RODINNÝ DŮM V RUDNÉ U PRAHY: „Střechu jsme měli hotovou za pár dní…“

Rodinný dům na okraji Rudné u Prahy vyrostl jako z vody. Když došlo na výběr vhodné střešní krytiny, rozhodli se majitelé nakonec pro plech. Zvolili taškové tabule Topline od švédské společnosti Lindab.  

„Věděli jsme, jak má naše střecha přibližně vypadat a rozhodovali jsme se mezi skládanou krytinou a plechem. Definitivní rozhodnutí padlo, když jsme spočítali hmotnost jednotlivých variant,“ říká majitelka. Hmotnost krytiny Lindab Topline činí totiž pouze 5 kg/m2. Plocha střechy tohoto rodinného domu je asi 220 m2, tedy celková hmotnost krytiny vychází přibližně na 1,1 t. Při použití betonové tašky by se však hmotnost pohybovala  kolem 9 tun a více. „Střecha Lindab Topline je tedy o 8 tun lehčí,“ pochvaluje si majitelka a dodává: „Díky nízké hmotnosti a velkému rozměru jednotlivých tabulí jsme ušetřili finance na úspoře řeziva z důvodu menšího zatížení krovu. Střechu jsme měli hotovou za pár dní, bez průběžného zakrývání a s minimálním množstvím odpadu. tato krytina se totiž vyrábí přesně na míru krovu“

Výhodou tohoto typu krytiny je nejen extrémně rychlá a snadná montáž, ale i minimum spár na střeše. „Celistvý plášť zabraňuje zafukování vody, sněhu, prachu a na rozdíl od skládané krytiny dovoluje použití krytiny na střechu s minimálním sklonem 14°, a to bez použití pojistné hydroizolace, čímž se opět snižují celkové náklady na stavbu,“ říká klempíř Karel Skokan.  

Životnost této krytiny se pohybuje okolo 40 let, v závislosti na podmínkách, jakým je vystavena. Výrobce na ní navíc nabízí záruku 15 let. Tašková tabule je totiž vyrobena z nejkvalitnější švédské oceli. Lisuje se z 1,2 m širokého pásu žárově pozinkovaného plechu o tloušťce 0,5 mm. „Chtěli jsme střechu, která bude pokud možno bezúdržbová, žádné natírání a podobně,“ říká majitelka. Krytina Lindab Topline je již ve výrobě opatřena silnou ochrannou barevnou vrstvou z Polyesteru nebo HB Polyesteru. Díky tomu nevyžaduje natírání ani jinou zvláštní údržbu.

„Na stavbu nám přivezli tabule již naměřené a to s přesností na centimetry. Nejen že jsme tedy nemuseli platit za žádný přebytečný materiál, ale je to i šetrné k životnímu prostředí,“ popisuje majitelka. „S lehkými a přesně naměřenými pásy pak měli klempíři minimum práce a netrvalo dlouho a náš dům byl pod střechou.“

Při rozhodování o typu krytiny hraje samozřejmě velkou roli vzhled. „Mohli jsme si vybírat z 19 barevných odstínů, a to v lesklé i matné úpravě, ale stejně jsme nakonec vybrali elegantní tmavě šedou. Důležitý pro nás byl tvar, který je těžko k rozeznání od taškové střechy.“ Krytina Lindab Topline je profilovaná do tvaru klasických tašek a s výškou vlny 42mm se řadí mezi nejvyšší profily na trhu. 

„Zpočátku jsme o plechové střeše vůbec neuvažovali, ale při sečtení všech výhod jsme se už moc nerozmýšleli. Nyní jsem za to rozhodnutí ráda, střecha vypadá skvěle,“ uzavírá majitelka.

 

Více informací na www.lindab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba