Nové bydlení by mohlo mít díky návrhu Evropské komise stejnou sazbu daně, jako dosud

Pořídit si nové bydlení v České republice bude možná až do roku 2010 za stejnou daň z přidané hodnoty jako dosud. Evropská komise totiž navrhla prodloužit zemi sníženou, pětiprocentní sazbu DPH na výstavbu bytů. Podobná výjimka se týká také dalších nových členských zemí. Návrh musí ještě schválit Rada ministrů jednotlivých členských zemí.
 
Podle deníku Mf Dnes už o prodlloužení výjimky informoval české poslance ministr financí Miroslav Kalousek. Komisaři by o prodloužení výjimky měli hlasovat 4. července. Podle listu však zatím není jisté, jak tento výsledek dopadne, neboť například Německo  je proti jakémukoli prodlužování výjimek. Pokud by zářijová rada návrh neschválila a Česká republika by nechala sazbu DPH na pěti procentech, mohla by komise zahájit řízení za nedodržení evropského práva.

Čeští politici v obavách před tím, že by bydlení dramaticky podražilo, přišli s úpravou definice bydlení, kdy do snížené sazby daně zařadili tzv. sociální bydlení. Ostatní domy a byty tak měly být zdaněny sazbou 19 procent. Podle deníku Mladá fronta Dnes se vláda snažila prudkému růstu výdajů na výstavbu zabránit tím, že rozšířila definici sociálního bydlení. Do této kategorie tak mají nadále spadat například i byty do 120 metrů čtverečních, které tvoří většinu z nově dokončených bytů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření