Banky usnadní trh s byty zatíženými hypotékou - další krok ke standardům západních zemí

Na konci minulého týdne oznámila Hypotéční banka, že během několika týdnů spustí nový systém práce s hypotékami, který tuzemský trh přiblíží blíže běžnému způsobu fungování trhu hypoték známému ze západního světa. Hypotéční banka chce usnadnit fungování trhu s nemovitostmi zastavenými hypotékou. V případě problému splácejícího nebo při přání prodat nevyhovující nemovitost se pokusí najít nového kupce případně nemovitost přímo sama odkoupí a bude následně řešit její zpeněžení. Klient z výtěžku prodeje uhradí zbytek splátky, případný přeplatek bude moci použít na splácení nové nemovitosti.

Tento proncip by měl výrazně zjednodušit doposud poněkud problematické fungování trhu s hypotékou zatíženými nemovitostmi., který byl doposud, na rozdíl od rozvinutého západního trhu, omezován a svazován mnoha restrikčními podmínkami jednotlivých bank, které celý proces ztěžovaly a navíc často způsobovaly horčí prodejní ceny daných nemovitostí.

Počet transakcí se "zatíženými" nemovitostmi se doposud pohyboval v řádu desítek případů. Přitom například ve Velké Británii tyto transakce představují až 30% trhu s byty.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky