Moderní plech šetří vaše finance

Moderní plech šetří vaše finance

 

Taška jako tradiční krytina získává v české a moravské kotlině silnou konkurenci v plechové krytině. Díky její nízké hmotnosti - 5 kg/m² - se dají ušetřit značné náklady na základech a dimenzování krovu v případě novostaveb, úspory se projeví i na rekonstrukci krovu u starších střech. Krytina se vyrábí na míru každé střechy bez zbytečného odpadu. S plechovými šablonami se také dobře manipuluje, montáž je lehká a poměrně rychlá. Pokud je to potřebné, je tu možnost na místě ji upravit střiháním, což je výhoda hlavně při atypických střešních konstrukcí.

Plechové krytiny si za posledních deset let získaly přední místo mezi střešními krytinami jednak díky zajímavému vzhledu, odolnosti a dlouhé životnosti, ale také proto, že plech patří k nejlehčím a technologicky nejméně náročným materiálům v oblasti zastřešení. Navíc se vyrábějí v  barevné škále téměř dvacítky odstínů, v mnohých tvarech.

Pro oblast s vyšší nadmořskou výškou je plechová krytina díky svým vlastnostem téměř předurčená. Je lehká a přitom velmi odolná, nezatěžuje krov, má dlouhou životnost a nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Ne všichni však vědí, že pozinkovaný plech v moderní úpravě může dokonce svou profilací imitovat tradiční pálenou tašku a začlenit se tak bez problémů do okolní zástavby, a přitom poskytovat odlišné vlastnosti. Za zamyšlení jistě stojí i vizuální stránka. Firmy vyrábějící plechovou krytinu (např.  Lindab) dodávají barevnou plechovou krytinu jako ucelený střešní systém včetně doplňků, střešních zábran a okapového systému, barevně sladěného nebo kombinovatelného s krytinou, okenními parapety apod.

 

Krásná bez údržby

Dávno jsou pryč doby, kdy výběr začínal a končil u obyčejného pozinkovaného plechu. Jeho omezená životnost a nutnost pravidelné náročné údržby dnes už nikoho neláká. Současnost představují moderní materiály a stále rostoucí požadavky na kvalitu, estetičnost a užitné vlastnosti.

Základním materiálem je oboustranně tepelně zpracovaná pozinkovaná ocel s vysoko kvalitní povrchovou úpravou Polyester (25µm) nebo HB Polyester (50µm). Je tu možnost vybrat si z lesklého či matného provedení. Moderní plechová krytina z ocelového plechu s bezúdržbovou barevnou povrchovou úpravou nepotřebuje žádné natírání a její životnost se v závislosti na prostředí pohybuje mezi 40 – 60 lety.

 

 Plechová střecha pro hory i doly

I typ krytiny je do určité míry regionální záležitost. V severních oblastech se většinou používá falcovaná krytina, která má svoji tradici, a v městech či středně položených oblastech se poslední dobou prosazuje tvarovaná varianta, protože vzhledově připomíná klasickou tašku, nevyžaduje plné podbití krovu a stačí ji montovat na latě.

Podle tvaru a materiálu se rozlišují dva základní typy krytin:

-hladká z rovinných plechů ve formě svitku, falcovaná (drážková) krytina (např. Lindab Seamline) s povrchovou úpravou HB Polyester

-tvarovaná krytina z kvalitního plechu, profilovaná do tvaru skládaných tašek (např. Lindab Topline) v povrchových úpravách Polyester, Matný polyester a HB Polyester

„ Výroba plechových krytin Lindab probíhá tvarováním za studena, přičemž surovinou je tepelně zpracovaný pozinkovaný ocelový plechový svitek o hrubosti 0,5 – 0,7mm,“ říká Štěpán Lášek, produktový manažer střešní krytiny Lindab Seamline. „ Tyto plechy jsou navíc opatřené na povrchu polyesterovým lakem. Technologie polyesterových laků nahradila v minulosti používaný Plastisol, a tím svými vlastnostmi a životností vysoko převyšuje předtím používané povrchy, a to i přes menší hrubost povrchu.“

 

 Klasika v moderním stylu

Oba typy krytiny je možné použít na střechy s nízkým sklonem. Profilovaná krytina se používá na střechy se sklonem od 14°. Drážkovou (falcovou) krytinu je možné použít na sklon střechy už od 3,6°. Ta se dá navíc snadno tvarovat a použít i na obloukové střechy a na jinak architektonicky složité střešní roviny, což je velkou výhodou. Splňuje všechny požadavky na moderní design současných staveb a zároveň působí velmi tradičně v oblastech, které to vyžadují. Topline představuje pestrou klasiku v moderním stylu. Tato profilovaná krytina si získala velkou oblibu hlavně pro široký výběr barevných odstínů. K nejoblíbenějším barvám patří tmavě červená, hnědá a tmavě šedá. Široká paleta barev umožňuje sladit krytinu s fasádou, okenními rámy a ostatními prvky střechy, také se výborně kombinuje s deseti odstíny okapového systému Lindab Rainline. I starší dům může opět zazářit. Topline si díky věrné imitaci tašky získal i památkáře a také se hodí na vesnici i do města. 

 

Z historie plechových střech

Švédskou značku Lindab založil téměř před padesáti lety Lange Lindh ve švédském městě Grevie. Jeho prvotním posláním bylo nabízet na trhu novou koncepci okapového systému s výrazně kvalitnější povrchovou úpravou. Dnes patří Lindab mezi významné evropské hráče na trhu výrobců tenkostěnných ocelových prvků pro stavebnictví. Své působení v 28 zemích rozšířil koncem před čtyřmi lety i na slovenský trh.

Stavební rozmach v 60. letech byl podpořený použitím nových materiálů a technologií. V té době se začaly používat plechy na povrchu opatřené lakem a Lindab nabídl revoluční schopnost  tyto povrchově upravené plechy ohýbat a zpracovávat.  Postupný odpor vůči novinkám na trhu byl téměř překonaný a zvyšování obratu a výkonnosti urychlily vývoj, a to zároveň napomohlo k posílení pozice systémů a výrobků založených na ocelovém plechu, v nichž byl Lindab lídrem. Dnes už je plech vnímaný jako moderní materiál současnosti s mnohými neoddělitelnými výhodami.  

www.lindab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy