Bytový dům od KB by měl usnadnit financování družtevního bydlení

Od začátku dubna nabízí Komerční banka nový Program Bytový dům, který výrazně usnadňuje bytovým družstvům a společenstvím vlastníků bytových jednotek přístup k úvěrům. Hlavní výhodou je vysoká dostupnost úvěrů plynoucí z minimálních nároků na zajištění. Úvěr lze získat zcela bez zajištění a bez ručení ze strany majitelů jednotlivých bytových jednotek.

 

„Pro bytová družstva a společenství vlastníků jednotek se tak otevírá nová cesta přístupu k financím potřebným na rekonstrukce, opravy nebo modernizace jednotlivých bytů nebo celého domu. Díky Programu Bytový dům mohou snadno získat prostředky například na opravu střechy, zateplení domu, rekonstrukci výtahu nebo výměnu oken. Až patnáctiletá splatnost úvěrů umožní rozložit splácení dluhu na dostatečně dlouhou dobu,“ řekla Monika Pouzarová, vedoucí segmentu Podnikatelé.

 

Program Bytový dům především přichází s možností získat úvěr zcela bez zajištění, a to v závislosti na lokalitě a na výši zadluženosti na jednu bytovou jednotku. Rozdíl cenových úrovní v jednotlivých lokalitách totiž poměrně výrazně ovlivňuje celkové náklady srovnatelných investic. Pokud bude celková zadluženost v průměru na jednu bytovou jednotku do 300 000 korun v Praze, může společenství vlastníků jednotek získat úvěr zcela bez zajištění, bytové družstvo předloží pouze krycí blankosměnku. Pro krajská města platí hranice 200 000 korun, v ostatních případech 150 000 korun na bytovou jednotku. Úvěry přesahující tyto hranice průměrné zadluženosti na jednotku mohou být potom zajištěny například zástavním právem k nemovitosti nebo bankovní zárukou ČMZRB.

 

„Nové parametry umožňují financovat rekonstrukce i velkých bytových domů bez zajištění a záruk ze strany majitelů bytových jednotek. Například společenství vlastníků s 50 bytykrajském městě může bez zajištění získat úvěr až 10 milionů korun,“ upřesňuje Monika Pouzarová.

 

 

Marie Petrovová

Tisková mluvčí KB



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika