Převody nájemních bytů na příbuzné v ohrožení

Převést byt s regulovaným nájemným na příbuzného a odstěhovat se jinam bude nejspíš v budoucnu těžší či nemožné. Soudcům se tato dosud běžná praktika nájemníků nelíbí. Chtějí ji znemožnit.

Soudci Obvodního soudu pro Prahu 3 se již obrátili na Ústavní soud. Chtějí, aby zrušil - jako protiústavní - paragraf, který takový postup umožňuje. Podle nich poškozuje právo majitelů domů na ochranu majetku.

Pokud uspějí, mohlo by to znamenat konec fiktivního bydlení vnoučat u prarodičů či snadný převod nájemní smlouvy z rodičů na dospělé děti.

Žádná sociální krize

Žádost soudců se odvíjí od konkrétního případu z Prahy, v němž posuzovali spor mezi majitelem domu a nájemníky.

Majitel domu na Vinohradech dal nájemníkům výpověď z dvoupokojového bytu s tím, že mají další byt v Praze a jsou též spoluvlastníky domů v Milevsku a Vodňanech.

Nájemníci však výpověď odmítli s tím, že se už z bytu odstěhovali a nájem tak podle zákona přešel na jejich syna, který s nimi v bytě žil.

Majitel domu tento postup - o němž nevěděl - označil za rozporný s dobrými mravy a účelové obcházení zákona, které mělo synovi nájemníků zajistit výhodné bydlení.

Obvodní soud na základě žaloby majitele domu zjistil, že původní nájemníci se z domu na Vinohradech do nového bytu ve Strašnicích odstěhovali už v roce 2002. To potvrdili i soudem vyslechnutí svědci.

Soudci po prozkoumání případu uvedli, že zákon umožňující přechod nájmu na příbuzné slouží především jako ochrana lidem, kteří nájemní byty společně užívají a mohou se spoléhat na to, že z bytu nebudou muset odejít ani po smrti rodičů či příbuzných, kteří s nimi bydleli.

Nejde o výhodné bydlení

"Není prioritou získat výhodné bydlení," uvedl soud. Zatímco v případě úmrtí jde o náhlou událost, kterou nelze předvídat, u odchodu z bytu do jiného a přenechání ho rodinným příslušníkům jde podle soudců o dlouhodobě plánované jednání.

Sedmadvacetiletý syn nájemníků měl v době, kdy jeho rodiče odešli do jiného bytu, zaměstnání a vlastní příjem. Do bytu se za ním také přistěhovala i jeho přítelkyně.

V posuzovaném případě tak podle Obvodního soudu nejde rozhodně o situaci, která by měla způsobit sociální otřes. "Nelze se nezmínit, že u nájemníka jde o osobu soběstačnou, sociálně zajištěnou," uvedli soudci.

"Nelze po majiteli domu proto spravedlivě požadovat, aby v takovýchto případech akceptoval vznik nájemního práva," je napsáno v návrhu, který pražští soudci poslali k Brna k Ústavnímu soudu.

Takový postup totiž porušuje podle návrhu na zrušení sporného paragrafu ty články Listiny lidských práv a svobod týkající se ochrany majetku.

Pražští soudci v návrhu zároveň potvrdili, že ani nová úprava občanského zákoníku platná od loňského roku situaci nijak nezměnila a trvá neústavní stav.

A dodali, že situaci mohou změnit pouze zákonodárci.

Ústavní soudci už přitom o převodech nájemních bytů na příbuzné rozhodovali, a to před dvěma roky.

Zneužívání zákona

Ve sporu majitelů domů a nájemníků ústavní soudci v roce 2005 rozhodli, že na byt po zemřelém mají právo jen jeho příbuzní, kteří s ním trvale žili a měli k němu úzkou vazbu.

Ne například vnučka, která byla v bytě přihlášena a žila v něm, zatímco její babička - majitelka bytu, byla v té době již v nemocnici.

"Ustanovení zákona má chránit příbuzné, kteří se zemřelým opravdu trvale žili a měli na něj úzkou vazbu," uvedla soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Soudci dodali, že zákon v této oblasti neslouží k získání výhodného bydlení. "Ustanovení občanského zákoníku nelze zneužívat k získání výhodného bydlení s regulovaným nájemným, a poškozovat tak vlastnická práva majitelů domů," dodala Wagnerová.

Proti snaze zneužít přechodu nájmu bojuje i pražský magistrát. Přibližně čtvrtinu žádostí o výměnu obecního bytu a o přechod nájmu tak nechává prošetřit soukromým detektivem.

"Jednou z podezřelých transakcí jsou výměny magistrátních bytů za byty v domech se soukromým majitelem a některé případy přechodu nájmu ve společné domácnosti," uvedl pražský radní Jiří Janeček.

Návrhu na zrušení paragrafu týkajícího se přechodu nájmu není jediný zákon týkající se nájemního bydlení, který je kvůli protiústavnosti na Ústavním soudu.

Soudci z Hradce Králové navrhli zrušit od ledna letošního roku platící zákon upravující regulaci nájemného.

Zdroj: aktualně.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma