HYPOINDEX: Nepatrné snížení sazeb nemělo v září na hypotéky žádný efekt

TNBiz, 21.10.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Hypoteční banky během září poskytly úvěry s průměrnou úrokovou sazbou 5,63 procenta ročně, což je meziměsíční snížení o čtyři desetiny procentního bodu. K rozhýbání hypotéčního trhu to však nepřispělo, uvádí pravidelné šetření Hypoindexu, které bylo ve středu zveřejněno.

Úroková sazba jednoletých hypoték se tak po krátké době opět vrátila pod šestiprocentní hranici. Nepatrného zlevnění se dočkaly také hypotéky s tří- a pětiletou fixací. Klienti, kteří při svém rozhodování upřednostnili pětiletou fixaci úroků, získali v průměru hypotéku za 5,51 procenta, píše server Hypoindex.

Podle dat Hypoindexu celkové skóre za měsíc září činí 3265 podepsaných a schválených hypoték v celkovém objemu 5,403 miliardy korun. "Při přepočtu na jednu úvěrovou smlouvu to znamená, že průměrná částka úvěru v meziměsíčním srovnání povyrostla o více než 25 000 na 1 654 690 korun," uvádí server.

Podle Hypoindexu očekávání, která bankéři vkládali do letošního třetího kvartálu, zůstala jednoznačně nenaplněna. Během července až září banky do celkové roční statistiky "přisypaly" pouze necelých 17 miliard korun, takže výsledek za všech devět měsíců letošního roku činí 33865 úvěrů v celkové hodnotě 57 miliard korun.

Martin Čarek, editorikraje@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika