Keramika v kuchyni - Díl 5 – keramické pracovní desky

Desky z všestranně odolného materiálu, hladké, beze spár, v mnoha barvách: co víc si může designér kuchyní přát ? Vypadají velmi efektně a celé sestavě kuchyňské linky přinášejí exkluzivní nádech. Velkoplošné keramické desky jako materiál pracovních desek kuchyňské linky ale nejsou příliš známé. Jejich masovému rozšíření zatím brání vyšší cena.

           

Dokážete si představit keramickou desku dlouhou 2 m, širokou 1 m a tlustou 35 mm ? Takové se opravdu vyrábějí a jsou to masivní kusy o hmotnosti mnoha desítek kg. Často mívají zvýšené, nebo jinak tvarované okraje s glazováním i ze stran, aby byl pohledový efekt dokonalý. Mají jednu nevýhodu: opracování keramických desek je velmi náročné, vyžaduje speciální nástroje a rozhodně nelze upravit desku na míru přímo na místě montáže kuchyně. Sice lze skládáním ze segmentů (s přiznanými spárami) vytvořit i dlouhou (i lomenou) pracovní desku celé kuchyňské linky, ale to už je opravdu komplikované řešení,  náročné na přesné opracování jednotlivých segmentů desky a citlivé na pečlivé zaměření linky s návazností na architekturu místnosti. Proto se v kuchyních spíše uplatňují řešení, kdy deska tvoří samostatný útvar – ostrůvek nebo poloostrůvek, který je vyroben z jednoho kusu a kde žádné segmenty z keramiky vzájemně nenavazují. 

Na  prvním obrázku je moderní kuchyně s ostrůvkem, ve kterém je zabudovaný rovinový dřez Mera 60 F a zapuštěný topný panel. Deska má rozměr 1850 x 900 mm, tloušťku 30 mm.. Stejnou deskou je obložen pult vedle ostrůvku. Podobně by samozřejmě bylo možno obložit třeba parapety oken, které často vedle kuchyňské linky jsou..   

 

Tento obrázek zachycuje řešení kuchyňské linky tvaru U, kde z keramiky je jen pracovní deska vpravo. Je v ní zapuštěn topný panel, což je praktické řešení, neboť díky vysoké teplotní odolnosti keramiky umožňuje pohodlnou manipulaci s horkým nádobím. V případě potřeby prostě odsunete hrnec mimo plotýnku. Ve stejné barvě je v kuchyňské lince keramický dřez.

 

Foto: www.systemceram.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně