Máte doma malého génia ?

Living, 1.6.2006

Máte doma génia?

Tak především: upřímnou soustrast! Ale neklekejte před ním na kolena. Možná že to s geniálností vašeho dítěte nebude tak horké: prostě je to kluk nebo děvče, které se horlivě věnuje nějaké činnosti: na něco hraje, zpívá, maluje, sochá, šroubuje, šije. Ale provozuje svoji zálibu s vervou a několik hodin denně. Co je k tomu zapotřebí?

 

Na prvním místě vlastní místnost - říkejme jí dětský pokoj i v případě, že dotyčný génius již odrostl předškolním střevíčkům. Jelikož každá z činností bývá v něčem s těmi ostatními shodná, a v něčem jedinečná, podívejme se jim na zoubek.

Co je všem zájmovým dětským činnostem společné? Osvětlení, pracovní místo a sezení!

Pracovní stoly musí být umístěné tak, aby světlo dopadalo ze správné strany: to jest pravákům zleva, levákům zprava.

Jedno centrální světlo (lustr) je nedostačující.

Místnost, kde dítě pracuje, vybavte kvalitními stolními lampami, případně i světelnými rampami (podle druhu činnosti). Lampa nemá vytvářet ostře ohraničený kužel světla utopený v šeru.

Židle - ať dítě sedí u klavíru, violoncella či u kreslení - musí být odpovídající výšky odpovídající jeho vzrůstu. Už proto je výhodné rozhodnout se pro počáteční větší investici a koupit židli, která „roste“: má nastavitelnou výšku sedáku, opěrek rukou i zad.

 

Klein Mozart

Muzikální produkce představují v bytě největší problém. Jak to udělat, aby mohlo dítě cvičit a nepřivádělo svými produkcemi zbytek rodiny a sousedy k šílenství? „Dětský pokoj se musí zařídit takovými materiály, které pohlcují, a neodrážejí zvuk,“ říká architekt Jürgen Wisniewski z ateliéru Borchardt a Partner. „To znamená žádné hladké tvrdé odrazné plochy, které fungují jako rezonanční desky!“ Francouzské okno nebo velké balkónové prosklené dveře v místnosti, kde dítě cvičí na hudební nástroj, udělají z celého bytu Rudolfinum. „Doporučujeme místo parket kobercovou krytinu, látkové závěsy přes dveře, přehozy, strukturované stěny potažené měkkými materiály. Svého času jsme pokrývali stropy takových pokojů papírovými kartony od vajíček. To v současné době není nutné, protože je větší nabídka zvukově izolačních materiálů než kdysi,“ vzpomíná architekt. Pokoj dítěte, které hraje na hudební nástroj, má být co nejvíc venkovní, nikoli uprostřed bytu. Odtud by se zvuk paprskovitě šířil do všech místností.

A pak jen doufejte, aby váš malý Mozart netrpěl alergiemi na prach, který se drží v závěsech a strukturálních tapetách jako moucha mucholapky.

Je tu ještě jiné, důkladnější (a nákladnější) řešení. Do toho se vyplatí investovat, když je zřejmé, že ratolest se chce hudbě věnovat denně několik hodin (například studuje konzervatoř). V tom případě se doporučuje použít na podlahy a stěny speciální zvukově izolační materiály. Je známo, že zvuk se šíří vzduchem a proniká stěnami, stropem, podlahou, spárami do dalších místností. Hovoříme o tzv. zvukové neprůzvučnosti R, což je logaritmus podílu mezi zvukovou energií dopadající na plochu a zvukovou energií, která jí projde. Čím je neprůzvučnost vyšší, tím lépe! K akustické izolaci podlah se používá kamenná vlna. Akustické příčky se montují nebo zdí z cihel vyplněných zvukovou izolací, aby se přerušil akustický most. Důležitou roli mají omítky: musí dokonale vyplňovat všechny spáry. Stropy se stěnami musí být napojeny dilatačně (více na www.rockwoll.cz).

 

Chico Picasso

V tomto případě je důležité při vybavování dětského pokoje respektovat několik hledisek:

Omyvatelnost: dejte přednost podlaze, které hned tak něco neublíží (například laminát) a dá se dobře umývat. Pokud možno vyhněte se kobercům a kobercové krytině. Totéž platí i pro výmalbu stěn - je lepší omyvatelnými barvami (alespoň do výšky, kam dítě dosáhne).

Malířský materiál: nedávejte dítěti do rukou barvy, které dobře drží na nábytku a lze je odstranit těžko nebo vůbec ne. Jinými slovy: přednost mají akvarely, tempery, plakátové barvy. Olejem může potomek malovat, až bude mít vlastní ateliér nebo v lidušce.

Zařízení: i malí výtvarníci potřebují pořádnou pracovní desku, ať se mohou směle rozmáchnout! Můžete ji pořídit za pár stokorun - v IKEA kupte „kozy“ a přes ně položte velkou dřevěnou desku. „V místnosti nemá chybět velká nástěnka, kam dítě může výkres připevnit a podívat se na něj s odstupem,“ radí architektka Edith Borchardová, která má osobní zkušenost se synem - akademickým malířem. „Když má potomek o kreslení skutečný zájem, investujte do malířského stojanu. Jednak si tím dítě vytvoří správné pracovní návyky při kreslení i malování, jednak má dobrý přehled, co dělá, a vy máte jistotu, že v zápalu tvorby nepomaluje nábytek.

Jakmile ratolest pobere rozumu, je výhodné, když má v pokoji vodu. Možná trochu nacáká kolem umyvadla, ale je to menší zlo, než když chodí přes celý byt se špinavými štětci a miskami do koupelny nebo kuchyně a za ním je mokrá barevná stezka! To nadělá mnohem víc nepořádku a škod!“

 

Petite Coco Chanel

Má vaše dcera designérské sklony a šije si vlastní modely? V tom případě - kromě šicího stroje - potřebuje:

·          velmi dobré pracovní světlo

·          židli, na které jí nebudou bolet záda a nebude se hrbit

·          velkou pracovní desku (zhruba velikosti rýsovacího prkna), na které lze látku rozprostřít, položit střih a stříhat. Na podlaze nebo posteli je to nepohodlné a pro koberec (matraci) krajně riskantní.

·          figurínu na zkoušení (poohlédněte se i v bazarech nebo při likvidaci obchodu s konfekcí)

·          přehledné zásuvky s organizéry na špulky, jehly, knoflíky a vše, čemu se říká „příprava“.

·          pojízdný stojan s ramínky, takzvaný štendr.

V šicím pokoji je lepší hladká podlaha (bez koberce), aby se nitě a odstřižky snadno smetly (vysály) a špendlíky se nezabodly do koberce, následně do nohy. Samozřejmě vaší.

 

Living tip

Podlaha na věčnost

Ve starých textilních továrnách se používala „technická“ podlaha označovaná tehdy i dnes kantovka (nejčastěji dubová). Důvod byl jasný – tato podlaha neelektrizuje, což švadlena ocení. Navíc lze tuto podlahu nesčetněkrát přebrousit. Kantovka nepatří minulosti - v současné době je žádaná i do moderních bytových interiérů (zadejte do vyhledavače „kantovka“).

 

Little Edison

Specifické potřeby technických vynálezců se odvíjejí od oboru, který se rozhodnou zgruntu „převynalézt“. Při práci s nářadím typu kladivo, šroubovák, pájky a podobně je rozhodně lepší přesunout Edisona z pokoje do dílny. Může ji zbudovat například v kumbálu nebo garáži. Nedělejte si však iluze, že váš šikula nic nepropašuje do svého pokoje. Pro tyto případy ho zařiďte ryze účelným a nepříliš drahým nábytkem. Důležitá je vyšší nosnost zásuvek, boxy na kolečkách, krabice a organizéry. Kutilovi uděláte radost kufříkem na nářadí (v OBI, Hornbachu či Baumaxu prodávají mnoho typů a velikostí) a na součástky. V pokoji by nemělo být nic, od čeho může vzniknout požár, je toxické nebo zapáchající (barvy, ředidla, pájky a podobně).

 

Bill Gates jr.

Takových jsou dneska milióny a ke štěstí jim stačí „nadupaný“ počítač, velká obrazovka a online připojení. Poučení rodiče přidají pracovní stůl a židli odpovídající vzrůstu počítačového mága a opravdu kvalitní lampy a také myš odpovídající velikosti dětské ruky, případně včetně gelové podložky pod zápěstí. Jestliže dítě stráví u obrazovky řadu hodin denně, pořiďte mu kvalitní plochý monitor. Není na škodu chodit s dítětem na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři, aby mu včas předepsal dioptrické brýle. A ještě jedna poznámka na okraj: váš Bill Gates jr. by měl pracovat s legálně získanými programy, nikoli pirátsky staženými.

 

Jágříci a Neumannové

Dříme-li ve dítěti fenomenální sportovní talent, můžete mluvit o velkém štěstí: malý Jágr (Železný, Šípková, Šebrle, Neumannová), provozuje svoje hobby mimo byt. Trénuje v tělocvičně, na hřišti nebo na kluzišti. Tudíž to nejhorší, co může jeho pokoj potkat, jsou hromady poházených notně propocených dresů, ze kterých se šíří nelibý odér, a sportovní nářadí (brusle, kopačky, přílby, lyžařské boty, kužely). Pravidlo No. 1: Nikdy nedopusťte, aby špinavé dresy přešly přes práh pokoje! Pořiďte do předsíně nebo vedle pračky velký koš na prádlo, kam ratolest hned po vstupu do bytu propocené oblečení odloží. Protože mladá generace nepatří mezi příznivce skládaní věcí do komínků, vybavte její prádelník a šatník výsuvnými koši a policemi na čisté oblečení. Jeden díl šatny, která je pro tento účel nejlepší, by měl sloužit výhradně čistému sportovnímu oblečení. Čím jednodušší ukládání, tím větší šance, že dítě svoje věci (hokejky, míče, helmy atd.) bude opravdu dávat na místo, kam patří.

Jestliže potomek patří do kategorie „živé dítě“, můžete jeho pokoj vybavit sportovním náčiním, jako jsou basketbalový koš, boxovací pytel, kruhová trampolína. Základním předpokladem pro pokojovou sportovní činnost je dost místa, aby nedošlo ani k újmě na zdraví, ani na zařízení. Mějte na paměti, že nejvíce úrazů vzniká v domácím prostředí.

 

Marie Krausová
Více se dočtete v časopisu Living č.6/2006



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky