Mycí centrum v kuchyni - novinky, trendy

Peloton, 22.3.2006

Jakkoli se kuchyně stále častěji stává součástí obytného prostoru a tedy vlastně jednou z nejobývanějších místností současného rodinného domu, její hlavní funkcí je příprava jídel. Moderní kuchyni se neobejde bez myčky nádobí, ovšem dřez, lépe řečeno mycí centrum, nesmí chybět zrovna tak. Abychom si při přípravě potravin „mokrou“ cestou práci co nejvíce usnadnili a nenamáhali zbytečně tělo, měl by být dřez a jeho okolí vytvořen podle ergonomických zásad.


Především platí, že dřez by nikdy neměl být umístěn na úplném konci kuchyňské linky, abychom si při mytí nádobí neodírali lokty o stěnu nebo vyšší sestavu kuchyňských spotřebičů. V ideálním případě by z jedné jeho strany měla navazovat plocha pro uložení potravinlednice, které je třeba před dalším zpracováním omýt pod tekoucí vodou, a z druhé strany pracovní plocha. Mycí centrum v rodinném domě se často ocitá u okna, které by mělo být výsuvné nebo posuvné, aby jeho otevřené křídlo nepřicházelo do kolize s kuchyňskou baterií. Pro všechny, kteří si tuto souvislost neuvědomili včas, nabízejí výrobci baterií chytré dodatečné řešení: speciální sklopnou baterii, kterou si ovšem nechají patřičně zaplatit. Dřez by měl být oproti pracovní ploše vyvýšený, protože bývá zpravidla hluboký alespoň 15 cm a právě o tento rozměr se musíme k nádobí ohýbat v zádech. Doporučená výška horního okraje dřezu pro osobu s výškou od 153 do 159 cm je 90 cm, s průměrnou výškou od 160 do 172 cm 98 cm a pro nadprůměrně vysoké osoby od 173 do 182 cm je to 106 cm nad podlahou. Dřez v typizované kuchyňské lince lze dostat do správné polohy doplněním skříňky atypickým soklem potřebné výšky.

 

Dřez, nebo dvojdřez?

Protože značná část moderních domácností je dnes vybavena myčkou, původní funkce dřezu se omezila na omývání potravin, opláchnutí rukou během přípravy pokrmů a namočení houbičky při stírání pracovní plochy. Zkrátka význam dřezu v plně vybavené kuchyni třetího tisíciletí rapidně poklesl, a proto v ní častěji najdeme pouze jednoduchý dřez nevelkých rozměrů. V malých kuchyních se uplatní půdorysně úsporný kulatý dřez, standardem zůstává dřez hranatý menších rozměrů. Dřezy bez okapové plochy výrazně šetří místo na pracovní ploše, zajímavě působí rohový dřez s oboustranným odkapem, který efektivně využívá jinak “hluchý“ prostor. Obyčejný a pro mnohé esteticky neuspokojivý plastový odkapávač má však jednu velkou výhodu – mobilitu. V okamžicích zvýšených prostorových nároků ho lze jednoduše přemístit, případně schovat do skříňky nebo zásuvky zabudované do soklu. Klasický odkapávač lze nahradit speciální skříňkou nad dřezem vybavenou drátěným programem pro uložení nádobí, která díky absenci dna korpusu zajistí dobré větrání a přirozené prosychání nádobí.

Dvojdřez pak umožňuje univerzální a paralelní využití obou dřezů: do jednoho lze průběžně odkládat použité nádobí, které tak neomezuje běžný denní provoz druhého dřezu užívaného pro průběžné omývání potravin, oplachování rukou a nádobí. Speciálně řešené trojdřezy nabízejí mezi dvěma většími dřezy menší prostor pro omývání zeleniny nebo oddělené uložení příborů, což je opět zajímavé pro početnější rodiny s náročnějším provozem.

 

Velikost a materiál

Pro pohodlné užívání dřezu jsou kromě jeho polohy a výšky podstatné jeho rozměry, členění a uspořádání. Velkorysejší rozměry dřezu umožňují pohodlnější manipulaci s většími kusy nádobí. V nabídce výrobců najdeme dostatečně hluboké a kapacitní dřezy především z módního bílého porcelánu, které se osazují do speciálně upravené skříňky. Zářivě bílá, lesklá a hladká přední strana dřezu zůstává totiž viditelná, jemně vystupuje před hranu pracovní desky a výrazně tak ovlivňuje celkový vzhled kuchyňské linky. Mosazný dřez je dnes spíše specialitou, která se uplatní v rustikální kuchyni spolu se starými typy armatur. Standardním a nejoblíbenějším materiálem pro kuchyňský dřez v moderní kuchyni zůstává již několik let nerezový plech. Je pevný, lehký, trvanlivý a finančně dostupný. Speciální strukturovaný povrch zabraňuje vzniku map po zasychajících kapkách vody i vodním kameni. Jedinou nevýhodu tohoto materiálu je hlučnost, kterou výrobci řeší instalací tlumiče vibrací na spodní straně. Kovový dřez je také vhodné uzemnit pro ochranu před elektrickým proudem. Se smaltovanými dřezy se dnes v nabídce kuchyňských studií téměř nesetkáme.

Protože z hlediska údržby a hygieny je kritickým místem napojení dřezu na pracovní desku, stále oblíbenějším řešením je jejich bezesparé plynulé napojení. Plynulý přechod pracovní desky do dřezu oblou hranou účinně zamezuje zahnívání vody v netěsnostech styku různých materiálů a neúprosně vytrvalému usazování vodního kamene. Vhodným materiálem pro takové řešení je umělý kámen, který nejčastěji vzniká spojením mleté žuly s křemičitými písky, barvivy a pojivy na bázi akrylátů. Umělý kámen je pevnější nežli přírodní a velmi odolný proti vysokým teplotám a chemikáliím. K jeho největším výhodám patří široká, téměř neomezená barevná škála, možnost libovolného tvarování dle individuálních návrhů a snadná údržba. Kromě umělého kamene existuje řada dalších speciálních umělých hmot, které vynikají podobnými fyzikálními vlastnostmi, odolávají vysokým teplotám a dobře tlumí hluk.

 

Kuchyňské armatury

Dva kohoutky – jeden na teplou a druhý na studenou vodu – nalezneme dnes v kuchyních moderního rodinného domu spíše výjimečně. A pokud ano, pak hrají roli věrné repliky a jsou jemnou připomínku starých zlatých časů ve stylových a romantických kuchyních. V posledních letech jim konkurují baterie s dvojicí pákových otáčivých kohoutků zajímavého retro-designu. Nejoblíbenější zůstávají nadále baterie pákové, které umožňují plynulou regulaci teploty vody pohybem jediné páky. Dalším krokem ve vývoji ke zjednodušené manipulaci a úsporám vody je pronikání bezdotykových a termostatických baterií z veřejného sektoru a kuchyní hromadného stravování do soukromých obydlí. Bezdotyková baterie umožňuje trvale nastavit bezpečnou a přiměřenou provozní teplotu vody, která automaticky vytéká v reakci na pohyb snímaný zabudovaným čidlem. Kromě teploty vody je možné ovlivnit dobu, po kterou bude voda vytékat i vydatnost vodního proudu. Senzor výrazně usnadňuje údržbu těla baterie, které se zbytečně nešpiní, protože hospodyňka s ním prakticky nepřichází do žádného přímého kontaktu. Možnost předem nastavit teplotu vytékající vody je spolehlivou zárukou bezpečného užívání především dětmi, kterým nehrozí opaření při neopatrné manipulaci. Bezdotykové baterie lze buď připojit přímo na elektrickou síť 230 V nebo lze použít lithiovou baterii 6 V, která při 200 sepnutích vydrží řídit baterii denně po dobu pěti let. Díky pružnému a sofistikovanému systému regulace teploty vody a vydatnosti vodního proudu dokáží moderní termostatické a bezdotykové baterie ušetřit až 70 procent původních nákladů na vodné a stočné v domácnosti.

 

Chytré doplňky a novinky

Každá hospodyňka ocení praktickou kombinaci dřezu s domácím drtičem odpadu, který sice zatím nepatří mezi standardní vybavení českých kuchyní, ale pomalu si nachází cestu i do našich domácností. Drtič biologického odpadu nabízí jednoduché a rychlé rozdrcení drobných zbytků jídla z omývaného nádobí, případně biologického odpadu vzniklého při přípravě potravin. Podmínkou jeho instalace je pouze dřez s výlevkou o průměru 92 mm. Po spuštění přístroje se zbytky dostávají na kovovou desku drtiče, která je ve vysokých otáčkách stlačuje odstředivou silou na zdrsněnou vnitřní stěnu komory, kde se rozdrtí. Pokud nám do drtiče omylem spadne jakýkoliv větší tvrdý předmět, zajistí pojistka automatické zastavení chodu přístroje. Po rozdrcení jsou zbytky jídla společně s vodou odplaveny kanalizací a šetří nám cenné místo v odpadkovém koši.

Mezi praktické doplňky dřezu patří zabudovaný dávkovač saponátu, který šetří místo na pracovní desce nebo ve skříňce. Místo pro práci ušetří také dřevěné prkénko osazené na dřezu, který se právě nepoužívá. Lze ho využít buď jako klasické prkénko pro krájení potravin nebo jako rozšířenou pracovní či odkladní plochu. V blízkosti dřezu je vhodné umístit prvek drátěného programu pro uložení saponátu, tekutého písku, drátěnky a houbičky, případně papírových utěrek. Příjemným nadstandardním vybavením kuchyňské baterie je malá výsuvná sprška, která umožňuje pohodlné oplachování zeleniny, větších nádob, vyčištění samotného dřezu nebo pohodlné naplnění kbelíku při úklidu. Praktickou novinkou na trhu je kuchyňská baterie se dvěma výtokovými rameny na jednom těle: nízkým pro běžné mytí rukou a extra vysokým pro čištění nádobí včetně největších pánví a hrnců. Moderní baterie se stává rovnocenným partnerem ostatního vybavení kuchyně a designéři proto i na ni pamatují s osobitým, netradičním a originálním vzhledem. Baterie se pomalu osvobozují od obvyklých tvarů standardního pojetí a jejich nový vzhled v interiéru působí se stejnou razancí jako unikátní výtvarná díla.


Více se dočtete v časopisu Dům a zahrada č.3/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně