Dřevěné podlahy II.

Dvouvrstvé parkety

Jsou ideálním řešením dřevěné podlahy pro podlahová vytápění díku nízkému tepelnému odporu. Tento odpor již začíná pouze od 0,042 m2/kW dle konstrukce. Stejně jako u třívrstvých parket tvoří vrchní vrstvu dýha o síle 3mm a více a spodní vrstvu tvoří stabilní prořezaná překližka. Celková výška parkety začíná u 10mm a díky tomu je zvýšena vodivost tepla z podlahového topení. Zde je nevyhnutelné lepení parket k zemi. Tím je i vodivost tepla optimálnější. U podlah s plošným vytápěním je dále vhodné volit dřeviny s menším koeficientem plošné roztažnosti. Teplo prostupující parketami neustále vysušuje vrchní vrstvu a to se snaží reagovat na teplotní změny.
Nejideálnějšími dřevinami pro použití s podlahovým topením jsou Dub, Dub kouřový, Akát, Akát kouřový a Jasan.

Další typy dřevěných podlah

Dalším typem parket jsou spíše dříve používané „vlysové“ parkety. Jedná se o malé parketové vlysy  cca 30 – 80 mm široké a 200 – 600 mm dlouhé z rostlého dřeva. Vlysy jsou po obvodu opatřeny drážkami a pery a většinou se k podlaze lepí. Vlysové parkety pracuji více než vrstvené. Stává se, že po delší době vznikají mezi jednotlivými vlysy až několikamilimetrové spáry, které je nutné vyplnit tmelem pro zachování celistvého a neporušeného efektu. V tomto případě je nutné povrch celkově renovovat a to se promítá do konečné, stále se navyšující ceny. 

 

Podlaha z mozaikových parket představuje podlahu na pohled podobnou parketové podlaze s geometricky dekorativně poskládanými čtvercovými segmenty. Mozaikové parketové dílce bývají ve formě čtverců v rozměru 500 x 500 mm lepené z několika vrstev. Zde je možná pokládka na plovoucí způsob i pokládka „do lepidla“ .

 

Možnou variantou stabilní dřevěné podlahy jsou vícevrstvé parkety s pravou dýhou. Tyto podlahy si zachovávají podobné vlastnosti jako parkety dvouvrstvé, mnohdy jsou stejné konstrukce, rozdílem je však tloušťka nášlapné vrstvy. Ta je u těchto podlah většinou pod 2mm, takže zde je vyloučena možnost provádění důkladné renovace či jednoduchých oprav. 

 

Nakonec podlahy laminátové, které jsou v současné době velice rozšířené. Je to díky velkému poklesu cen a širokému sortimentu nabízených dekorů a odstínů. Jsou zde zastoupeny například téměř od dřeva nerozeznatelné kresby, přes napodobeniny starých a opotřebovaných parket až po jednobarevné nebo parket napodobujících dlažbu případně kámen. Jistou nevýhodou oproti skutečnému dřevu je chladný povrch. Dále v případě poškození nemožnost opravy a je nutné dílec vytrhnout a nahradit novým. Vzhledem k tomu, že laminátové podlahy hodně podléhají módním trendům, nemusí být daný dekor už na trhu a tím se případná oprava přinejmenším ztíží.

Charakteristika některých druhů dřeva

Dub je moderní klasická dřevina, celosvětově velice oblíbená. Dřevo je žlutohnědé až temně nahnědlé barvy s atraktivní rustikální strukturou. Patří mezi naše nejtvrdší dřeviny. Je také velmi pevné, husté, pružné a neobyčejně trvanlivé. Pro ty, kdo mají rádi tmavší odstíny, nabízíme dub kouřový. Tento dub je tmavě hnědý až tmavě šedý s rozdílnou rustikální barevností. Případné další ztmavení do černá je možné díky černým olejům. Černý olej zapříčiní i lehké barevné sjednocení podlahy. Velice atraktivní je tato podlaha v rustikálních provedení. Barevná změna dřeva je dosažena tlakovým působením amoniaku.

 

Akát není příliš rozšířená dřevina a tak zde máte velký prostor pro originalitu a jedinečnost Vaší podlahy. V nepařené formě je vzhledově nejblíže přirovnatelné k dubu. Barva dřeva je však žlutozelená až olivově žlutohnědá. Akátové dřevo je velmi tvrdé, pevné, pružné a houževnaté. Výborně se hodí na podlahové topení a má přirozeně velkou odolnost vůči škůdcům.
Pařený akát je hnědý až tmavě hnědý a má zlepšené vlastnosti jako je zvýšená pevnost, tvrdost a snížená roztažnost a pracování dřeva. Také na podlahovém topení je stabilnější.

 

Buk je další klasická dřevina. Je tvrdá, pevná avšak málo pružná a silně pracuje. Barva dřeva je pleťově růžová. Zpočátku je světlejší a po určité době, díky oxidaci, mírně růžoví a to i po olejování či lakování. Decentní vykreslení přirozené struktury dřeva je velice oblíbené. Je to příjemná dřevina a používá se zejména v místnostech, kde je méně světla a požadujete rozjasnění místnosti či žádáte zvýraznění nábytku. Bukovou podlahu nelze doporučit v kombinaci s podlahovým topením kvůli velké roztažnosti a pracování dřeva.

 

Ořech je luxusní dřevina, velice zajímavá svojí výraznou a mimořádnou strukturou a prokreslením. Barva dřeva je hnědá, tmavě hnědá až černohnědá, často temně pruhovaná. Dřevo je středně tvrdé, jemně vláknité a velmi trvanlivé. Dobře a hluboce přijímá podlahový olej a lazury a výborně se leští. Zpravidla bývá pařeno pro sjednocení struktury. Hodí se do interiérů s antickým masivním nábytkem tak i do interiérů moderní architektury. Parkety je možné pokládat plovoucím způsobem či lepit k zemi. Nehodí se do velmi zatěžovaných prostor. Nejluxusnější volbou jsou velká LHD prkna, která svými proporcemi nemají konkurenci.

 

www.princparket.cz

Související zprávy:  Dřevěné podlahy I.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma