Grilování, rožnění a opékání - součást letního životního stylu

Petr Hanisch, 30.6.2008
Životním stylem i způsobem relaxace lze označit přátelská posezení s přípravou pokrmů na přímém ohni či na zahradním grilu. Grilovat je prostě „trendy“.

Grilování, rožnění a opékání pod širým nebem je tady od nepaměti – dříve téměř jediná možnost jak ukojit hlad v přírodě, dnes (pro člověka přesyceného civilizací) příjemná zábava a relaxace. Vůně opečeného masa s příchutí štiplavého kouře i nadále vytvářejí romantické pocity i určitou víru v lidskou pospolitost.

Grilovat lze různě

Výrobci nabízejí nejrůznější sálavé grily, kde se maso upravuje přímým působením tepelného záření dřevěného uhlí, briket či lávových kamenů. Objevují se také elektrické topné spirály či plynové hořáky. K dostání jsou rovněž kontaktní grily, kde se na rozpálenou kovovou nebo keramickou desku pokládá maso, které lze opékat z obou stran současně, nebo jej otáčet. Bývají vhodné zvláště pro grilování tenčích plátků masa, steaků, ryb, špízů a pro přípravu nejrůznějších sendvičů a zeleninových pokrmů. Modernizace a multifunkčnost však podle názoru vyznavačů grilování připravila uživatele o specifickou atmosféru a pokrmy o nezaměnitelné kouřové aroma.

Tradice je tradice

Aby grilování mělo tu pravou atmosféru a pokrmy ten pravý „šmak“, doporučují vyznavači trendů turistické a přenosné zahradní grily na dřevěné uhlí. Vyžadují sice více zkušenosti, ale výsledek je prý nesrovnatelný – a to i přesto, že může dojít k nezdravému připálení nebo dokonce ke spálení oblíbené pečínky. Relativně dražší a poněkud sofistikovanější jsou kotlové grily s plechovým víkem, kde je možné regulovat hoření a grilovat o něco „zdravěji“. Lze rozhrnovat oheň ke stranám roštu, tuk skapává do misky pod středem roštu a nevznikají karcinogenní zplodiny.

Chvála lávových kamenů

Zde se pokrm klade na smaltovaný nebo chromovaný rošt, sálavé teplo působí odrazem infračerveného tepelného záření od stěn vany i od povrchu rozžhavených lávových kamenů či briket. Předností je rovnoměrné rozložení účinku žáru na celou plochu roštů a také to, že skapávající tuk se nespaluje v plamenech, nýbrž je pohlcován lávovým ložem nebo skapává do nádoby.

Plynové grily

Umožňují podle názoru odborníků na výživu nejčistší a nejzdravější způsob přímého i nepřímého grilování. S pečením lze začít již několik minut po otevření přívodu plynu. Rošt je zahříván rovnoměrněji než u jiných způsobů plynovými trubicovými hořáky s piezoelektrickým zapalováním, krytými kovovými prvky, označovanými nejčastěji jako aroma-mřížky nebo flavorizéry. Část tuku se na jejich rozžhaveném povrchu odpařuje, pokrm tak nepřijde o požadované grilovací aroma.

Elektrické grily

Nabízejí rovněž pohodlí, čistotu a snadnou regulaci výkonu. V zahradním provedení mají obvykle vanu s grilovací mříží, pod kterou jsou topné odporové články a nádobka na odkapávající tuk. V provedení pro použití v domácnosti jde výhradně o jednoduché nebo multifunkční kontaktní grily s plotýnkami s nepřilnavou úpravou, použitelnými přímo na jídelním stole v kuchyni, na terase, balkonu či v zahradním altánu. Pro speciální druhy grilování a opékání se nabízejí elektrické grily s infračervenými zářiči.

Foto: Weber, Fagor, ETA, autor
článek převzat ze Svět bydlení


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada