Rady mistra klempíře

Vybíráme pro Vás dva zajímavé dotazy z internetové poradny Mistra klempíře

 

Mám vypracovanou studii RD s pultovou střechou o sklonu 8 stupňů. Půdorys je 13,5 x 7,5 m. Řeším jakou krytinu použít a zaujal mne Váš trapézový plech. Vidíte v tomto použití nějaký problém? Nebude krytina při dešti hlučná? A jak byste řešil čelo střechy? Okapový plech nebo závětrná lišta? Můžete mi poradit, kdo by mi navrhl ideální skladbu střechy za použití produktu Lindab?

 

Vzhledem k uvedenému sklonu nevidím v použití trapézového plechu žádný problém. Trapézové plechy mají různé výšky vln, které definují bezpečnost krytiny, vztaženo ke sklonu střechy. Pokud byste volil nižší profil (LTP20), je třeba pojistit přeložení těsnící páskou. U profilu vyššího (LTP45) toto opatření není nutné.
Co se týče skladby krytiny, je vhodné postupovat dle obecných pravidel pokládky plechové střešní krytiny. Skladba je přímo odvislá od prostorů, které zastřešuje. Pokud budeme hovořit o běžném obytném prostoru, je nezbytnou součástí skladby parotěsná zábrana, tepelná izolace, kvalitní difuzní fólie, větraná mezera, laťový rošt, krytina. Důraz kladu na tloušťku izolace a kvalitu difuzní fólie. Je ideální, když je krytina ochráněna před teplem z interiéru. Možné orosení v místě vyrovnání teplot je tak eliminováno na minimum. Difuzní fólie a parotěsná zábrana chrání tepelnou izolaci jako pomyslný sendvič. Při navlhnutí izolace ztrácí rapidně své vlastnosti. Hlučnost plechových krytin je obecně regulována právě tepelnou izolací a kompletní skladbou. Pokud do interiéru pronikají nějaké zvuky, pronikají zpravidla spíše přes střešní okna atd. Hluk však není na vyšší úrovni a komfort obývání nenarušuje. Co se týče zakončení okrajů střešních ploch, tvarují se lemovky ze stejného plechu na míru. Dle tl. laťování, vln krytiny atd. U okapu je krytina položena na okapnici a vlny jsou zajištěny větracím prvkem. Pro více informací můžete nahlédnout do montážního návodu taškové krytiny, který obsahuje řešení prakticky identické s trapézovým plechem. Návod je možné objednat poštou, získat u všech prodejců Lindab a nebo stáhnout na internetu:

http://www.lindab.cz/dokumenter/Lind_kat_LPA_konstr.pdf

 

 

Druhý dotaz směřuje ke krytině Seamline. Zákaznice se ptá, zda může dostat krytinu Lindab Seamline nařezanou ze svitkového plechu dle potřebných rozměrů, nebo tak musí učinit až na stavbě?

 

Krytinu je možné nařezat předem ze svitkového plechu včetně připravených otevřených drážek. Tento postup je zejména vhodný u rozměrově pravidelných střech s jedním rozměrem, u kterých máme jistotu, že nebude třeba připravit další kusy na stavbě. Uvedený postup však předpokládá, že připravená krytina se již nedá stočit do podoby svitku (postavené drážky) a musí se přepravovat v příslušně dlouhém tvaru. Nespornou výhodou je naproti tomu fakt, že na stavbě je třeba pouze zavíračky falců, a tu je na rozdíl od stavěčky falců možné přepravovat osobním automobilem.

 

Odpovídá:

 

Štěpán Lášek, produktový manažer Seamline, Lindab CZ stepan.lasek@lindab.com

info@lindab.cz,www.lindab.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba