Dobré rady k dřevěnému zahradnímu nábytku

Petr Hanisch, 4.8.2008


Dřevo je přírodní materiál, který vyžaduje určitou péči. Budete-li se řídit níže uvedenými radami, budete mít ze svého nábytku radost ještě po mnoho let.

Tvrdé dřevo je příbuzné s teakem, ale nemá úplně stejné vlastnosti. V tomto dřevě je větší pnutí a neobsahuje tolik oleje jako teak. Teak je z těchto dvou druhů dřeva lepší. Obsahuje tolik oleje, že už se později olejem nemusí natírat. Teak je také lehčí než tvrdé dřevo a není v něm tak velké pnutí.

Tvrdé dřevo

 

Nábytek má za sebou dlouhou cestu, a přestože byl u výrobce natřen olejem, doporučujeme Vám, abyste to udělali znovu, než ho začnete používat.

Během sezóny je zapotřebí natřít nábytek olejem dvakrát až třikrát a před zimním uskladněním doporučujeme udělat to ještě jednou

 

Čistění dřeva před natřením olejem


Před prvním ošetřením olejem, po vybalení a smontování, není třeba nábytek čistit, avšak před dalším natíráním je důležité, aby byl řádně očištěn čistícím prostředkem na dřevo.

Důkladně nábytek omyjte čistícím prostředkem na dřevo. Řiďte se návodem na obalu. Pokud to nestačí, můžete postup opakovat. Pokud máte vysokotlakovou hadici, hodí se výborně. Před natřením olejem musí být dřevo úplně suché.

 

Teak

Nepotřebuje úpravu olejem. Pokud dřevo od výrobce není opatřeno povrchovou úpravou, dostane časem bílý nádech. Pokud se Vám tato přírodní barva teaku nelíbí, můžete nábytek ošetřit olejem stejným způsobem jako tvrdé dřevo. Jakmile je dřevo jednou naolejované, je třeba ho pravidelně natírat olejem i nadále.

Nezapomínejte dotahovat
Pro veškerý dřevěný nábytek platí, že ho je třeba pravidelně dotahovat. Nezapomeňte, že záruka SE NEVZTAHUJE na nedostatečnou údržbu a péči.

Uschování přes zimu


Zahradní dřevěný nábytek se nesmí uschovat v suché a teplé místnosti.  Perfektním místem pro úschovu je garáž, kde nábytek stojí v suchu, ale zároveň se mu dostane ventilace. Nepřikrývejte nikdy nábytek plastovou folií nebo podobným materiálem. Může to mít za následek hnilobu a houby.

 

Praskliny a křivení


Dřevo je přírodní produkt, který se neustále mění, a to i po zpracování. To také znamená, že nábytek reaguje na různé počasí. Dřevo může popraskat nebo se křivit, Může dojít k praskání a křivení, které souvisejí s pnutím dřeva. S tím se nedá nic dělat a obvykle se reklamace tohoto druhu odmítají. Jen v extrémních případech, kde se nábytek z výše uvedeného důvodu stal nepoužitelným, je reklamace považována za oprávněnou. Defektní části lze vyměnit bez úhrady.

 

Plíseň a houby


I přes pravidelné ošetřování olejem mohou povrch dřeva napadnout plísně nebo houby. Projevuje se to ztmavnutím nebo zčernáním částí nábytku. Na to se záruka nevztahuje, ale problém se dá ve většině případů zmírnit některým z těchto způsobů:

1. Očistěte nábytek důkladně čistícím prostředkem na dřevo, řiďte se návodem na obalu. Pokud to nepomůže napoprvé, můžete proces opakovat.

2. Pokud je nábytek i po vyčištění stále tmavý, je zde ještě jiná možnost:

Udělejte silný roztok chloru. Na napadených místech jím nábytek umyjte a důkladně opláchněte vodou.

3. Pokud ani čištění chlorem nepůsobí podle očekávání, zbývá jen smirkový papír a silná ruka. Napadená místa se vyčistí až na čerstvou vrstvu dřeva. To lze udělat různě. Můžete také zvolit vysokotlakovou hadici, která často bývá velmi efektivní.

Ať už použijete jakýkoliv z uvedených návrhů, musíte nábytek vždy znovu natřít olejem.

Plíseň
Je to neškodný druh houby, který se projevuje jako bílý poprašek na určitých místech nábytku. Obvykle na jeho nejsilnějších místech. Plíseň vzniká v souvislosti s převozem nábytku z jižních zemí do Evropy. Velké rozdíly teplot a vysoká vlhkost vzduchu představují pro plísně ideální podmínky. Plíseň se snadno setře hadrem nebo kartáčem. Obvykle již nejsou nutné další úpravy, neuškodí však natřít nábytek olejem na dřevo.

 

Ošetření olejem


Nábytek je třeba ošetřovat olejem nejméně dvakrát ročně. Pokud je nábytek vystaven silnému slunečnímu světlu, musí se natírat olejem častěji. Očistěte vždy nábytek čistidlem na dřevo a pak natřete olejem na dřevo. Mějte na paměti, že před ošetřením olejem musí být dřevo zcela suché.

 

zdroj: JYSK



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada