Uvolnění nájmů přinese potíže

TNBiz, 2.7.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Až o 50 procent vzrostou v některých obcích příští rok deregulované nájmy, oznámilo ve středu ministerstvo pro místní rzovoj (MMR). V roce 2010 se regulované nájemné zvýší v průměru o 17,3 procenta, píše ve svém čtvrtečním vydání Deník.

Týká se to více než 80 procent českých domácností, které tak čeká na počátku příštího roku nemilá věc. V 750 tisících bytech se zvedne regulované nájemné. Pokud se majitel bytu s nájemníkem nedohodnou na nové činži, bude muset rozhodnout soud. Ty se však zatím nemají čím řídit.

O tom, jak vzroste nájem v jednotlivých bytech, rozhodne více faktorů. Například cena domu, jeho poloha, počet let deregulace či současné nájemné. Pokud totiž majitel v předcházejících dvou letech nájem nezvýšil, může jej nyní zvednout i o 150 procent.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) na svém webu www.mmr.cz v sekci bytová politika zveřejnilo kalkulačku pro výpočet regulovaného nájmu v letech 2010, 2011 a 2012. V kalkulačce si zájemce vyhledá pouze region a do příslušných kolonek vyplní údaje o výši současného nájmu a město, kde bydlí. Dozví se tak maximální výši svého nájmu v příštím roce.

Zvyšování nájemného nebude ve všech lokalitách stejné. V menších městech může dosáhnout i 50procentní úrovně, v těch větších naopak může být nižší. Poslanci totiž prodloužili deregulaci v některých regionech.

Zatímco ve většině republiky skončí regulované nájmy v prosinci příštího roku, ve všech krajských městech, s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy, v Praze a v obcích Středočeského kraje s více než 10 tisíci obyvateli se odkládá přechod na tržní nájemné do konce roku 2012.

Důvody pro odklad jsou podle ministerstva především sociální. Nájemné je v těchto regionech příliš vysoké.

Celkem by tak v posledním roce regulačního období měly průměrné nájmy dosáhnout například v Praze výše až 140 korun za metr čtvereční. Oproti tomu v některých menších obcích do dvou tisíc obyvatel by částka neměla přesáhnout 20 korun za metr čtvereční.

Domácnostem, jimž skončí deregulace příští rok, mohou nastat značné problémy. Nikdo totiž neví, jak se budou po jeho uplynutí stanovovat v jejich bytech tržní nájmy. V parlamentu sice leží novela občanského zákoníku, která by mohla stanovit určitá pravidla, poslanci ji však zatím nezařadili na program jednání. Novela totiž určuje, že se nové nájemné stanoví dohodou podle nájmů, které jsou v dané lokalitě u bytů stejné kvality běžné.

Probíhající deregulace se zřejmě dotkne i sociálního postavení mnoha rodin. Ty totiž nebudou schopny deregulované nájemné splácet. Minulý rok odhadovalo ministerstvo jejich počet na zhruba dva tisíce. Mohlo by jich však být i mnohem více.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality