Kdo si hraje, nezlobí

Peloton, 18.12.2006

Mít vlastní prostornou zahradu skýtá mnoho výhod. Jednou z nich je i možnost vybudovat pro své děti jejich vlastní dětské hřiště. Díky tomu odpadá nutnost docházet s nimi na mnohdy zanedbaná veřejná hřiště, pokud v našem městě vůbec nechybí. Na zahradě máme děti stále na očích a zároveň jistotu kvalitních a bezpečných herních prvků, které se částečně postarají o jejich fyzický i psychický rozvoj.


Snad každý si vybaví dětské touhy po krásném hřišti, které nabízí nespočet herních variant. Přesně takové hřiště určitě potěší i vaše děti. Na první pohled by se mohlo zdát, že není nic jednoduššího než strávit několik hodin v dílně a nějakou tu „prolézačku“ vyrobit vlastníma rukama, ale musíme brát hlavní ohled na maximální bezpečnost dětí. Proto je lepší poradit se s odborníkem na dané téma nebo mu rovnou svěřit kompletní realizaci (od návrhu přes odbornou montáž až po servis během několika následujících let) dětského hřiště.

 

S věkem rostou požadavky

Každý věk a vývojové stadium dětí si žádá jiný typ hřiště. Pro děti do šesti let jsou nejvhodnější různá pískoviště, skluzavky, houpačky nebo třeba malé domečky. V tomto věku děti nejvíce rozvíjejí své motorické schopnosti a zároveň přicházejí do kontaktu se svými vrstevníky, což pozitivně napomáhá jejich socializaci.

S přibývajícím věkem vzrůstají nároky dětí na vybavení a multifunkčnost hřiště, proto se při počátečním budování hřiště nedoporučuje umísťovat různé herní prvky napevno do země, aby bylo možné snadno provést jeho změnu nebo doplnění. Výhodné jsou zejména herní prvky, které jsou součástí stavebnicového systému. V praxi to znamená postupné dokupovaní a následné rozvíjení hřiště podle vlastních představ.

 

Kam s dětským hřištěm

Umístění dětského hřiště je velmi důležité. Na jednu stranu by mělo být v dohledu z alespoň jedné frekventované místnosti domu, ale přitom by mělo pro děti skýtat osamocené místo, jakýsi úkryt. Vhodným oddělením jsou různé keře nebo zakrslé stromky, které děti zároveň chrání proti větru a přímému slunci. Součástí zahrady by měla být i větší souvislá travnatá plocha s odolným, nejlépe hřišťovým trávníkem určená pro různorodé sportovní aktivity: od dětského fotbálku až po hraní se psem.

Umístění i velikost dětského hřiště jsou závislé především na dispozičním řešením celé zahrady. Jako nejlepší možnost se jeví kout hlavní části zahrady, kde bude případně dostatek prostoru pro vybudování pískoviště nebo sezónní instalaci malého bazénku.

 

Je z čeho vybírat

Možností, jak a čím zařídit dětské hřiště, je velmi mnoho – od oblíbeného pískoviště nebo domeček až po složitá a velmi nákladná zařízení typu „vrak lodi“, který v sobě kombinuje většinu prvků klasických hřišť.

Mezi jednoduché samostatné herní prvky patří například skluzavky, houpačky, vertikální/horizontální sítě, různé druhy prolézaček, žebříky a lana na šplhání, houpadlo na pružině nejrůznějších tvarů nebo dokonce nákupní pult či palubní deska automobilu.

Pro větší děti jsou určeny především herní komplexy podobné hradům, které obsahují většinu z výše jmenovaných prvků a k tomu jsou doplněny o náročnější součásti typu: šplhací stěna, lanová pyramida, lanovka atd.

Při výrobě komponentů pro dětská hřiště se využívá mnoha materiálů. Tím nejpoužívanějším je dřevo (masivní smrk, akát), dále pak plast, laminát a kov. Ve většině případů je volba materiálu ovlivněna hlavně požadovanou bezpečností.

 

Jistota bezpečí

I zde platí pravidlo: Bezpečí na prvním místě. S ohledem na bezpečnost dětí jsou vyráběny všechny součásti hřiště. Specializovaná firma by se měla prokázat výrobky certifikovanými podle platných norem pro herní zařízení a vybavení dětských a sportovních hřišť (ČSN, ČSN EN,ČSN EN ISO).

Moderní herní prvky jsou na základě lékařských výzkumů vyvinuty tak, aby byly k dětskému tělu co nejvíce šetrné. To znamená, že děti dělají přirozené pohyby bez nadměrného zatěžování kloubů a svalů.

Jednotlivé díly musejí být konstruovány z kvalitních materiálů (v případě dřeva povrchově netoxicky upraveného), bez nebezpečných otvorů a ostrých rohů a výstupků.

Značnou pozornost je také nutné věnovat dokonalému upevnění všech součástí hřiště a zároveň i jeho okolí. To by mělo mít do vzdálenosti minimálně dvou metrů od herních prvků co nejměkčí povrch bez jakýchkoliv nebezpečných předmětů (kamenů, betonu, ale třeba i záhonu růží).

Často opomíjeným pravidlem je eliminace veškerých jedovatých rostlin z blízkosti dětského hřiště. Obzvláště u malých dětí pouhé upozornění, že některá z rostlin je jedovatá, nestačí.


Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 12/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika