Colliers International: Průmysl se vzpamatovává z krize, prázdné sklady se zaplní do konce roku

TNBiz, 12.4.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nájemní aktivita v oblasti skladů zaznamenala v prvním čtvrtletí letošního roku růst o téměř 77 procent. Poptávka přichází hlavně z automobilového průmyslu a spotřební elektroniky, informovala v pondělí společnost Colliers International.

V pvní polovině loňského roku byl trh průmyslových a logistických nemovitostí vůbec nejhůře postiženým segmentem trhu komerčních realit. Letos je situace opačná. Zatímco kancelářské prostory marně čekají na oživení poptávky, kdysi prázdné sklady se pravděpodobně zaplní již do konce roku. Z analýzy mezinárodní poradenské společnosti Colliers International vyplývá, že jen v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla nájemní aktivita 152 000 m2. To představuje v meziročním srovnání nárůst o téměř 77 procent.

Poptávka přitom přichází zejména ze sektorů automobilového průmyslu a spotřební elektroniky, což je situace, kterou Česká republika pamatuje z dob největšího ekonomického růstu. "Také se potvrzuje trend, který jsme zaznamenali již v druhé půlce loňského roku poptávka přichází od firem, které sem přesouvají výrobu i logistické kapacity z jiných trhů, především ze západní Evropy," řekl Karel Stránský, řídící partner Colliers International a šéf průmyslové divize.

Z dat Colliers dále vyplývá, že tato poptávka roste nepřetržitě již od druhého čtvrtletí loňského roku. V důsledku toho klesá neobsazenost a sklady, které ještě loni zely prázdnotou, se postupně zaplňují. "Aktuálně se neobsazenost pohybuje mezi 17 a 18 procenty, trh se tedy vrátil někam na úroveň druhé poloviny roku 2008," uvedl Stránský. "I pro druhé čtvrtletí registrujeme zvýšený zájem o skladovací a výrobní kapacity, před podpisem je aktuálně více než 48 000 m2 v Praze a v Plzeňském kraji," dodal.

Optimistické vyhlídky nedávno potvrdil také Český statistický úřad, podle nějž vrostla v únoru česká průmyslová výroba meziročně o sedm procent. Při stávajícím tempu růstu se tak veškeré neobsazené haly, kterých Colliers registruje zhruba 631 000 m2, zaplní do konce letošního roku. Dá se tedy očekávat pozvolný růst nájemného, zejména v nejžádanějších lokalitách Prahy a západních Čech.

Průmyslový trh má oproti kancelářím či maloobchodním prostorám výhodu dokáže daleko pružněji reagovat na změny. Zatímco výstavba nákupních center či kancelářských budov trvá déle než rok, průmyslové haly jsou hotovy za několik měsíců. S nástupem krize byla okamžitě zastavena jakákoli spekulativní výstavba, což výrazně zmírnilo negativní dopady poklesu poptávky, protože nerostla ani nabídka.

Na českém investičním trhu je zatím relativně mrtvo, a do jisté míry se tak opakuje vývoj z počátku loňského roku. Trh znovu táhnou zejména čeští investoři, aktivní jsou tradičně také německé a rakouské fondy. V jejich hledáčku jsou však jen ty nejkvalitnější kancelářské projekty, kterých je v Praze však jako šafránu. Mezi tři nejvýznamnější investiční transakce letos patří prodej sídla společnosti Nestlé v Praze 4 (22 mil. eur) a sítě obchodů společnosti Betonstav (18 mil. eur). V obou transakcích nakupovala česká investiční skupina CPI Group. Kancelářskou budovu Vyšehrad Victoria koupil od Skansky rakouský investiční fond Hypo Real Invest (13,5 mil. eur).

Šancí na oživení investičního trhu by mohly být investice do rezidenčních i komerčních developerských projektů, kterých je na prodej celá řada. Investory však stále odrazuje neochota bank financovat akvizice a také nejistota budoucího vývoje realitního trhu.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality