MMR - rozbor údajů o růstu bytové výstavby

Dnes zveřejněné údaje o bytové výstavbě ČSÚ ke konci června 2008 potvrdily optimistické očekávání MMR. V objemu zahájených staveb došlo k meziročnímu nárůstu na 21.931, tedy o 14%. V objemu dokončené výstavby na 16 515 bytů, což je meziročně o 9,5 % více.

 

růstu bytové výstavby dominují zejména rodinné domky, které představují více jak polovinu produkce, následují bytové domy a nakonec jsou nástavby, vestavby a jiné typy vzniku bytů. Z hlediska teritoriálního je nadále pokračující anomálií fakt, že bytové domy se mimo hlavní město stavějí jen ojediněle. Téměř veškerá bytová výstavba je navíc primárně určena k vlastnickému užívání, pouze  zlomek je určen k užívání nájemnímu .

 

„Uvedená čísla vyvracejí negativní předpovědi některých analytiků a zejména pak hypotečních bank o poklesu výstavby, jehož příčnou měl údajně být růst úrokových sazeb v letošním roce. Zájem o byty a jejich výstavba, jak je vidět, stále roste,“ uvedl ministr Jiří Čunek.

 

Problémem jsou hypoteční úvěry samotné. U objemu poskytnutých hypotečních úvěrů na bytovou výstavbu došlo k výraznému poklesu ze 75 na 60 mld. , tedy  o cca 20 %, ale jak se na dnešních číslech ČSÚ o výstavbě ukazuje, pokles nezpůsobil menší zájem klientů, ale jednoznačným viníkem je zpřísněný přístup hypotečních bank ke klientům, ke kterému přistoupili pod dojmem americké hypoteční krize. Rostoucí počet neuspokojených žadatelů některých hypotečních bank našel následně hypoteční finančních zdroje u brookerských firem nebo u stavebních spořitelen. Je tedy pouze na zahraničních majitelích některých hypotečních bank, aby zvážili, zda jejich přístup ke klientům, ke kterému letos přistoupili,  není pro Českou republiku zbytečně přísný. ČR má jednu z nejnižších zadlužeností domácností v přepočtu na obyvateleEvropě, velmi nízkou míru nesplacených úvěrů a stabilní, nebo rostoucí  ceny hypotečních zástav, tedy zastavěných nemovitostí. V ČR hypoteční krize ve smyslu nesplácení, či propadu cen nenastala. Nastal však jiný typ problémů některých hypotečních bank – jejich interní problém s poklesem uzavřených obchodních případů. MMR proto doufá, že zahraniční vlastníci našich hypotečních bank v brzké době přehodnotí svůj přístup ke klientům a  ukazatele objemu jimi uzavřených obchodů opět naberou správný směr. Tedy stejně jako bytová výstavba - nahoru.

Zdroj: TZ MMR ČR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality