Cersaie jako lakmusový papírek

Living, 1.12.2008

Jestli lze na nějaké výstavě odhadnout, kam se bude v příštích letech ubírat styl vybavení koupelen, je to právě veletrh Cersaie v italské Bologni. O objednávky výstavní plochy se tam perou všichni významní evropští výrobci, jako by skutečně platilo: Kdo nevystavoval na Cersaie, jako by neexistoval.

 

O významu veletrhu svědčí i obludná čísla: veletrh nelze projít procházkou „jen tak na kukandu“. Stačí srovnání s významným stavebním veletrhem IBF, který se každoročně pořádá v Brně. Zatímco v Brně se expozice „krčí“ na ploše 63 000 m2 (a to společně s veletrhem SHK, představujícím vybavení koupelen), v Bologni jen výrobci koupelnového vybavení zabírají plochu 176 000 m2. Na Cersaie vystavovalo 1074 vystavovatelů, toto číslo je pak srovnatelné s Cersaie, v poměru s výstavní plochou ale mluví o velkosti jednotlivých expozic. Veletrh navštívilo 95 000 návštěvníků, což je vzhledem k úzké specializaci na koupelny obdivuhodné číslo. A o důležitosti akce svědčí i počet novinářů z celé Evropy: na letošním 26. ročníku nás tam bylo skoro 700, z toho polovina ze zahraničí.

 

Formát a imitace

První dojem svědčící o tom, co lze čekat i od českých dovozců vybavení koupelen, zesiluje dojem, že výrobci se úplně odklonili od klasického pojetí, jak ho známe z domácích koupelen. To, že v poslední době začínají vítězit velké formáty obkladů, se ví už několik let a na tento trendy reagují i domácí výrobci. Klasické rozměry 10 x 15 cm tak nahrazují větší. A když už se nastoupí jedna cesta, je třeba ji dovést do extrému, proto je možné v nejbližší době očekávat nabídku kachlíků až o délce 150 centimetrů.

V těchto rozměrech se nabízí i použití minimálních kalibrovaných spár díky přesnému formátování pomocí vodního paprsku nebo řezání.

S použitím velkého formátu souvisí i schopnost napodobit jiné materiály. Při pohledu na obklad se prakticky nepozná, zda jde o keramiku či kámen. Ač se už v minulosti objevovaly pokusy o imitaci dřeva, často troskotaly na tom, že struktura byla rozeznatelná na první pohled: jakoby někdo na keramický prvek jen nalepil obrázek dřevěného povrchu. Letošní Cersaie tento trend dotahuje k dokonalosti. Obklady nejenže dokonale zachovávají barevnost dřevěného materiálu ale i na dotyk přesně dodržují strukturu dřevěného povrchu, ani pohlazením se nepozná rozdíl. K dokonalosti přispívá i to, že lesklý povrch nahradilo matné provedení, které lépe kopíruje původní povrch.

Neimituje se jen dřevo, keramičky experimentují i s dalšími materiály: pozornosti neušly ani povrchy ve stylu krokodýlí kůže, koberců, k vidění byl třeba i obklad, který kopíroval kožené polstrování ve tvaru čtverců. Povrchová úprava je tak dokonalá, že to člověka nutí si sáhnout, aby zjistil, zda jde o kůži, či keramický obklad.

 

Jako tapeta

Trend, kdy se začínají na keramických obkladech objevovat florální motivy napodobující tapety a kachlíky se ve velké míře objevují nejen v koupelnách, ale i v dalších obytných místnostech, se v některých českých koupelnových studiích začaly ve skromné míře objevovat už loni a v letošním roce. Dalo se to brát jako nápověda, co lze na letošním Cersaie očekávat. A veletrh v tomto opravdu nezklamal. Velkoplošné obklady se vzorem se našly prakticky v každém stánku, ať už šlo o malé místní keramičky, anebo o velké evropské koncerny. Jen málo expozic přinášelo klasické jednobarevné obklady; když už, tak šlo spíše o keramičky, které se specializují na přírodní dlažby ve stylo cotto, případně o malé specializované dílny zaměřující se na ruční výrobu a dekorování, jejichž výrobky se do tuzemska dostanou jen výjimečně.

 

Jedině s leskem

Nejsilnějším zážitkem pro návštěvníka veletrhu byl ale velký podíl lesku v jednotlivých vystavovaných dekorech. Zkráceně by se chtělo říci: zlato, stříbro, drahé kamení. Jako by každá domácnost chtěla svůj byt přeměnit do podoby pohádkového sultánova paláce. V našich podmínkách určitě bude trvat ještě několik let, než si na podobnou okázalost zvykneme. Velké a lesklé vzory navíc potřebují velký prostor, aby vynikly, což je u většiny našich domácností prakticky nemožné. Výrazné lesky se projevovaly i u mozaiky, tento materiál lze ale úspěšně kombinovat se střízlivými matnými obklady, takže najdou více možností použití.

Mezi trendy, které už ale nejsou novinkou ani u nás, bylo znát pokračující směrování k horizontálním liniím. Zde se úspěšně kombinují velkoplošné obklady s úzkými páskami, často kombinující matný a lesklý povrch, který koupelně dodá další prostor.

 

Výrazné struktury

Výrobci na veletrhu velmi často rezignovali na praktickou údržbu hladké keramiky, ve velké míře představovali naopak hrubé povrchy -  například už zmíněného dřeva nebo i dalších přírodních materiálů, hlavně kamene. Proto se návštěvních zastavovali u expozic, kde se pracovalo například s drobnými formáty, každý kousek měl ale jinou tloušťku. Dosahovali tak plastického efektu, kde se kombinovala nejen různá velikost jednotlivých segmentů, ale i výrazné zvrásnění stěny samotné.

 

Keramika hledající (se)

O oblasti sanitární keramiky lze říci, že převratné události se nekonaly. To, co bylo k vidění, lze označit jako věčné variace na téma umyvadlo, klozet či bidet. Jako základ stále zůstává klasická bílá, tvary se liší jen v obměnách stávajících modelů. Podstatná část výrobců se stále snaží nabídnout co nejčistší linie, trendem zůstává kombinace přísné geometričnosti, pouze hrany se snaží o kompromis mírným zaoblením. Výsledkem je sice hranaté umyvadlo, nicméně se zaobleným hranami.

Jen někteří z výrobců se snažili sjednotit stal s obklady, proto i na umyvadlech nabízeli opět florální motivy v několika barevných variantách tak, aby se trefili do vkusu zákazníků, kteří se vyžívají ve zdobnosti.

K trendu horizontálních linií se připojili i výrobci koupelnového nábytku. V podstatě by se dalo říci, že by mohli líbat ruce výrobcům kuchyňských linek, kteří jim prošlapali cestičku nejen při současném trendu členění kuchyňských linek, ale hlavně při využívání plnovýsuvného kování. Na celém Cersaie by jen ten nejdůslednější šťoura objevil koupelnovou skříňku, která by měla běžné boční závěsy a nebyla vybavena plnovýsuvy, vždy samozřejmě s tichými dorazy.

 

Více se dočtete v časopise Living Koupelna 4/2008

 

Autor: Marek Burza



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna