Sushi čtvrtky ve vlacích Pendolino

Cestovat za pracovními povinnostmi můžete nyní mnohem příjemněji. Syrová ryba, mořská řasa nori, hotová rýže nishiki a japonský křen wasabi – to je sen každého milovníka sushi. Tyto lahůdky od kuchařů restaurace SushiPoint si mohou každý březnový čtvrtek dopřát cestující na palubě 1. třídy vlaků Pendolino jedoucích z Prahy.

Sushi je „kyselá rýže

Kde se zrodila dnes tolik populární pochoutka? Sushi je tradičním japonským jídlem s více jak tisíciletou historií. První zmínky o něm pocházejí ze 7. století, kdy byla v Asii vlivem buddhismu zakázána konzumace masa. Dnes jen málokdo ví, že sushi v doslovném překladu znamená kyselá rýže. V 80. letech minulého století zasáhla celý svět sushimánie a tento stav trvá dodnes. V různých částech světa si můžete dopřát sushi třeba s imitací krabího masa nebo sushi se sýrem a hovězím, což sice má s tradiční japonskou pochoutkou pramálo společného, ale obliba těchto nových příchutí stále stoupá. Většina lidí si však pod pojmem sushi představí zejména syrové rybí maso s rýží. Vítejte tedy na palubě vlakových spojů Pendolino a ochutnejte sushi podle tradiční japonské receptury.

Levněji přes internet

Kromě „sushi čtvrtků“ je pendolino nově ve znamení další skvělé akční nabídky. Například internetovou jízdenku ve druhé třídě na trase Praha - Ostrava můžete koupit za cenu už od 450 korun z Prahy do Brna pouze za cenu od 350 korun. Jízdní doklad eTiket SC, tedy jízdenku s místenkou na Pendolino, pohodlně zakoupíte na adrese eshop.cd.cz přímo z vaší kanceláře, domova či restaurace. Vyplatí se včasný nákup – počet míst je omezen.

 

Z vlaku rovnou do letadla

Cestujete z Prahy ještě dále letecky? Pak právě pro vás nabízejí spoje SC Pendolino ale i další vlaky Českých drah návaznou přepravu Airport Express. Tato expresní autobusová linka vás v půlhodinových intervalech odveze z pražského hlavního nádraží až na ruzyňské letiště. Výhodou nízkopodlažního autobusu je dostatečný prostor pro vaše zavazadla. Jízdenku do stanice Praha Letiště si můžete koupit v kterékoli pokladně Českých drah, přes internet nebo telefonicky na 840 112 113.

 

Pohodlně se usaďte, relaxujte a vychutnejte si skvělé sushi, jste přece na palubě Pendolina.

 

 

Máte chuť si přípravu sushi sami vyzkoušet? Tady je náš návod, jak na to.

 

Připravte si:

220 g krátkozrnné rýže (Koshikari nebo Arborio), 400-500 ml vody, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori), Wasabi pasta podle chuti, 125 g uzeného lososa, pstruha, nebo čerstvého tuňáka, 1 okurka, půl malého avokáda, 3 lžíce naloženého zázvoru, sojová omáčka

 

Příprava rýže:

Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Měla by se vařit do doby, než se vyvaří všechna voda. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte si nálev. Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce, dokud rýže nevychladne.

Příprava samotných sushi

Připravte si plátky řas na bambusové podložky nebo na potravinářskou fólii. Rozprostřete rýži na dolní půlku plátku. Nechte asi 1-2 cm volné okraje, hlavně v horní části. Rýže tudíž tvoří obdélník. Tento krok se nejlépe dělá, když si navlhčíte ruce. Doprostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek wasabi. Lepší je méně a poté si ho dopřát jako přílohu dle libosti. Rybu, okurku a avokádo (a také cokoliv jiného, co budete připravovat: losos apod.) nakrájejte na úzké nudličky. Ty pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi. Trochou vody navlhčete horní konec plátků nebo zbytkem toho octového nálevu. Pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Zabalte a nechte chvilku odpočinout. Všechno krásně zvlhne a poté se i lépe krájí. Nakrájejte ostrým nožem na asi 2-4cm kousky. Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.


Poznámka:  Do rýže se dá zabalit všelicos. Fantazii se meze nekladou. Syrová ryba musí ale být bezpodmínečně čerstvá.

 

A jaké všechny druhy sushi můžete vykouzlit i doma?

Maki

Je nejzákladnějším druhem servírování sushi. Má tvar rolky, plněné rýží, rybou, zeleninou a podobně, které jsou obaleny mořskou řasou nori. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sojové omáčky a křenu wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem. Zázvor má plnit funkci neutralizace chutí mezi jednotlivými kousky, avšak jde o perfektní doplněk, který dodá chuť, tak proč ho brát jako neutralizant!

Nigiri

Je prsty vytvarovaný váleček z rýže ozdobený druhem nakrájené syrové ryby, avokádem nebo vejcem. Podává se s marinovaným zázvorem a sojovou omáčkou s wasabi.

Sashimi

Jeho tradice sahá až do 16. století, kdy si tuto úpravu oblíbili samurajové. Tento druh se připravuje z krájené syrové ryby, která se namáčí do sojové omáčky a wasabi. Sashimi je čerstvé, vychlazené a syrové na plátky krájené a elegantně upravené. Krájí se na silnější plátky a podává se se sojovou omáčkou.

Temaki

Temaki-sushi si vytvoříme, když plátek řasy nori svineme do tvaru kornoutku, který pak vyplníme rýží, rybami nebo kaviárem, zeleninou, sýrem.

Zvládli jste to? Tak dobrou chuť!

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy