jen o dočasný pokles, neboť i při nižší státní podpoře se efektivní výnos stavebního spoření pohybuje okolo 6 %," varuje Tomáš Prouza.

 

Nepříliš pozitivně se v prvním čtvrtletí vyvíjel počet poskytnutých úvěrů. To je samozřejmě částečně dáno sezónností úvěrové činnosti, ale nárůst počtu úvěrů o pouhých 14 000 i tak zůstal daleko za očekáváním. "Poměr úvěrů k uspořené částce zůstává na 30 % a zdá se, že se sliby některých stavebních spořitelen o rychlém růstu poskytnutých úvěrů zatím nedaří naplňovat. Aby stavební spoření plnilo svůj cíl, měl by se tento poměr pohybovat alespoň okolo 80 procent," zdůrazňuje Tomáš Prouza.

 

 

Zdroj: TZ MFČR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika