Definice sociálního bydlení pro DPH se patrně zvýší, DPH se nezvedne

Ministr financí Vlastimil Tlustý připravuje širší definici takzvaného sociálního bydlení, na které by i po roce 2007 platila stávající výjimka nižší daně (5%) z přidané hodnoty oproti EU požadovanému zvýšení na základní sazbu v ČR 19%. Ministr Tlustý je zastáncem rozšíření definice tzv. sociálního bydlení v absolutním rozsahu tedy maximální rozšíření 5% sazby DPH na byty a domy.


Od 1. ledna 2008 se má DPH na nové bydlení podle pravidel EU zvýšit na 19 procent. Vyhnout se zdražení má takzvané sociální bydlení. Dosud navržená definice počítá s tzv. sociálním bydlením o rozměrech 90 m2 u bytů a do 150 m2 u domů. Ministerstvo už údajně pracuje na definici výjimky v novele zákona o DPH. Tento materiál má být na vládě do konce října.


Rozšíření této výjimky bychom považovali za pozitivní zprávu, protože by poptávka po nových bytech nemusela být nijak omezena ani po roce 2007.

Milan Vaníček

Doplnění redakce: Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka míní, že není možné definici sociálního bydlení zcela otevřít jak to plánuje jeho nástupce, ale je pro určité zvýšení původních návrhů - z 90m2 na 100 m2 pro byty a ze 150m2 na 200m2 pro RD.

Průměrnáplocha letos stavěných RD včetně chodeb stoupla od začátku roku ze 102 na 136m2.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality