Domácí kancelář

Living, 31.5.2006

Práce doma je současným trendem – přináší například úsporu financí za nájem kanceláří pro začínající podnikatele, ušetří i čas při cestování. Není nutné každý den promrhat v dopravním prostředku čas a navýšit už tak značnou dávku stresu.

 

Pracovat doma má i další kouzla – co je lepšího než práce se skleničkou dobrého portského a výběrovou Cohibou na zahradě? Lidé, kteří pracují doma, se mohou věnovat více svým potomkům – ti by nemuseli své rodiče vidět celý den. Moderní počítačové technologie dovolují, aby člověk mohl pracovat „volným tempem během dne“ nebo i v noci, pokud mu to vyhovuje a jeho práce umožňuje.

Ovšem tento způsob není samospasitelné řešení, přináší i rizika. Je známo, že jde o typ práce, který zvládnou jenom lidé s vnitřní disciplínou a odpovědností. Na jednu stranu tato práce svádí k tomu, aby člověk pracoval málo nebo jenom nárazově. Na stranu druhou smazává přirozené dělení dne na čas pro práci a čas pro rodinu, takže se může stát větším workoholikem, než kdyby docházel do kanceláře. Jakmile se naučíte kontrolovat každou čtvrthodinu e-mail a budete chtít řešit problémy, ať je devět dopoledne, jedenáct večer či tři ráno, můžete si vypěstovat závislost na práci, i když pracujete doma. Poslední výrazné riziko? Ponorková nemoc – pokud jste zavřeni s rodinou doma 24 hodin, může se objevit více problémů než v televizí „realityshowní“ vile.

Každý by měl zvážit, zda mu práce doma přinese více pozitiv a nebo negativ. Pokud se ale pro ni rozhodnete, je zařízení pracovního koutu snadné.

Základní vybavení

Počítače, které vyhovují pro kancelářskou práci, jsou již mimořádně levné. Tvrdím, že kompletní a poměrně luxusně zařízené domácí pracoviště můžete se základním software pořídit do 20 000  korun. Levnější konfigurace je také možná, ale vzhledem k tomu, že s počítačem budete trávit většinu dne, doporučuji spíše investovat do stroje s dostatkem paměti, rychlým diskem a hlavně vyhovujícím, ergonomicky vhodným monitorem a klávesnicí.

Pro běžnou kancelářskou práci na jednom dokumentu stačí 256 MB paměti, pokud potřebujete pracovat s více dokumenty najedou, využíváte grafické aplikace nebo intenzivně využíváte internet, lze doporučit „tolik paměti, kolik je možné“, to znamená pro počítač s Windows XP použít 1 GB či více RAM. Paměti jsou levné, 1 GB modul stojí od 2500 korunčím více paměti, tím počítač rychleji reaguje. Obecně je možné říci, že u kancelářské práce bude důležitější objem paměti než rychlost procesoru.

„Kancelářské“ stroje představují velkou kategorii, do níž spadají na jedné straně jednoduché počítače pro zpracování textů, pro účetnictví, pro zjišťování informací na internetu, na straně druhé ale také výkonné stroje určené pro práci s digitální fotografií, pro přípravu tiskových předloh či zpracování videa. Pokud si pořizujete počítač pro domácí kancelář, určitě se svým dodavatelem prodiskutujte využití. Některé úkoly vyžadují speciální konfiguraci - například systémy pro zpracování videa musí mít velmi výkonný procesor, velkou paměť, video vstupy a výstupy a rychlé disky. Proto je nutné, abyste měli dostatečně přesnou představu, jakou funkci má stroj plnit a zda plánujete výkon počítače během času navyšovat. Váš dodavatel navrhne optimální konfiguraci – a může vzít v potaz i další speciální požadavky, jako například nároky na kompaktnost, hlučnost, spotřebu energie, zabezpečení dat či design počítače.

Můžete se například rozhodnout pro mimořádně kompaktní stroj, jakým je poměrně pomalý, ale pro kancelářskou práci plně postačující Mac Mini za 18 000 korun nebo jeho větší bratříček zabudovaný v monitoru iMac (v cenách od 44 000 ). Počítače Apple nejsou kompatibilní s PC, ale ve stylovosti vynikají - podobné designy se připravují i pro PC. Designové stroje jsou určeny pro stylové interiéry, kde je budou obdivovat klienti - ovšem za design si připlatíte.

 

Desktop, nebo notebook?

V poslední době pronikají v počítačovém světě do popředí notebooky. Jejich cena klesá, schopnosti jsou čím dál tím více srovnatelné se stolními počítači (obvykle převyšují požadavky na kancelářské aplikace) a navíc bývají velmi skladné. Pokud chcete „uklidit“ domácí kancelář s notebookem, stačí ho zaklapnout a strčit do stolu. Notebooky mají minimální nároky na prostor, což je často u domácího stroje rozhodující. Vlastnosti notebooků a desktopů se od sebe liší, i když dochází k funkčnímu sbližování. Dnes se například nabízí extrémně výkonné notebooky, které se mohou hravě měřit s nejlepšími stolními počítači a nabízí i mimořádný výkon pro 3D aplikace - ovšem jejich cena běžně překračuje 50 000 korun, takže musíte mít pádný důvod, proč takový stroj potřebujete - nebo hodně peněz a potřebu daňových odpočtů.

 

Notebook si vyberte, když:

- Chcete cestovat a práci si převážet s sebou.

- Nemáte v plánu stroj příliš rozšiřovat. (Obvykle lze rozšířit paměť a disk, ale ne o mnoho více.)

- Záleží vám na rozměrech.

 

Desktop si vyberte, když:

- Plánujete stroj průběžně rozšiřovat.

- Požadujete velmi výkonné aplikace (grafika, CAD, výpočty...) a nechcete platit za drahé vysoce výkonné notebooky.

- Pracujete na jednom místě.

 

Pokud cestujete a plánujete například předvádět svým klientům ukázky zboží, zvažte zakoupení projektoru. Prezentace s  projektorem je velmi efektní, lze předvádět širšímu okruhu lidí, kteří se nemusí tísnit kolem počítače. Ceny projektorů přitom začínají od 18 000 korun. Cestovatelé si s sebou mohou vzít kompletní kancelář - dnes je možné obstarat si kompaktní přenosnou tiskárnu i přenosný skener. Například Canon CanoScan 500F stojí 4000 korun, je napájen výhradně přes připojení USB (takže nevyžaduje žádné trafo), je vybaven zabudovaným stojánkem (takže může skenovat i na boku) a při tloušťce 3,5 cm připomíná spíše školní atlas. Přitom není výkonově nijak omezen - stránku A4 naskenuje za 15 sekund. Mezi přenosnými tiskárnami exceluje HP Deskjet 460wbt za 9500 - nabízí díky vlastní baterii nejen barevný tisk na cestách, ale vyniká zvláště připojitelností. S počítačem je možné tuto tiskárnu propojit nejen klasickým paralelním portem a USB kabelem, ale i infračerveným připojením nebo bezdrátovým rozhraním Bluetooth. Kromě toho tiskárna dovoluje tisknout fotografie z paměťových karet Compact Flash a Secure Digital přímo bez počítače.

Data musí být v bezpečí!

Profesionální použití počítače vyžaduje kvalitní zálohování dat. Zatímco v korporátním prostředí se můžete spolehnout, že o zabezpečení dat se postará správce sítě, doma se o bezpečí svých dat musíte zajímat sami. Máte v počítači účetnictví? Údaje o bankovních transakcích? Plány nového výrobku? Rozepsaný román? Pokud budete mít data uložena pouze na harddisku, můžete o ně přijít mnoha způsoby: Při krádeži, při fyzickém zničení stroje (požár, divoká párty, děti a jiná domácí zvěř…), při selhání disku, při napadení viry, bleskem a podobně.

 

Living tip

Dvojí ochrana

Aby byla data zabezpečena, promyslete si, jak podstatné je pro vás zálohování. Pokud je to opravdu kritické a nemůžete si dovolit ztratit vůbec nic, nechte si od dodavatele zamontovat do počítače dva harddisky v zapojení RAID 1 (neboli zrcadlení, mirroringu). Dva disky v tomto zapojení fungují tak, že se na ně vždy zapisují data duplicitně, a když jeden selže, je možné data plně rekonstruovat. Pro uživatele bývá dostupná ovšem jen polovina diskového prostoru, druhá funguje jako záloha. RAID 1 zapojení přitom dovolují všechny modernější desktopy a dokonce i některé dražší notebooky - pokud jsou vaše data opravdu kritická, lze ho plně doporučit.

 

Další úrovní zabezpečení je ochrana před působením přepětí, podpětí i blesku. Dnes už u nás nejsou výpadky elektrického proudu tak časté, ale pokud se to stane, mohou mít devastující následky. Před podpětím nebo přepětím ochrání váš systém záložní zdroj, který stojí kolem 3000 korun. Jeho úkolem není udržet počítač v chodu po neomezenou dobu - pokud vypadne proud, dovolí dokončit právě prováděnou operaci a práci s počítačem korektně ukončit a následně ho vypnout. Některé modely mohou nabízet i ochranu proti blesku, ale pozor - jakékoliv propojení počítače s okolím (vnější anténa bezdrátové sítě, připojení k telefonní síti apod.) mohou přivést nebezpečné napětí. Pokud chcete svůj systém dokonale chránit před podobnými nehodami, nechte si od svého dodavatele navrhnout vhodné řešení!

Poslední úrovní ochrany dat je jejich zálohování na výměnné médium. RAID 1 řešení je spolehlivé, ale nepomůže, když bude počítač ukraden. Proto je třeba pravidelně (denně, týdně...) zálohovat data na výměnná média a dávat je na bezpečné místo (sejf, schránka v bance). Bezkonkurenčně nejlevnější řešení představuje vypalování na DVD - vypalovací mechanika DVD dnes stojí kolem tisícovky a cena médií o kapacitě 4,7 GB se blíží deseti korunám. Pro menší objemy dat jde o ideální médium, i když - a to zdůrazňuji - je zásadní zvolit si kvalitní médium archivační kvality. Dlouhodobě se osvědčila média značek Emtec, Verbatim a Memorex. I mezi nimi existují rozdíly: běžná média Memorex stojí kolem 10 korun, zlaté archivační Emtecy naopak 50 korun. Ty jsou určeny opravdu pro dlouhodobou archivaci cenných dat, na běžné zálohy bývají příliš nákladné.

Pokud máte větší nároky na zálohování, stojí za zamyšlení zálohování na externí disky (například Maxtor nabízí externí disky o kapacitě až 1 TB = 1000 GB) nebo páskové mechaniky. Nároční zájemci by měli pečlivě vybrat vhodný typ média, software pro zálohování a strategii zálohování prodiskutovat s odborníky. I když to bude vyžadovat investici, jde o zlomek ztráty v okamžiku, kdybyste měli přijít o výsledky několikaleté práce.

Zvláštní pozornost musí věnovat zabezpečení ti, kteří pracují s citlivými údaji klientů (finanční, zdravotní, osobní údaje) - a vybrat i vhodný software, který bude citlivá data kódovat tak, aby je potenciální lapka nemohl zneužít. Škoda, která může na podnikání vzniknout v případě ztráty či úniku senzitivních informací, je často nevyčíslitelná. Používání kryptografie ve Windows XP, nutnost vkládat hesla při startu počítače a podobně je zcela základní -  pro citlivé údaje si rozhodně nechte doporučit speciální software. Rovněž dbejte na dobré umístění a zakódování bezpečnostních kopií. Ve zdi zabudovaný nebo k podlaze kotvený trezor pro zálohy je pro domácí podnikání rozumná investice.

Tiskneme, kopírujeme

Každá domácí kancelář potřebuje tiskárnu. Občas se hodí i skener, ani kopírování není k zahození. Pro moderní domácí kancelář lze proto doporučit multifunkční zařízení, jež kombinuje skener, kopírku a tiskárnu. Takové zařízení uspoří hlavně místo a zjednoduší obsluhu – je pravda, že zakoupení samostatného skeneru a tiskárny bývá často výhodnější a nabídne za dané peníze vyšší kvalitu výstupů. Samostatně zvolený skener a tiskárna se hodí spíše pro náročné uživatele, kteří pracují s grafikou; pro běžné kancelářské použití bývá kvalita multifunkčních zařízení více než vyhovující, navíc je lze i bez počítače použít jako kopírku (což u oddělených zařízení není bez počítače možné). Cena multifunkčních zařízení se v poslední době propadla natolik, že si mezi nimi vybere každý.

Pro malé objemy tisků lze doporučit multifunkční zařízení využívající inkoustový tisk – nabízí flexibilitu, dovoluje tisknout černobíle i barevně, ovšem náklady na tisk jsou vyšší než u laseru. Nejlevnější inkoustová multifunkční zařízení, jako je Lexmark X1190, lze pořídit od 2000 korun, ovšem takové modely nejsou stavěny na intenzivní používání. Obvykle platí pravidlo, že čím levnější inkoustové zařízení, tím nákladnější provoz. Pokud požadujete v zásadě jenom černobílý tisk nepříliš často, představuje inkoustové multifunkční zařízení rozumnou volbu. Tato zařízení dovolují tisknout na speciální papír i kvalitní fotografie, často přímo z paměťových karet nebo přímo z fotoaparátů. Mezi kvalitní moderní zařízení tohoto typu patří například HP Office Jet PSC 1610 za 3500 korun, ovšem nabídka je mnohem širší. Tato třída zařízení nabízí modely velmi úsporné pro provoz při černobílém tisku, jiné modely zase představují zařízení pro kvalitní a přitom cenově dostupný barevný tisk i digitální fotografie. Nabídka podobných zařízení je velice pestrá – proto výběr konzultujte se svým dodavatelem. Obecně lze říci, že u levných zařízení nabízí nejlepší poměr cena - výkon zařízení značek Epson a Canon.

Pokud se orientujete výhradně na černobílé dokumenty, bude lepší zaměřit se na třídu zařízení, využívajících laserový černobílý tisk. Ta nyní nabízejí nejlepší cenu za vytištěnou stranu. Velmi dobrý je například Samsung SCX-4100 za 5100 korun nebo Canon MF-3110 za 6400 korun. Některé modely mají i zabudovaný fax – ovšem jeho význam v době internetu stále klesá. Pro velmi náročné využití (například domácí DTP pracoviště) se hodí vysoce výkonná zařízení jako OKI C5540 MFP. Tiskne až 24 stran za minutu, navíc v barvě a s nízkými provozními náklady, ovšem pořizovací cena se vám líbit nemusí: 44 000 korun. Pro domácí využití se hodí spíše levnější barevná laserová zařízení jako například HP Color LaserJet 2820mfp za 24 000 korun. Vzhledem k doporučenému zatížení 30 000 stran měsíčně je jasné, že i toto zařízení patří uživatelům, kteří často tisknou. Pro běžné nenáročné používání představují stále barevné laserové kombinace přílišný luxus.

 

BOX: Na co nezapomenout při zařizování domácí kanceláře?

- Připojte se k internetu bezpečně! Při instalaci počítače nechte nainstalovat a nakonfigurovat antivirový program a firewall. Antivirový program chrání před počítačovými viry a firewall před pokusy o průnik z internetu. Zvláštní obezřetnost potřebujete v případě, že plánujete využívat bezdrátové sítě - rozhodně doporučujeme odbornou instalaci a nastavení. Pochopitelně je třeba zachovávat základní pravidla bezpečnosti – neotevírat přílohy podezřelé pošty, nereagovat na emailové výzvy pro „obnovení přístupu“ či emaily, dožadující se odeslání čísel účtů či hesel.

 

- Zabezpečte svůj počítač před ztrátou dat! Nezapomínejte na zajištění počítače před výpadky proudu ani před ztrátou dat. Záložní zdroje stojí kolem 3000 korun a chrání počítač před chvilkovým výpadkem energie i před přepětím v elektrické síti. Záložní zdroje APC Cyberfort mají eurozásuvky a jsou uzpůsobeny pro zajištění napájení pro jakákoliv zařízení, nejen počítače. Cenná data, ať účetní a nebo jiná, nezapomínejte pravidelně zálohovat – nejběžnější způsob je na DVD (doporučena jsou kvalitní archivační média), pro větší objemy dat vyhovuje Iomega REV (až 90 MB na cartridge, mechanika stojí 8500 korun) či páskové mechaniky (přes 20 000 korun).

 

- Používejte legální software! To by měla být samozřejmost. Pokud kupujete nový počítač, kupte si i OEM verzi operačního systému (verze operačního systému pro dodávku s novým počítačem), vyjde to levněji. Jestli nechcete zpočátku investovat do MS Office, vyzkoušejte alternativy zdarma, jako je OpenOffice. Alternativa Office zdarma občas může mít problémy s kompatibilitu dokumentů, ale stále je to vedle pirátského software lepší alternativa a mnoha uživatelům plně postačí. Pro vaše podnikání může být zapotřebí i jiný originální software – například Adobe Photoshop. Pamatujte, že náklady na software mohou i několikrát překročit náklady na hardware! Je prozřetelné pro ratolesti obstarat jiný počítač, aby na váš neinstalovaly cokoliv. To je nebezpečné kvůli virům a spyware a mohou bez vašeho vědomí nainstalovat i nelegální software.

 

- Pamatujte na své zdraví! Monitor, klávesnice a myš by měly patřit mezi periferie, na kterých nebudete šetřit. Počítač si vyměnit můžete, zápěstí, záda nebo oči ne. Uspořádejte pracoviště podle ergonomických požadavků , aby vás dlouhodobá práce nezatěžovala. Pokud často telefonujete, obstarejte si handsfree – například bezdrátové připojené přes Bluetooth. Až příliš mnoho podnikatelů s poruchou krční páteře si vzpomene, že držet telefon mezi hlavou a ramenem bylo možná levné, ale následky bývají bolestivé! Využívejte výhod domácí práce - a dopřejte si časté přestávky.


Michal Rybka

Foto:

Více se dočtete v časopisu Living č.5/2006



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika