Materiály v moderní koupelně

Materiály v moderní koupelně

 

Důležitým faktorem při zařizování koupelny je mimo estetičnosti i materiál, ze kterého se vybavení vyrábí. Ať už jde o dlažbu, sanitární vybavení, nebo nábytek, důležitá je kvalita, odolnost a lehká údržba materiálu. Ideální je, když se všechny tyto vlastnosti snoubí, a vy si můžete naplno a dlouho vychutnávat příjemné chvíle strávené ve vodním království vaší koupelny. Samozřejmě důležitým faktorem při výběru je také cena. Není však lehké zvolit v nabídkové džungli domácích i světových značek, které jsou u nás k dostání. Popravdě nevím co je pro kupujícího horší: jestli žádný výběr dob minulých nebo neuvěřitelná nabídka, kterou skýtá současný trh. Malým průvodcem se Vám pokusíme usnadnit cestu a podíváme se, jaké nejaktuálnější novinky se objevily v oblasti koupelnových materiálů?

 

 

Trochu jiná vana

Novinkou na trhu je revoluční materiál pro vany a sprchové vaničky Quaryl, který v sobě spojuje výhody akrylu a křemičitého písku. Jeho protismykové vlastnosti a odolnost proti poškrábání zvyšují užitkovou hodnotu a otvírají další designové možnosti. Kromě atraktivního vzhledu umožňuje jeho použití i lehčí instalaci, protože hrany a rohy jsou řezané s přesností na milimetr. Protismykové vlastnosti, jeho odolnost vůči odření a otlučení, stejně jako jeho charakteristická kvalita a dlouhotrvající lesk ještě zvyšují jeho užitkovou hodnotu. Tento materiál navíc otevírá novou škálu možností pro design výrobku, protože může být na milimetr přesně upravený při dotváření oblých tvarů či hran, co běžné materiály neumožňují. Tato vlastnost kromě estetického hlediska zjednodušuje i instalaci. Vanu a sprchové vaničky z Quarylu je možné zabudovat v jedné rovině s obkladem či podlahou.

 

Netradiční materiály

Experimentování v oblasti bytového designu a materiálů použitých při výrobě produktů se přeneslo i do oblasti koupelny. Dnes můžete v koupelně najít materiály, které byste tu asi nečekali. Kohoutky z pravého křišťálu a umyvadlo s platinovým povrchem jsou opravdu exkluzivním a luxusním kouskem designérských dílen. „Použití platiny a křišťálu od firmy Swarowski pro řadu umyvadel Memento New Glory Platinum plně koresponduje s myšlenkou luxusní sanity, kterou ztělesňuje firma Villeroy & Boch“, řekl Kurosch Afchani, marketingový manažer pro Česko a Slovensko.

 

Zaostřeno na nábytek

Součástí moderních koupelen mimo sanitární vybavení, obklady a dlažby, které patří ke každé koupelně, je i nábytek. Ten by měl samozřejmě být funkční a vkusně dotvořit tvář a náladu každé koupelny. Faktorů, které jsou při výběru nábytku důležité, je mnoho – od kvality, ceny a vzhledu, je rozhodující i to, pro koho je koupelna určená a jak ji budeme používat. „In“ je nestárnoucí čistý design s důrazem na přímé linie, postranní poličky a úložné prostory – to všechno podporuje zájem a popularitu u zákazníků s různými životními styly. V případě nábytku je ideální variabilita ve velikosti a barvě, která umožňuje jednotlivé díly libovolně kombinovat. Například prodejce značky Villeroy & Boch, zaměřené na výrobu koupelnové sanity, wellness a nábytku, Wolfgang Kreiner ze společnosti Kreiner Exklusiv, uvedl: „ S víc než 1700 různými prvky je Central Line nejúspěšnější a vůbec nejširší nábytkovou kolekcí pro koupelny od Villeroy & Boch.“

 

Trendy dosud ukazovaly na oblíbenou kombinaci bílé sanity a do tmava laděného nábytku. Poslední novinky ze světa koupelen však prezentují i nové materiály a povrchové úpravy nábytku v neutrálních barvách bílé a černé s lesklou povrchovou úpravou. Při výrobě se s oblibou používají různé materiály, lakované dýhy, laminát, velmi oblíbené je stále dřevo. Používá se bukové, dubové, třešňové a ořechové, ale i exotické dřevo, jako například macassar.

  

Osvětlení, polovina úspěchu

Je to v prvním řadě světlo, které zviditelňuje krásu a intimitu vaší koupelny, proto je stejně důležité i osvětlení, které vyberete. Světlo se přitom vůbec nemusí omezovat na strop a na zrcadlo. Specializované systémy osvětlení, které rozzáří každý kus nábytku, způsobí, že koupelna dýchá příjemnou, sofistikovanou atmosférou. Některé společnosti nabízejí světla zabudované přímo v nábytku, které efektně a cíleně osvětlují keramiku, dřevo, sklo a jiné materiály, které v současnosti s oblibou používají koupelnoví designéři, jako například Oliver Conrad, který pracuje mimo jiné i pro německou společnost vyrábějící nábytek a koupelnovou sanitu Villeroy&Boch (kolekce City Life). Světlo podtrhuje tvary a kontrasty nábytku, díky tomu prostor získává na smyslnosti a teplu.

 

Užijte si koupelnu v každém věku

Koupelna představuje pro většinu z nás dlouhodobou investici, která se koná jednou za 20-30 let. Proto je důležité myslet i na budoucnost a na časy, kdy nepůjde jen o atraktivnost, ale i o funkčnost koupelny. Kolekce, které nabízejí ergonomické koupelnové vybavení, a nábytkové kolekce vyrobené z protismykových materiálů a vybavené bezpečnostními prvky. Například nábytková kolekce Lifetime od Villeroy&Boch, která roste s Vašimi dětmi a stárne s Vašimi rodiči, připomíná palubu letadla, kde je všechno pohodlně na dosah ruky. Nejmodernější ergonomické vybavení koupelny myslí na maximální komfort pro uživatele v každém věku.

 

Čistá = krásná. Jak na ni?

Když jste už šťastným majitelem atraktivní koupelny vybavené nadčasovou sanitou, sofistikovaným nábytkem a rafinovanými doplňky, je tu ještě něco, co přispěje k Vaší plné spokojenosti. Neméně důležité jako atraktivní, Vašemu oku lahodící design, je odolnost a lehká údržba materiálu, takže při čistění koupelny nebudete trávit polovinu drahocenných víkendů. Při výběru sanity i nábytku se vždy ptejte na povrch se snadnou údržbou. Všeobecně důležitým faktorem při udržování koupelnových povrchů je jejich pórovitost. Čím pórovitější (hrubší) povrch, tím víc nečistot a bakterií má tendenci se v těchto pórech zachytávat. Jako důkaz poslouží jednoduchý test – když na něj vylijete vodu, nezachytává se na něm, vytvoří malinké kuličky, které přirozeně sklouznou po povrchu spolu s částečkami nečistot.

 

Existuje mnoho typů, proto je důležité nenechat se napálit. Většina značek opatřuje výrobky dodatečným nátěrem nebo nástřikem, který odpuzuje vodu a tedy i nečistoty. Případně prodávají nejrůznější přípravky na sklo, akryl, keramiku i dřevo, kterým si můžete koupelnu vlastnoručně ošetřit. Špičkový výrobci sanity však nabízí extrémně hladký typ sanitární keramiky s označením Ceramicplus, Cplus nebo Eplus (např. Gustavsberg, Villeroy&Boch) velmi jednoduše udržovatelný – jednoduše otřením houbičkou. Takový úprava je jediná trvalá, poškodit ji můžete pouze sami, a to používáním brusných čistích prostředků (písků) nebo agresivními chemikáliemi.

 

 

www.villeroy-boch.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna