Penta hraje vysokou hru o letiště - vlastní 1/4 pozemků pro novou dráhu letiště v Ruzyni

Finanční skupina Penta Investments oznámila, že v současné době vlastní cca 1/4 pozemků nutných pro výstavbu nové paralelní dráhy. Penta navrhuje státní firmě Letiště Praha spolupráci při výstavbě nové dráhy, která by měla pražskou leteckou křižovatku vyzdvihnout na konkurenceschopnou úroveň v porovnání s velkými letišti západní Evropy. Své návrhu zaslala Penta také premiéru Paroubkovi a ministru dopravy Šimonovskému.

Penta navrhuje například vytvoření společného podniku na principu joint venture, do kterého vloží obě strany jako nepeněžitý vklad pozemky. V poměru hodnoty parcel by pak Penta a Letiště Praha spolufinancovaly stavbu. Letiště Praha by se společným podnikem mělo uzavřenou nájemní smlouvu na využívání dráhy.
Plánované náklady na projekt dráhy se nyní pohybují mezi pěti a sedmi miliardami korun.

Státní firma Letiště Praha potvrdila obdržení návrhu, ale bližší vyjádření zatím odmítá. Ministr Šimonovský hned uvedl, že případné spojení podporovat nebude.

Penta nakupovala pozemky zhruba za ceny 500 Kč/m2. Pokud by Penta se společnou firmou na stavbu dráhy neuspěla, mohl by jí stát pozemky ve prospěch letiště vyvlastnit na základě právě projednávaného návrhu zákona ke stavbě nové dráhy. Penta se takového vývoje obává, ale zároveň upozorňuje, že pokud by k vyvlastnění mělo dojít bude se domáhat náhrady.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality