Ceny bytů už neklesají, tvrdí realitní společnost Lexxus

TNBiz, 14.4.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Propad cen nemovitostí v Praze se v prvním čtvrtletí letošního roku zastavil. Ke změně trendu došlo poprvé od srpna 2008, uvedli ve středu zástupci realitní společnosti Lexxus.

Krize nebyla jednou příčinou poklesu poptávky. „Cena bytů se před několika lety odtrhla od trendu růstu průměrných příjmů v Praze a stoupala příliš rychle,“ uvedl Ondřej Diblík ze společnosti Lexxus. Splasknutí této bubliny, ke kterému by podle Diblíka došlo bez ohledu na vývoj celkové hospodářské situace, přispělo k hlubšímu propadu realitního trhu.

V tomto roce se znovu rozjíždí prodej bytů „z papíru“, kdy se klient rozhoduje jen podle dokumentace, ještě před zahájením vlastní stavby. Tím pádem může zákazník ovlivnit podobu bytu. Pro realitní odborníky jde o důležitý signál do budoucnosti. Ještě loni měli klienti zájem hlavně o prodej zlevněných, již hotových bytů.

Oživení trhu realitní společnost Lexxus spolu s developerem BCD Group přimělo k obnovení dříve odložených projektů. K 1. dubnu zahájili prodej dvou set bytů v rámci třetí etapy developerského projektu Nad Rokytkou v pražských Vysočanech.

Projekt počítá s byty 2+kk a 3+kk s rozlohou 45 až 75 metrů čtverečních. Projekt je podle ředitele ateliéru Loxia Milana Veselého, který se na jeho realizace podílel, unikátní variabilitou. Malé byty nabízejí možnost propojení tak, aby je mohly využívat i rodiny s dětmi. Koncová cena většiny bytů by neměla přesáhnout tři miliony korun. Cena metru čtverečního obytné plochy bytů v Rezidenci Nad Rokytkou začíná na 41 200,- za m2, uvedli zástupci společnosti Lexxia.

Ludek Vainert, vainert@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality