Čeká stavební trh stagnace nebo ozdravný proces?

Začátkem příštího roku čeká Česko nejtvrdší zdražení elektřiny za posledních šest let. Více zaplatí domácnosti i podniky. „Cenový šok“ může způsobit značné potíže řadě podniků, které už tak začínají pociťovat první důsledky celosvětové finanční krize. České firmy budou nuceny pátrat po dalších a dalších možnostech úspor. Velký potenciál se nabízí ve výdajích na provoz budov, zejména na jejich vytápění a chlazení.  Stagnující ekonomika, zpomalení stavební výroby a další růst cen energií představují šanci pro širší uplatnění energeticky úsporných a ekologických řešení ve stavebnictví.

 

Krize jako výchovná lekce pro investory

Energeticky úsporné stavby jsou v Česku převážně záležitostí rodinných domů, zatímco v  komerčním developmentu se prosazují jen výjimečně. Vyšší poptávka po nízkoenergetických a pasivních domech v segmentu rodinných domů je logická. Soukromý vlastník rodinného domu, který je zároveň jeho uživatelem, se chová vždy o poznání zodpovědněji. Má zřejmý zájem na tom, aby byla stavba hospodárná, někdy i za cenu vyšší počáteční investice. U soukromých firem by se dal očekávat podobný zájem. Bezbřehý optimismus spojený s momentálním ekonomickým růstem ale bohužel často vedl k neefektivnímu plýtvání. Velkorysé utrácení se stalo takřka módní záležitostí. Očekávané zpomalení hospodářského růstu a škrty výdajů nyní logicky povedou k hledání úspor také v oblasti energií. U stávajících staveb to znamená často náročné rekonstrukce u novostaveb zodpovědnější přístup v projektování a hodnocení investic v dlouhodobějším horizontu. Paradoxně tak současná krize může vést k rozmachu výstavby tzv. zelených budov a ke zvýšení kvality staveb

 

Bič na developery

Analytici očekávají podobný dopad krize také u bytové výstavby v rámci developerských projektů. U developerů dosud převažovala jediná motivace. Stavět s nejnižšími náklady (což vylučuje sofistikovanější a nákladnější nízkoenergetické projekty) a prodat s nejvyšším možným ziskem. O klienty nebyla dlouho na stavebním trhu nouze. U nemovitostí u nás zavládla podobná atmosféra jako u akcií na světových burzách. Dlouho jsme žili v období spekulace na nekonečný růst cen, spousta investorů kupovala byty pouze v očekávání zisku a skutečné kvality nemovitostí včetně jejich provozních nákladů často stály zcela stranou.

 

V současnosti ale začíná nabídka převyšovat poptávku a zdá se, že zdravá konkurence zavládne i mezi developery. Vlivem zdražování energií a výraznější osvěty začali klienti vyhledávat kvalitnější úsporné projekty. V době finančních a burzovních otřesů navíc investice do kvalitní nemovitosti může přinést vhodné rozložení rizik. Dobře prodejné přitom budou zejména nízkoenergetické stavby, které kombinují vysoký užitný komfort s minimální energetickou spotřebou a kterých je u nás stále velký nedostatek.

 

Dalším stimulem pro nízkoenergetickou výstavbu bude od nového roku také povinná certifikace novostaveb podle Průkazu energetické náročnosti budovy. Cílem certifikace je mimo jiné poskytnout vlastníkům a nájemníkům budov informace o reálné provozní náročnosti objektu (průkaz se dokládá také při prodejích a pronájmech budovy nebo její části). „Průkazy by mohly dát masivní impulz trhu s nízkoenergetickým bydlením a pozvednout kulturu bydleníČeské republice o stupeň výš,“ říká Ivana Havlíčková, marketingová manažerka společnosti vyrábějící pórobeton YTONG. „Nedělejme si iluze, že všechny stavby, které se dnes prezentují na trhu s nemovitostmi jako nízkoenergetické, takové skutečně jsou. Kupující nebo zájemce zatím stále jen těžko získává relevantní informaci o provozních nákladech nemovitosti. Dosud neexistovalo jedno srovnávací kritérium, kterým bude až nový Energetický průkaz,“ dodává Havlíčková. Průkazy by mohly přispět ke zprůhlednění trhu, který zvýhodní nabídku, respektive cenu objektů s úsporným režimem. Pro developery a projektanty by se tak certifikace mohly stát „bičem“, který bude výstavbu směřovat ke skutečně úsporným stavbám a nikoliv jen domům, které předepsané normy splňují těsně na hranici požadavků.

 

Tradiční materiály na zelené výzvy nestačí

Nízkoenergetický trend je ve stavebnictví zřejmý již několik let. Zpomalení stavebnictví a zdražování energií ho ale nyní pravděpodobně podstatně urychlí. Tyto tendence jsou zřetelné již na prodeji stavebních materiálů v roce 2008. Zatímco tradiční zdicí materiály jsou v propadu a jen pomocí velkých slev dosahují prodejů, které by se přiblížily loňským číslům, moderní energeticky úsporné materiály zažívají růst. Dobrým příkladem jsou například moderní tepelně izolační tvárnice z pórobetonu, které již dosahují přibližně třetinového podílu na domácím trhu se zdicími prvky. „Cítíme zjevný příklon zákazníků k moderním materiálům a technologiím. Zákazníci upřednostňují dražší materiál s lepšími vlastnostmi jako třeba tvárnice YTONG Lambda pro úsporné a nízkoenergetické domy. Již si dokážou spočítat, že se jim investice během provozu domu mnohanásobně vrátí. S posílením tohoto trendu počítáme i v příštím roce,“ dodává Ivana Havlíčková.

 

Ačkoliv je v důsledku stagnace označováno stavebnictví jako jedno z  nejohroženějších odvětví, můžeme na současném stavu najít i jasná pozitiva. Krize může vést k segmentaci trhu, tlaku na kvalitu nově stavěných objektů a k určitému „ozdravení“stavebnictví. Po několika hektických letech to minimálně investoři a zákazníci stavebních firem ocení.

Zatřídění budovy podle Průkazu energetické náročnosti budov je v České republice povinné pro každou novostavbu (včetně RD) od 1. 1. 2009.

 

(Autor: Ytong, Česká republika)



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hlavní zprávy z Ceny nemovitostí