RADY, JAK UŠETŘIT V DOMÁCNOSTI

Praha, 11. prosince 2008 – „Začátkem ledna se bude zdražovat.“ Tuto větu s železnou pravidelností slýcháme každý konec roku. Hovoříme zde hlavně o základních potřebách – energii, plynu či jídle. Jelikož se jedná o položky nezbytné pro život, uhradit je stejně musíme. Ukažme si, že šetřit se dá pořád, pokud víme, jakou cestou se vydat. Přeci jenom je škoda utrácet peníze tam, kde to není nutné. Níže uvedené tipy by měly být návodem, jak tomu předejít.

 

Energie

Společnosti obchodující s energiemi hlásí opět zdražování. Při dodržování jistých pravidel můžeme celkově za rok uspořit až 20 % nákladů

§         Nevypínejte radiátory, pokud jste celý den pryč. Spíše nastavte regulátor na nižší teplotu, aby se stěny přes den nestačily ochladit.

§         Nezakrývejte radiátory – zde je úspora až 40 %.

§         Přes 30 % tepla odchází okny – zlepšete tepelnou izolaci.

§         Vypínejte elektroniku, nenechávejte ji v režimu stand by.

§         Normální žárovky vyměňte za úsporné – spotřebují až o 80 % méně energie.

§         Vybírejte šetrné spotřebiče s označením energetické třídy A+ nebo A++.

 

Plyn

Způsobů, jak ušetřit za plyn, je více. Nechte si udělat kompletní revizi topidel, která se doporučuje jednou za rok. Preventivní prohlídka vám zajistí kontrolu funkčnosti topidla a v případě nutnosti
i vyčištění hořáku. „Výměnou topidla lze docílit okamžité úspory zemního plynu až 15%,“ počítá Václav Bartoš ze společnosti Karma, která je největším českých výrobcem plynových topidel. Právě vytápění se na účtu za plyn podepisuje v největší míře. Při ročním vyúčtování můžete ušetřit až 25 %.

 

Voda

Stačí se naučit pár maličkostí a zavést několik drobných změn a uvidíte, že i na vodě se dá ušetřit až 30 % ročně.

·         Více se sprchujte, nejenom že je to hygieničtější, ale šetříte i vodu.

·         Pokud se už koupete, vana nemusí být plná po okraj.

·         K mytí rukou nebo čistění zubů stačí studená voda. V průběhu čistění ji mějte vypnutou.

·         Šetřete teplou vodu.

·         Perte efektivně, pokud pračku naplníte celou a nastavíte program s vysokými otáčkami, nemusíte už používat sušičku.

·         Pozor na protékající toaletu, kohoutky.

 

Telefon

Mezi lidmi se nachází 115 mobilních telefonů na 100 obyvatelů, jak vyplývá ze statistik Eurostatu. Průměrná částka, kterou jsme schopni za měsíc utratit, přesahuje 500 . Ne každý z nás však asi měsíc co měsíc sleduje konkurenční nabídky a pečlivě je porovnává se svým účtem. Přitom například mobilní operátor U:fon nabízí volání v síti zdarma, což znamená jediné – v rodině spolu můžete hovořit zdarma. Stačí si jen pořídit mobilní telefony od U:fona. Že vám volají často i kamarádi, kteří jsou u jiných operátorů? Žádný problém – za každou minutu, kterou s vámi provolají, vám U:fon vrátí jednu korunu z vaší faktury. Pokud už se vám tedy nad rámec nulového paušálu podařilo něco utratit. Ročně tak s U:fonem můžete ušetřit za volání a SMS kolem 30 % ze současné fakturované částky.

 

Internet

Je součástí většiny českých domácností. Kdo ho nemá, jako by nebyl. Bohužel i zde platíme peníze zbytečně, přestože to jde levněji. Stačí si pořídit U:fonův fofr internet, který byl v říjnu nejrychlejším mobilním internetem v ČR, a i přesto vychází ze srovnání s konkurencí nejvýhodněji. Novinku
v podobě U:fonova fofr internetu můžete koupit za 594 . U konkurenčních nabídek činí měsíční poplatky cca 800 . Za rok s U:fonovým fofr internetem lze uspořit 25 % oproti dosavadní faktuře.

 

Jídlo

I když jídlo je pro nás nezbytná součást bytí, dá se na něm hodně ušetřit. Snažte se zaměřit na to, co a kde nakupujete. Jednoduché tipy vám poradí, jak ročně uspořit až 30 %.

§         Napište si seznam, co potřebujete koupit.

§         Nechoďte do obchodu hladoví.

§         S každým nákupem sledujte ceny v obchodech.

§         Nakupujte s rozvahou – pouze potraviny, které zkonzumujete.

§         Jednou týdně udělejte velký nákup – zabere to čas, ale je to ekonomičtější.

§         Jídlo do práce si noste z domova.

§         Vyhýbejte se fastfoodovým restauracím.

 

Oblečení

Zrovna jste minuli pěknou výlohu s oblečením a chtěli byste udělat radost sobě nebo někomu z rodiny. Každopádně i zde se vyplatí vyčkat na výprodeje, které jsou častěji než 2x do roka. Spotřební zboží v tuto dobu seženete někdy až o 70 % levnější. Což se na vašem rodinném rozpočtu může hodně projevit. Další možností jsou internetové aukce, jako je například Aukro.cz. Uváděný portál funguje jako dražební, ceny zde vytváří poptávka. Máte zde jedinečnou možnost nakoupit značkové zboží za minimální ceny a ještě budete originální, jelikož český trh toto zboží často vůbec nenabízí. Na oblečení můžete navíc ušetřit až 30 % oproti běžné ceně.

 

Shrnutí:

Položka

Roční úspora v procentech

Zdroj

Energie

20%

idnes.cz

Plyn

25%

spotrebice.cz

Voda

30%

blesk.cz

Telefon

30%

U:fon

Internet

25%

U:fon

Jídlo

30%

blesk.cz

Oblečení

30%

Aukro.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy