Sociální bydlení - byty do 120 a RD do 350 m2

Do kategorie sociálního bydlení, na jehož výstavbu se bude vztahovat nižší sazba DPH, budou spadat byty s výměrou podlahové plochy do 120 metrů čtverečních a domy s výměrou do 350 metrů čtverečních. Takto definované sociální bydlení, které navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), schválila vláda.

"Vláda dnes schválila základní parametry definice sociálního bydlení. V Evropské unii je možné vyjednat trvalou výjimku, tzn. že na byty a domy spadající do kategorie sociálního bydlení bude možné trvale uplatňovat sníženou sazbu DPH," řekl Kalousek na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Nynější definice sociálního bydlení je kompromisem mezi původní variantou vlády sociální demokracie a návrhem ministerstva financí pod vedením bývalého ministra Vlastimila Tlustého (ODS). Kabinet premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) loni v únoru schválil návrh, aby do této kategorie spadaly byty do 90 metrů čtverečních a domy do 150 metrů čtverečních. Tlustý naopak navrhoval, aby do sociálního bydlení byly zahrnuty všechny nově postavené byty a domy.

V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů čtverečních.

V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007. Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR poté nezdražila. Po roce 2007 se podle pravidel EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent. Na opravy bydlení platí nižší sazba až do roku 2010.
Sníženou sazbu na sociální bydlení využívá v EU Francie, Belgie, Řecko, Španělsko, Itálie a Lucembursko. Nulovou sazbu DPH u výstavby nových bytů a domů má například Velká Británie.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality