Hurá do hajan!

Living, 21.11.2008

Kolik variant spaní nabízí čeština jít do hajan, dáchnout, zdřímnout, zařezávat, chrnět, dadnout, hodit šlofíka, být v limbu, klimbat, tlouct špačky... Proto lze tvrdit, že spánek je důležitý. O tom, jestli bude sladký, nerozhoduje jen čisté svědomí, nýbrž i lůžkoviny.

 

Naladit vše pro komfortní pocit spánku, k tomu je zapotřebí úplný symfonický orchestr: tmavá tichá místnost, čistý vzduch, přiměřená teplota, správně dlouhé, široké a vysoké lůžko a vhodným roštem a na něm matrace odpovídající spáčově hmotnosti. Přiměřeně velký a anatomicky tvarovaný polštář a přikrývka, pod kterou se nebudeme ani klepat zimou, ani potit. Pojistkou našeho sladkého spaní je ovšem také povlečení, které je může svým charakterem zpříjemnit, nebo naopak vyvolat bezesnou noc.

Koupit peřinu není jen tak

Byl by velký omyl domnívat se, že výběr vhodné přikrývky se řídí jen finančními prostředky. Abychom spali jako „na křídlech andělských“, musí přikrývka a polštář vyhovovat našim zvykům. Důležité je, v jak chladné či vytopené místnosti spíme, jestli jsme alergici či revmatici, trpíme poruchami spánku, máme-li potíže s páteří, jestli máme tzv. hroší nebo naopak hypercitlivou pokožku. Přikrývky si vybíráme i s ohledem na sezonu: existují lehké letní a silnější zimní. Kdo nechce kupovat dvoje, může zvolit praktickou sendvičovou pokrývku složenou ze dvou částí. V chladných měsících jsou sepnuté (suchým zipem nebo patentem), přes léto se spí jen pod jednou vrstvou. Výrobci často své přikrývky číslují tzv. hřejivostním stupněm. Ten vypovídá o tom, pro jaké období jsou nejvhodnější. A to ještě není všem kritériím při výběru konec - pro komfortní spaní musíme vzít ohled i na tělesnou výšku spáčů! Velikáni o vzrůstu 195 a více centimetrů si zaslouží přikrývku s prodlouženou délkou, která je o 20 centimetrů delší než stačí obyčejným smrtelníkům. Roli při spaní může hrát i její šířka, zvláště spíme-li sami na lůžku, které má jedenapůl- či dvojnásobek standardní šířky. K postelovému komfortu přispěje i širší přikrývka!

 

Více se dočtete v časopise Living 6/2008

 

Autor: Marie Krausová



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma