Místo na Zemi aneb parcela je klíč

Peloton, 29.11.2006

Ne nadarmo je stavební parcela věcí nemovitou, tedy nepohnutelnou (z latinského immobilis): nezměníme ani její orientaci, ani sklon, o umístění nemluvě. Dům můžeme zrekonstruovat, vyměníme starou kuchyni za novou, zvětšíme nebo natřeme okna, vyměníme garážová vrata, zařídíme nový interiér domu. S pozemkem, na kterém budeme stavět, už ale nikdy nehneme. Je navěky, respektive na dobu, po kterou se rozhodneme na něm žít. Proto bychom se jeho hledání měli věnovat s maximální možnou mírou svědomitosti a dát si s výběrem našeho budoucího místa na Zemi opravdu práci.

 

Kdo nemá tu výhodu, že pozemek pro stavbu nového domu zdědil nebo dostal darem, musí se s jeho výběrem a koupí vypořádat sám. Ideální je samozřejmě nákup přímo stavební parcely ve stavu, kdy stačí připravit projekt a začít stavět. Není to ovšem zcela typický příklad dnešní doby.

Při výběru stavební parcely bychom se měli v prvé řadě zaměřit na její umístění v regionu. Je třeba brát v úvahu skutečnost, že místo, na kterém se rozhodneme stavět, je neměnitelné, a proto by mělo vyhovovat všem našim potřebám a přáním. Pro rodinu s dětmi bude v lokalitě, kde chce stavět, důležitá dostupnost škol a dětských hřišť, pro starší občany třeba dobrá místní obslužnost, pro jiného stavba v blízkosti chráněné krajinné oblasti. Po výběru lokality přistupujeme k výběru samotného místa, pozemku pro realizaci našeho budoucího domova. Tomu bychom se měli věnovat s patřičnou důležitostí, abychom se pokusili dodržet vše, co má ideální pozemek splňovat. Někdo dá přednost pozemku se vzrostlými stromy, jiný preferuje rovinatý terén, někomu bude vyhovovat jižní svah u lesa, jinému zase parcela ve městě v blízkosti hromadné dopravy, někdo upřednostní místo s překrásným výhledem do krajiny. Pozemek, pro který se rozhodneme, nemusí mít vždy status stavební parcely. Proto je velmi důležité co nejdříve zjistit, lze-li na vybraném pozemku vůbec stavět, případně za jakých podmínek. Mohou zde nastat různé překážky jako je váznutí věcných práv, stavební uzávěra nebo rozhodnutí o ochranném pásmu. Při výběru stavební parcely můžeme využít některé z komerčních nabídek pozemků, nebo se sami poptat po prodávaných pozemcích na příslušných úřadech.

Dalším parametrem rozhodujícím o kvalitě budoucího bydlení, způsobu výstavby a určitě i založení budoucí zahrady je orientace pozemku vůči světovým stranám. Zohledníme přitom naše nároky na potřebu slunečního svitu, ale nezapomeňme, že situování parcely má ve finále vliv i na energetickou bilanci provozu domu: čím více slunce proudí do domu, tím více ušetříme za vytápění.

Ať už si vybereme pozemek v satelitu, na vesnici, v podhůří, ve městě, na okraji lesa či na jižním svahu, cena pozemku je většinou určována právě jeho umístěním regionu v rámci republiky, ale i v krajině. Vliv na hodnotu pozemku bude mít nejen už zmíněná orientace parcely, ale důležitou roli hrají  i další faktory, o kterých možná ve fázi nákupu nemusíme mít ani tušení. Rozhodně tedy ještě před koupí navštivme místně příslušný stavební úřad a zajímejme se o plánování výstavby v okolí, abychom se za pět let třeba nemuseli bát otevřít okno, protože nám pod ním jezdí kamiony po nově vybudovaném obchvatu.

Velikost pozemku bude určujícím faktorem pro výběr projektu domu, pro zachování dostatečného odstupu od sousedů, pro realizaci odpovídající zahrady a úpravy okolí. Při výběru parcely určené pro zástavbu mějme v neposlední řadě na paměti ověření stavu a situování inženýrských sítí, vodovodu, plynovodní a kanalizační přípojky, protože jejich případné zavedení na naše náklady bude nemalou finanční investicí. Příjezdová cesta na pozemek může stavbu pěkně zkomplikovat, proto nezapomínejme ani na ověření jejího vlastnictví. Při samotné koupi je pak nutné ověřit zápis druhu pozemku na katastrálním úřadě, kde se pozemky evidují jako parcely kvalifikované jako zemědělská půda a půda nezemědělská, která je pro zástavbu vhodnější, případně jako stavební parcely a podobně.

Pokud se ujistíme, že pozemek splňuje všechny náležitosti pro stavbu nového domu, mějme před konečným rozhodnutím o její koupi stále na paměti, že o kvalitě budoucího bydlení rozhodují tři věci: místo, místo a zase místo. Nyní se chystáme zaplatit především za parcelu a pokud se případně rozhodneme někdy v budoucnu náš dům prodat, bude to opět místo nebo lokalita, co bude určovat tržní cenu prodávané nemovitosti a za co budou příští majitelé platit.

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 12/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Nové bydlení