Zkontrolujte střechu hned jak roztaje sníh

zkontrolovat střechu je třeba, jakmile roztaje sníh

 

Zima je konečně za námi. S jarem přichází čas, kdy musíme pečlivě zkontrolovat stav střechy a okapů a zjistit, zda a v jakém rozsahu je poničil mráz, led, sníh a vítr. Zvláště po letošní rekordně dlouhé a kruté zimě je to dokonce nutnost, a to nejlépe hned jak sníh roztaje. Rychlé odhalení závady nám často může ušetřit větší finanční výdaje, než když ji zjistíme o mnoho týdnů později.

Obecně je možné poradit: zkontrolovat střešní krytinu, veškeré oplechování na střeše a zatmelení kolem spojů hran plechu s komínem a zdí. Dobré je také zkontrolovat nátěry střešních oken a pokud je třeba, tak vyčistit plechy za komínem, vikýřem, nebo střešním oknem, aby mohla odtékat voda. U starších střešních oken může zatékat pod víko, proto i zde je vhodná kontrola. Do celkové předjarní revize střechy zahrňte kontrolu sněhových zábran, pokud je máte a hromosvodů. Po tak náročné zimě jako byla ta letošní, je vhodné zkontrolovat   případné poškození okapů, a to jak prohnutí žlabů, tak i háků následkem váhy sněhu,“ říká Karel Skokan, klempíř a majitel firmy, která se již dlouhá léta úspěšně zabývá montáží především ocelových střešních systémů.

 

Střecha

 

Poškození, které se po zimě může objevit, často souvisí se špatným výběrem střešní krytiny podle zátěžové oblasti nebo nedodržením technologického postupu při samotném zhotovení střechy. Při sesuvu velkého množství sněhu může docházet k uvolnění tašek ze střešního pláště. Na střeše o rozloze 100 m2 se při 30 cm sněhové vrstvě může vytvořit ledovec vážící 30 tun. Při takovém zatížení dochází často k poruchám střešní krytiny, zejména skládané. Zvláště dá-li se tento masiv v době tání do pohybu. Nejhorší pro střechu je střídání počasí – sníh, mráz, oteplení a následně opět mráz. Vlivem prudkých změn může dojí až k odpadávání klasických skládaných tašek. Pokud je rozsah poškození střechy větší, je nejlepší zavolat odborníka. Ze zákona je záruka na práci dva roky, ale jsou firmy, které nabízejí tři, pěti i desetiletý pozáruční servis. Příkladem nekvalitně odvedené práce mohou být například nedokonale provedené difúzní fólie. Takové závady se často projeví právě až po tužších zimách. Nezapomeňte na kontrolu všech klempířských prvků.

 

Eliminovat problémy se sněhovou nadílkou lze již vhodnou volbou krytiny, okapového systému i samotným řešením střešního štítu. Je důležité zvláště v horských oblastech vybírat odolnou krytinu bez zbytečných spár a spojů a větší sklon střechy, které mohou samy o sobě zabránit mnoha případným problémům,“ říká Pavel Kovanic vedoucí prodeje střešních a stěnových systémů Lindab. „Krytina se stojatou drážkou Lindab Seamline, má již z továrny povrch upraven vrstvou laku o síle 50 µm, která nejméně padesát let nevyžaduje téměř žádnou údržbu ani obnovu nátěru.“ Hladký povrch navíc snižuje hromadění sněhu v zimě, v ostatních ročních obdobích pak zamezuje zachytávání prachu a nečistot, proto na takové střeše nerostou mechy jako u tvrdých krytin. Falcová krytina je použitelná pro střechy se sklonem již od 4°, a to i na obloukové střechy nebo vikýře.

 

Pokud máte po letošních sněhových kalamitách obavu o statiku střešní konstrukce, může pro vás být i dobrou alternativou ke klasické betonové tašce lehká pozinková krytina (např.LindabTopline), která  napodobuje tvar, vzhled i barevnost klasické skládané krytiny a při tom dosahuje prakticky desetiny její hmotnosti. Takový váhový rozdíl je důležitý především při rekonstrukcích starších objektů.

 

Svody a žlaby – natřít nebo vyměnit?

 

První, co bychom měli v případě žlabů a odtokových rour po zimě udělat, je zkontrolovat, zda jsou v pořádku a zda správně těsní spoje. Pokud nejsou průchodné, je nutné je okamžitě vyčistit (nezapomeňme na mřížky a odtoky), na což nám stačí silnější proud vody, nebo mechanicky vymést.

Následně musíme zkontrolovat těsnost okapových rour. Vlivem váhy sněhu může dojít k jejich poškození či prohnutí. Obří rampouchy (správně střechýly), které často vídáme na horách mohou vážit i několik tun.

 

U plastových okapů je montáž snadná, spojení (případně výměnu) okapových žlabů, například prasklých mrazem, můžeme provést třeba pomocí lepidla nebo tmelu. U pozinkovaných okapů jsou pak jarní měsíce časem pro údržbu a nátěry. Odborníci doporučují provádět úpravu po roce oxidace povrchu ve vnějším prostředí.

 

Kdo je ale chytrý a chce si ušetřit každoroční dřinu s natíráním nebo problémy se zkroucenými a popraskanými plastovými okapy, může si pořídit okap z pozinkované oceli, který už je opatřen ochranou vrstvou laku. Jejich hlavní výhodou jsou minimální požadavky na údržbu, díky povrchové úpravě není třeba okapy natírat minimálně 50 let. Ocel s  ochrannou povrchovou úpravou dávají ve výsledku žlabům, svodům i všem doplňkům vynikající vlastnosti,“ říká Marek Dítě manažer produktu LindabRainline. „Švédská ocel zaručuje vysokou pevnost výrobku a barevná povrchová vrstva mu poskytuje ochranu před povětrnostními vlivy a zaručuje stálobarevnost.“ Vybrat si můžete z osmi odstínů a sladit okapy s barvou střechy nebo fasádou domu.

 

10 dobrých rad, jak postupovat při revizi střechy po zimě, jaká byla letos

 

  1. Zjistit stav střešní krytiny.
  2. Prověřit oplechování střešních prvků a průniků (komínů, světlíků, vikýřů, odvětrávacích prvků).
  3. Vyčistit plechy za komínem, vikýřem nebo střešním oknem (pokud je třeba), aby mohla odtékat voda.
  4. Prohlédnout okapy, odtokové roury (dát pozor zejména na prohnuté žlaby, pokřivené nosné háky či těsnost jednotlivých dílů).
  5. Vyčistit okapy.
  6. U starších pozinkovaných okapů dát pozor na korozi a u plastových prověřit možné popraskání vlivem mrazu.
  7. Zkontrolovat těsnění (pozor na jeho zpuchření!!) a kvalitu nátěrů střešních dřevěných oken.
  8. Důkladně projít podkroví, zda někde nezatéká, nebo dokonce netvoří-li se na částech dřevěných krovů houba a zaplísnění.
  9. Nesumarizovat množství poškození uvedených částí (pokud jde o malé závady, ty odstraníme sami, u velkých zavoláme odborníky).
  10. Revize by měla být minimálně jedenkrát do roka, optimální je ale dvakrát.

    Zdroj: Lindab s. r. o.,
    www.lindab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma