Výjimka nižší sazby DPH pro české bydlení je v ohrožení

Pavel Daniel, 7.9.2007

Němcům a Dánům se nezdá česká výjimka, která umožňuje mít v tzv. nižší sazbe Daně z přidané hodnoty bydlení. V ohrožení je tak prodloužení této výjimky. Ta vyprší na konci roku a Evropská komise ji chce prodloužit o další tři roky. Němci však váhají, zda takovému návrhu poskytnou podporu, stejně tak Dánové, kteří jsou a priori proti jakékoli výjimce.

Bez ohledu na to, však Čechy od Nového roku i tak čeká čtyřprocentní zdražení. Vzhledem k tomu, že parlamentem schválené reformy počítají se zvýšením nižší sazby DPH ze současných pěti na devět procent, můžeme se ještě dočkat až 14procentního zdražení

Pokud tedy Česká republika výjimku od EU nezíská, daň vzroste o 14 procent, což muže například u rodinných domů znamenat zdražení o statisíce či miliony korun. Snížená sazba by pak nadále platila pouze u sociálního bydlení, které předpokládá nejvýše 350 metrů čtverečních podlahové plochy u domů a nejvýše 120 metrů čtverečních u bytů.

Česká republika a další státy, které usilují o prodloužení výjimky, například Polsko a Maďarsko, musí k souhlasu přesvědčit všech 27 členských států EU. V daňových otázkách je totiž v unii nutný jednomyslný souhlas.

Přesto není ještě nic ztraceno, neboť jednání jsou teprve v prvním kole. O celém problému se rozhodne nejspíš na konci roku na zasedání ministrů financí EU. Nejbližší další kolo jednání národních expertů se uskuteční začátkem října.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality