Altánek nebo pergola příjemné zpestření zahrady

Petr Hanisch, 30.6.2008
Představte si krásné posezení na zahradě s lahví dobrého vína, kdy se na vás ze stolu směje spousta laskomin. Právě takové chvíle jsou nezapomenutelné, ještě když je doplní příjemný rozhovor s partnerem, dětmi, rodiči či přáteli. Do toho se z ničeho nic zatáhne a začne pršet.
 
Málokomu se chce balit pohodové posezení a utíkat od domu či chatky. Nejen z tohoto důvodu si lidé budují zahradní altánky, pergoly či besídky. K další výhodě těchto zařízení patří dostatečný úkryt před palčivým poledním sluncem.
 
Každý, kdo chce mít na zahrádce altánek, besídku či pergolu, musí zvážit, jak často ji bude využívat a kolik lidí by se do ní mělo vejít. Pokud nepatříte mezi introverty, pak si rozhodně s malou pergolou nepomůžete.
 

Jak a co stavět

Po rozhodnutí, zda budeme zřizovat pergolu, musíme vybrat vhodný materiál. K nejkrásnějším pergolám patří ty ze živých plazivých rostlin, jako je vinná réva či kiwi. Všichni však tomuto ovoci neholdují. Při budování pergoly je důležité si vybrat vhodné místo, které by mělo být na mírně šikmé a vyvýšené ploše, aby v případě silného deště voda mohla zpod přístřešku odtéci co nejrychleji. Plocha by měla být zpevněná.
 
Konstrukce může být železná, ale ta nevypadá tak esteticky jako ta dřevěná. Na střechu se dají použít desky, průhledné či zbarvené tvrzené plexisklo a jiné materiály. Pokud se na bocích nebude plazit réva, můžeme v okolí pergoly vysadit okrasné keře.
 
Měli bychom počítat s tím, že při příjemném posezení pod pergolou za deště může přijít boční nárazový vítr a krycí plachta v tu chvíli přijde jistě vhod. Největší výhodou klasické pergoly je to, že se jedná o levnou a účinnou záležitost, která se dá kdykoliv vylepšit, ale také během pár hodin odstranit.
 

Zahradní altány a besídky

Při stavbě zahradního altánku anebo besídky musíme počítat s vyššími náklady než u budování pergoly. Stavba musí být daleko důmyslnější, jelikož počítáme s tím, že zařízení budeme využívat v několika dalších letech. V každém případě se hodí na větší zahradu.
 
Altánky nebo besídky můžeme vybavit kvalitním nábytkem, jelikož by nám dovnitř skrze otvíratelná okna nemělo zatékat. Na podlaze můžeme mít koberec a zavedená elektřina do malé stavby udělá radost zejména milovníkům noční romantiky, když jim při pohledu na hvězdy bude hrát oblíbená hudba nebo když je v tropickém vedru bude chladit ventilátor.
 
Doporučujeme před vybudováním zahradního altánku či besídky vše prokonzultovat s odborníkem. Ten by nám měl také s budováním zařízení pomáhat. Při budování většího zařízení, do něhož se hodí i kvalitní nábytek, nesmíme zapomenout na vyřízení stavebního povolení. Altánek či besídka jistě zvýší cenu naší nemovitosti a přidá jí na kráse.
 
převzato z Svět bydlení


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba