Soukromé lázně

Dům a zahrada, 19.12.2008

Snad největší dávku optimismu a dobré nálady potřebujeme v zimních měsících, kdy nás krátké dny a zachmuřené počasí příliš nepovzbudí. I přesto, že zahrada na první pohled k pobytu v přírodě neláká, místem k uvolnění našeho těla i ducha rozhodně být může. Díky masážním bazénům s vodou o teplotě dosahující až k lákavým 39 stupňům Celsia se takový pobyt promění v jedinečný zážitek.

 

Koupání učarovalo nejednomu z nás a určitě je to jedna z věcí, pro které se každý rok znovu a znovu tolik těšíme na léto. Díky vířivkám a masážním bazénům nadstandardních rozměrů se však vody nemusíme vzdávat v žádném ročním období. Bublinková koupel bude mít navíc blahodárné účinky na naše zdraví. Teplá voda pomáhá při bolestech svalů a kloubů, příznivě působí na osoby trpící artritidou či revmatismem, osvědčila se také při léčbě poruch pohybového ústrojí. Díky hydroterapii můžeme dosáhnout celkové harmonie fyzických, psychických i emocionálních sil. Při relaxaci náš mozek navíc vyplavuje látky zvané endorfiny, které jsou strůjci dobré nálady. Teplotní rozdíl mezi chladným prostředím a teplou lázní zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu a zlepšuje naši kondici. Koupel s do detailu promyšleným masážním systémem je prostě všestranným balzámem.

 

Dovnitř, nebo ven?

Stejně jako u bazénu je jen na nás, zda zařízení umístíme na zahradu, anebo do interiéru. V každém případě je možné využívat spa celoročně. Nedílnou součástí a zároveň i velkou výhodou spa je termokryt, který nejenže uchovává vodu teplou, ale zároveň ji chrání před vniknutím nečistot. Z tohoto důvodu není problém umístit vířivku přímo pod listnaté stromy. V interiéru zase díky termokrytu odpadne problém s vlhkostí. Při výběru místa se řídíme především účelem, pro který má spa sloužit. Zařízení může být umístěno v klidné části zahrady, daleko od domu, obklopené zelení a s výhledem do okolní krajiny či přímo na terase nebo v pergole, kde se stane místem setkávání rodiny i přátel. Překážkou není ani svažitý terén. Pro příjemnou zimní koupel je praktičtější umístit vířivku co nejblíže domu, abychom mohli být po skončení koupele brzy v teple.

Samotnou vířivku nebo masážní bazén můžeme zapustit do země bez technického zařízení, které funguje odděleně podobně jako u klasického bazénu. Možné je i zabudování vířivky spolu s technickou částí, která je umístěna v opláštění. Další variantou jsou mobilní typy, které můžeme přemístit a spustit kdekoliv právě potřebujeme.

 

Whirlpool, jacuzzi, spa…

Oblibu masážních bazénů spustili Američané, pro něž se staly nepostradatelným doplňkem zahrady. Počet uživatelů však stoupá i u nás. Na rozdíl od swim spa, které se už pohybuje ve vyšších cenových relacích, jsou vířivky finančně dostupnějším řešením. Nejčastějším materiálem provedení je litý akrylát. Tento materiál umožňuje vymodelovat skořepinu o různých rozměrech, kapacitě i se specifickým členěním vnitřního prostředí. Výrobci nejčastěji nabízejí kulatý, oválný, obdélníkový nebo čtvercový tvar. Nabídka tvarů i stylů umožňuje dokonalé splynutí s architekturou domu i zahrady. Někteří výrobci přinášejí i netradiční tvary. Například trojúhelníková vanička umožňuje zakomponovat vířivku do rohu terasy, což ocení především majitelé menších prostor. Vybírat je možné také z velké škály barevných provedení akrylátové skořepiny (efekt granit, mramor, perleť, safír, opál a mnoho dalších). Design je možné volit i u termokrytu. Pro venkovní použití patří k neoblíbenějším efekt týk, v nabídce firem ale nechybí ani sytější barvy (bordó, námořnická modř, světle zelená…). Kabinet, ve kterém musí být obsažena i účinná izolace zabraňující energetickým ztrátám, mohou chránit dřevěné palubky, nebo elegantní masiv. Palubky musí být kvalitní a zároveň náležitě ošetřené, aby ustály povětrnostní podmínky. V dnešní době dosahují výborné odolnosti i speciálně upravené evropské dřeviny. Díky unikátní tepelné úpravě má dřevo menší nasákavost, je tvarově stálé a odolné vůči parazitům. Počítejme však, že i takové dřevo časem vlivem UV záření mírně zesvětlá. Nároční zákazníci mohou zvolit variantu doplněnou o nerezový lem a další prvky.

 

Symfonie vzduchu a vody

To, co činí vířivku vířivkou, je bezesporu promyšlený systém masážních trysek, které pohání čerpadla uvnitř spa. Pomocí koordinace jejich výkonu pak vzniká požadovaný hydroterapeutický účinek. Přímý vliv na kvalitu koupele má samozřejmě i velikost vaničky. Ještě než se pro určitý typ spa rozhodneme, je nutné odpovědět si na otázku, kdo všechno a jak často bude zařízení využívat. Obecně platí, že by spa mělo mít minimálně tolik míst, kolik je členů rodiny. Nejmenší vanička je pro dvě osoby. Ten, kdo má v plánu trávit zde volný čas s celou svojí rodinou i přáteli, může zvolit šesti i více místné typy, v nichž se nacházejí různé druhy ergonomicky tvarovaných sedátek, lehátek či masážních lavic. Typickou vlastností spa je rozmanitost vnitřního prostoru. Každé místo totiž představuje specifický typ masáže. Osazenstvo bazénku se tak může podle libosti střídat a nechat si tak postupně masírovat různé partie těla. Trysky mohou být jednoduché či vícenásobné, hydromasážní i vzduchové. Tlak trysek lze většinou regulovat přidáním vzduchu.

 

Swim spa aneb relaxace XXL

V posledních letech se na trhu objevil nový typ spa, který slučuje přednosti vířivky a klasického bazénu. Ti, kteří se nejen rádi nechávají hýčkat ve vířivé koupeli, ale zároveň milují i plavání, mohou zvolit odvážnější řešení – swim spa neboli masážní bazén dosahující až pět a půl metru na délku a dva a půl na šířku. Protiskluzový povrch dna a až šestitryskový protiproud, který zároveň tělo mírně nadnáší, představují ideální prostředí pro plavecký trénink. Počet aktivovaných trysek i jejich směr lze navíc regulovat podle požadované náročnosti plavání. Swim spa zakončují masážní schody, které jsou upravené pro pohodlné posezení. Zařízení svou kapacitou vyhoví i dvanáctičlenné skupině. Součástí masážního bazénu mohou být i nejrůznější praktické doplňky. Například madlo nad protiproudem, díky kterému může plavec zakončit svůj trénink třeba aqua aerobikem či jinými cviky. Někteří výrobci z bezpečnostních důvodů doplňují spa ještě o tvarovaná madla po celé délce bazénu. Doporučuje se také investovat do termokrytu s automatickým zvedákem vzhledem k větším rozměrům krytu. Swim spa je možné kombinovat i s klasickou vířivkou. Jedinou nevýhodou stále zůstává poměrně vysoká cena ve srovnání s klasickým bazénem či vířivkou.

 

Kvalitu vody pohlídá ozón

Standardní výbavou spa i swim spa je ozonátor, který zásadním způsobem usnadňuje péči o vodu a zároveň minimalizuje spotřebu chemie. Ozón zničí ve vodě mikroorganismy, ale jinak nemá další vedlejší efekty a nijak neškodí lidské pokožce, nedráždí sliznici ani oči. Celkový provoz bazénů je nenáročný a k čistotě vody přispívají i různé režimy filtrace, například malé a tiché nízkoenergetické čerpadlo zajišťující nepřetržitou celodenní cirkulaci. Vniknutí nečistot zvenku spolehlivě zabrání termokryt, pokud se do spa přece jen nějaké dostanou, snadno je vysajeme mechanickým vysavačem. Některé typy přístrojů vysají i těžší částečky, jako jsou kamínky a podobně. Samotný akrylát je dnes vyvinut tak, aby byl v podstatě bezúdržbový.

 

Něco navíc

Jak udělat z koupání ve spa luxusní záležitost? Se všemi doplňky, kterých je na trhu nepřeberné množství, to jde opravdu snadno. V základní výbavě bývá již tradičně LED světlo a další intimnější osvětlení bazénu, vodopád i digitální ovládání. Spa však může obsahovat i audiosystém s reproduktory, MP3 přehrávač či dokonce televizi. Jedinečnou atmosféru během nočního koupání navodí světla různých odstínů, která vodu podbarví. Zvolit lze jednu barvu, anebo prolínání několika. K absolutnímu pohodlí přispěje voděodolný dálkový ovladač, kterým je možné ovládat masáže, osvětlení, ale i externí elektronická zařízení. Zajímavým doplňkem může být ruční rotační tryska se dvěma otvory pro individuální masáž. Jednoduše se našroubuje místo trysky stejného rozměru. Úplným vrcholem výbavy je integrovaná aromaterapie - zásobník, do kterého se jednoduše vloží některá z vybraných esencí (existuje jich na desítky). Tekutina je uzpůsobena tak, že nezanáší filtr, neobsahuje alkohol, je šetrná k akrylátovému povrchu a ostatním technologiím, nepění, neovlivňuje chemickou rovnováhu vody a především má výborné účinky na lidské tělo.

 

Více se dočtete v časopise Dům a zahrada č. 1/2009.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba