Mze uvažuje o prodloužení zákazu prodeje půdy cizincům o tři roky

TNBiz, 11.5.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká republiky se zřejmě připojí k žádostem některých nových členských zemí EU, podle nichž by měl být prodloužen zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům o další tři roky, tedy do roku 2014. Mediafaxu to v úterý potvrdil Ondřej Veselý z odboru komunikace ministerstva zemědělství.

Podle ředitele Ústředního pozemkového úřadu Kamila Kaulicha již na ministerstvu proběhlo vnitřní připomínkové řízení, v němž se prodloužení moratoria na prodej půdy cizincům navrhuje. „Důvodem návrhu je mimo jiné skutečnost, že v ČR není stále ještě ukončen restituční proces a také skutečnost, že se dosud prodalo málo půdy tuzemským osobám,“ podotýká Kaulich. Návrh by nicméně musela podle Veselého ještě schválit Vláda ČR. Ani to by ale ještě neznamenalo reálné prodloužení zákazu prodeje půdy cizincům, protože takovou změnu by musela odsouhlasit také EU. Jde totiž o změnu přístupových podmínek.

Úmysl požádat EU o prodloužení zákazu prodeje půdy cizincům zveřejnilo v březnu letošního roku Slovensko a následně po něm také Maďarsko. Slovensko přitom mimo jiné argumentuje rozdílnou výší dotací pro zemědělce v nových a starých členských zemí, která slovenské zájemce o půdu znevýhodňuje.

Zákaz prodeje půdy cizincům by měl skončit v roce 2011, podle návrhů nových členských zemí by měl být prodloužen o další tři roky. Možnost požádat o prodloužení sedmiletého zákazu prodeje půdy o tři roky je zakotvena v přístupových dohodách.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality