Zemní plyn nebo tepelné čerpadlo aneb proč se rozhodnout pro tepelné čerpadlo

Petr Hanisch, 9.10.2008

Zemní plyn nebo tepelné čerpadlo aneb proč se rozhodnout pro tepelné čerpadlo

 

Ceny energií a tepla dlouhodobě rostou. Závislost Evropy na plynu z Ruska nedává důvody k předpokladu, že by nás čekal obrat tohoto trendu, ba naopak teplo je drahé a v budoucnu bude s vysokou pravděpodobností ještě dražší. Je proto zcela přirozené, že také čeští stavebníci zvažují provozní náklady svého domu a řeší způsob jak nejlépe svůj plánovaný nový dům vytápět.

 

Zatímco ještě v minulém století skoro každý, kdo měl k domu přivedený plyn, topil automaticky plynem v dnešní době tomu tak už není. Za poslední roky jeho cena vzrostla o více než 50% a každý, kdo si nyní pořídí plynové topení musí počítat s tím, že během příštích 10 let utratí za plyn stejně peněz, jako by stálo velmi slušně vybavené nové auto.

 

Pokud vám částka 500 až 800 tisíc korun, vydaná jen na provozní náklady, přijde přehnaná a nereálná, tak počítejte s námi: Vytápění a ohřev teplé vody v průměrném novém rodinném domě stojí nyní plynem zhruba 32 tisíc korun. Za elektřinu na svícení, vaření atd. zaplatíte dalších 15 tisíc. To je dohromady 47 tisíc korun ročně. Pokud budeme uvažovat každoroční velmi mírný 5 % nárůst ceny zemního plynu a elektřiny, tak po deseti letech utratíte za provoz takového domu více než 600 tisíc korun! U domu vytápěného tepelným čerpadlem jsou ale provozní náklady o 50 až 60 % nižší. To představuje ročně úsporu okolo 25 000 , po deseti letech provozu  přesahuje uspořená částka více než 300 000 .

 

Snaha o nízké provozní náklady vedla stavební společnosti jako například Ekonomické stavby ke snižování tepelné náročnosti konstrukcí nabízených domů. Postupně se zvyšovaly jednotlivé izolace a využívala se okna s lepšími parametry prostupu tepla. Často používaným řešením se staly nízko-energetické domy (NED) nebo různé varianty pasivního domu.

Ačkoliv je technologie pasivních domů nesmírně zajímavá a velmi jednoduše technicky dostupná, je příliš drahá.  Úspora za teplo, kterou pasivní dům vygeneruje nevyrovná vysoké náklady na jeho pořízení. Od určité úrovně totiž není výhodné více zvyšovat úroveň tepelné izolace domu, ale spíše investovat prostředky do levnějšího zdroje tepla. Smysl má tedy jen takové řešení, které se zaplatí.

 

I z tohoto důvodu se čím dál více stavebníků rozhoduje využít pro svůj dům výhod tepelného čerpadla, které se stává bezkonkurenčně nejlevnějším zdrojem tepla. Odborníky jsou tepelná čerpadla spolu s kotli na biomasu považovány za provozně nejlevnější a nejperspektivnější zdroje tepla pro rodinné domy. Největší výhodou tepelných čerpadel je, že jejich provoz stojí ještě méně než vytápění uhlím či dřevem, ale komfort a bezobslužnost zdroje tepla je na stejné úrovni jako u plynových kotlů. V současné době je dokonce touto technologií vybaveno více než 10 % nově stavěných domů. 

     

 

Jaká řešení nabízí tepelná čerpadla?

Mnoho zájemců o tepelné čerpadlo zpočátku odradí relativně vysoké pořizovací náklady. Na vysoké pořizovací náklady je však třeba pohlížet z hlediska perspektivy. Platí zde jednoduchá zásada: čím

dražší jsou ceny energií, tím rychleji se investice vrátí. Nebude to za rok ani za dva. Při současných cenách energie se návratnost pohybuje kolem osmi let. Pak už jen šetříte. Spotřeba elektřiny se vám sníží zhruba o dvě třetiny.

 

Graf porovnání investičních nákladů plynové kotle / tepelná čerpadla

Dalo by se říci, že tepelné čerpadlo není vlastně nic jiného než obyčejná lednička obrácená naruby. Zatímco lednička vyrábí zimu uvnitř tak, že teplo čerpá ven a vyhřívá tak okolní prostředí, tepelné čerpadlo odebírá teplo i ze zdánlivě chladného prostředí mimo budovu a dopravuje ho do obytných prostor.

 

Volba správného typu tepelného čerpadla je často dána podmínkami v místě instalace, například velikostí pozemku nebo nadmořskou výškou. Tepelná čerpadla se rozlišují podle toho, z jakého prostředí teplo získávají, tedy z vody (řeka, rybník, podzemní prameny), z půdy (z mělce uložených podzemních kolektorů nebo z hlubokých vrtů) nebo ze vzduchu (z venkovního, větracího, z podzemních prostor). Dále se čerpadla rozlišují i podle místa, kam získané teplo pouštějí, to může být buď do vzduchu ve vyhřívaném objektu či do vody v topném kruhu. Nejčastěji se používají tepelná čerpadla odebírající teplo ze zemních kolektorů nebo vrtů, o něco méně pak čerpadla odebírající teplo ze vzduchu.


seriál Tepelná čerpadla bude pokračovat dalšími díly

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika