A co děti? Mají si kde hrát?

Dům a zahrada, 22.8.2008

A co děti? Mají si kde hrát?

 

Mají. Sedí u počítače. Na rozdíl od nás, kteří pamatují slavnou písničku od tehdy neméně slavné skupiny Katapult, si díky vládci světa zvanému „PC“ mohou dnešní děti vytvořit vlastní virtuální svět a v něm si hrát na cokoli. Doba si žádá své a nelze jim takovou zábavu upírat, jejich vrstevnící by je za čas v běžném životě převálcovali. Měli bychom je však od ďábelského pojídače času, strůjce obezity a krátkozrakosti a ignoranta běžné komunikace umět odlákat.  Nabídnout jim i jinou alternativu zábavy. Jednou z nich může být vlastní dětské hřiště.

 

Pro děti předškolního věku bude taková forma zábavy přirozenější a dětský domek nebo kreslicí tabuli pod širým nebem budou s největší pravděpodobností samy vyhledávat. Starší si mohou právě na soukromé prolézačce, hrazdě nebo šplhací sestavě protáhnout  záda unavená od vysedávání u LCD obrazovky.

 

Máme pro dětské hřiště místo?

Pokud padlo rodinné rozhodnutí, že dětské hřiště na naší zahradě bude, je třeba zvážit, jestli pro něj vůbec máme místo, respektive bezpečné místo. Bezpečnost dětí je při budování jejich království na zahradě na prvním místě. Proto by mělo být situováno tak, abychom na dětský koutek během dne viděli z co největšího počtu míst v domě i při práci v jeho okolí. Mělo by být alespoň částečně chráněné před větrem, odcloněné od uličního prachu i hluku a poskytnout dítěti pocit soukromí. Taková místa bývají v blízkosti terasy, na dohled z kuchyně a celé společenské části domu. Pocit soukromí může alespoň částečně poskytnout například vyšší strom, plůtek nebo nižší zástěna ze dřeva či rostlin. V ideálním provedení chrání tyto prvky dítě i před škodlivými účinky slunečního záření. Dětské hřiště nikdy nepořizujeme v blízkosti komunikace, bazénu či jezírka, byť jsme si jisti, že dítě nebo jeho kamarády pokaždé uhlídáme.

 

Správná volba prvků

Výběr komponentů dětského hřiště vystihuje české přísloví “Svůj k svému“, což v tomto případě znamená, že určitému věkovému rozpětí dětí odpovídají konkrétní prvky. „Pokud zařizujeme hřiště již dětem školou povinným, je zbytečné uvažovat o houpadlech a pískovišti, které jsou naopak velmi oblíbená u předškoláků. Mladší děti ocení závěsnou houpačku, věž se skluzavkou, hrací domek, kreslicí tabuli. Pro starší děti jsou pak zase vhodné šplhací prvky, prolézačky a hrazdy. Velmi vhodné a praktické jsou celé sestavy, které lze díky modulům dále rozšiřovat. Příkladem je systém Jungle gym, u nějž lze třeba k jednoduché věži se skluzavkou pak snadno připojit houpačku, šplhací stěnu nebo pohyblivý můstek,“ popisuje odpovídající vybavení dětských hřišť Ing. Vladimíra Horáková ze společnosti Vladeko. V neposlední řadě by komponenty dětských hřišť měly odpovídat také kapacitě koutku. Dvě děti si s jednou houpačkou s malými tahanicemi vystačí, horší to už bude s početnější skupinkou ratolestí. Měli bychom se snažit zařídit taková hřiště, která děti nadchnou a rodičům umožní snadnou montáž a doplnění stávajících prvků o další. S variabilními systémy pak bude pro celou rodinu probyt na dětském hřišti příjemně stráveným společným časem.

 

Skluzavka vede

Oblíbeným prvkem všech dětských koutků i na veřejných prostranstvích bývají skluzavky. Snad každý rodič ví, protože si sám svezl zadnici po šikmé ploše, jakým lákadlem pro dítě skluzavka je. Trh jich nabízí bohatou škálu v nejrůznějších provedeních i cenových relacích a jejich využití je opravdu široké. Skluzavku můžeme umístit do dětského pokoje, kde zpříjemní ranní slézání z palandy, nebo jí obohatit dětský kout na zahradě. Tam bude v neustálém obležení a středem pozornosti dětí – poslouží jako cesta z hradní věže, nahradí schůdky, rychle sveze prcky k pískovišti, když budou plošiny dvě, je snadné uspořádat závody. I výběr skluzavky má svá pravidla: kromě barevného provedení a délky bychom si měli všímat výrobního materiálu. Levnější plastové skluzavky značky „Made in China“ jsou lákavé právě svou cenou, jejich kvalita je však většinou velmi pochybná. Daleko stabilnějšími jsou laminátové výrobky, čemuž odpovídá i cena. Jejich předností je omyvatelnost, tvarová stálost, trvanlivost a odolnost vůči okolním teplotám. Velmi působivě vypadají v zahradě skluzavky plechové. Jejich nevýhodou je však přijímání tepelné energie, takže za slunečních dní může být pro dítě svezení na takové skluzavce spíše pálivým trestem než zábavou.

 

Nikdy nepřehlédněte!

Jak už bylo řečeno v úvodu, bezpečnost dětí je při budování dětských hřišť, a to nejen těch soukromých, na prvním místě. Jejich kvalitu, hygienické normy a bezpečnost jsou na veřejných prostranstvích povinni zajišťovat jejich provozovatelé. Tyto plochy podléhají kontrole odborníky alespoň jednou za rok, kdy je provedena tak zvaná roční hlavní kontrola (mimo menších revizí jednou za tři měsíce). Na zahradě takovou možnost asi jen těžko využijeme, proto bychom se měli při nákupu jakéhokoli komponentu pro zahradní hřiště přesvědčit, že odpovídá evropské normě pro bezpečnost hraček ČSN EN 71 a jako takový je certifikován jako hračka podle této normy. Ta například ve třetí části stanovuje limity pro migraci určitých prvků z hraček, v části osm popisuje normy pro houpačky, skluzavky a obdobné hračky pro pohybovou aktivitu, určené pro domácí použití uvnitř i venku a podobně.

 

Údržba

Ať už máme na zahradě dětské hřiště vyrobené profesionály, zakoupené jako celý systém nebo zhotovené svépomocí, neměli bychom zapomínat na jeho údržbu. Slouží v podstatě jako preventivní opatření zajišťující bezpečnost a funkčnost dětských prolézaček, skluzavek a domků. Umělohmotné materiály omyjeme běžným čistícím prostředkem, což je naprosto dostačující. Velká část dílů dětského hřiště bývá vyrobena ze dřeva. Proto se zaměřujeme na zabroušení ostrých hran a třísek, utažení upevňovacích prvků a chemické hygienické ošetření dřeva. Můžeme přetřít povrchový lak a měli bychom promazat ocelová ložiska a doplnit písek v pískovišti nebo v dojezdové ploše pod skluzavkou. Jde nám přece o to, aby si naše děti měly kde a bezpečně hrát.

 

 

 Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 9/2008



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada