DENÍK: Nové značení Evropské komise usnadní výběr spotřebičů

TNBiz, 11.11.2009
Mediafax

PRAHA/BRUSEL (MEDIAFAX) - Výběr úsporného elektrického spotřebiče by měl být brzy snazší. Evropská komise (EK) totiž chystá výrazné změny v energetických štítcích, které lidem ukazují, kolik elektřiny spotřebič během provozu spotřebuje, píše ve svém středečním vydání Deník.

Rozšířit by se mělo i množství výrobků, které budou muset výrobci a prodejci štítkem označit.

Důvodem pro změny je především skutečnost, že současné značení na energetických štítcích už je příliš zastaralé a stávající normy nestačí. Celých 30 procent výrobků na trhu už tvoří spotřebiče šetrnější než dnešní nejvyšší třída A.

"Normy energetické náročnosti uvedené v jednotlivých energetických třídách byly nastaveny před nějakými patnácti lety a od té doby se nezměnily," řekl Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn. Vývoj výrobků se však na rozdíl od norem nezastavil.

Evropská komise proto na vývoj v tomto oboru zareagovala tak, že u chladniček a ledniček některé třídy prostě zruší. Podle jejího nařízení nebude od července 2010 v Evropské unii možné prodávat ledničky a chladničky v třídě B, C či horší.

Od července 2012 pak bude výrazně omezen i prodej spotřebičů třídy A. Zůstanou jen ty nejúčinnější. Od poloviny roku 2014 pak budou na trhu EU dostupná jen chladicí zařízení současné energetické třídy A+.

Pokud by ovšem zůstalo pouze u toho, lidem by se výběr úsporného spotřebiče značně ztížil. Navíc by ani výrobce nic nenutilo vyvíjet nové, dokonalejší produkty. Proto se komise rozhodla pro nové roztřídění stupnice energetické náročnosti.

Třída A by se rozčlenila na podtřídy A -20 %, A -40 % a A -60 %. Pokud by podle tohoto členění lidé v budoucnu našli na štítku napsáno například A -20 %, znamenalo by to, že výrobek spotřebovává o pětinu méně energie než produkt třídy A.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika