MMR: Zájem lidí o rekonstrukce roste

Podle statistických údajů dochází již druhým rokem k poklesu počtu vydaných stavebních povolení a hlášení rekonstrukcí bytů. Jedná se však pouze o zdánlivý pokles. Mezi roky 2006 – 2007 došlo statisticky k propadu o 18 % - tedy zhruba o 6,5 tisíce bytů, avšak ve skutečnosti vzrostl počet rekonstrukcí v tomto období o 10 až 15 %.

„Zdánlivý pokles počtu rekonstrukcí byl způsoben novelou stavebního zákona, která umožnila od 1. 1. 2007 realizovat řadu rekonstrukčních prací bez stavebního ohlášení a povolení,“ uvedl ministr Jiří Čunek. Podle odhadů MMR se k opravám bytového fondu, ke kterému není nutné stavební povolení a ohlášení, rozhodlo v loňském roce odhadem osm až deset tisíc vlastníků bytů.

Zájem obyvatel o rekonstrukce bytů potvrzuje i Státní fond rozvoje bydlení, který eviduje za rok 2007 vzrůstající počet žádostí o státní dotaci na úroky z programu Panel. Výsledky prvního pololetí letošního roku tento růstový trend rovněž potvrzují. Také v porovnání s odhady objemu stavebních a rekonstrukčních prací podle zdanitelného plnění (11 % za celý rok 2007) a podle nákupu technologií a materiálu na rekonstrukce bytového fondu (14,5 % za celý rok 2007) je patrný zvýšený zájem lidí.

Na základě těchto údajů bude ministerstvo nadále u rekonstrukcí bytového fondu sledovat už pouze data porovnávaná k výchozímu stavu roku 2007, tedy k prvnímu roku, ve kterém platil nový stavební zákon.

Zdroj: MMR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality