Magazín Příprava stavby

     Scénáře oživení realitního trhu udávají rok 2013. Ovšem nutno dodat, že reálné datum je ještě o dva či tři roky později. Všechny optimistické, ale i pesimistické odhady vývoje však závisí do značné míry na vývoji ve světě.

Konec globálního propadu cen nemovitostí

     Celkové statistiky vývoje cen nemovitostí (po inflaci) mohou zadávat příčinu k opatrnému úsměvu, ovšem důležitým pohledem na věc je také udržitelnost tohoto růstu. Zatímco státy jako Bulharsko, Irsko či Ásijské Thajsko (zde nutno podotknout, že důvody byly spíše politické – nepokoje) nevykazovaly v prvním čtvrtletí žádné oživení, tak v řadě zemí ceny domů, vzhledem k poptávce, rostly. (Finsko 11,03%; Norsko 7,65%; Velká Británie 5,43%, přičemž jen v Londýně o 15,7%).
     Ceny však nerostly v celé Evropě. Spousta evropských států vykazuje statistické propady cen a ikdyž se tempo zlevňování, oproti stejnému období loňského roku, zmenšuje, stále nejde o nevýrazná procenta. (Španělsko -5,73%; Island -13,98%; Litva -22,22%, ..)

Pohled do světa

     Ceny nemovitostí ve Spojených státech stále klesají mezikvartálně o 1,68%. Tento stav částečně bortí sen optimistů o výrazném posílení trhů s nemovitostmi a za pravdu pesimistům může nahrávat i situace na dálném východě. Prudké oživení v prvním kvartále tohoto roku zaznamenaly trhy v Ásii. V Singapuru vzrostly ceny nemovitostí meziročně o 23,88%, Tchaj-Wanu o 18,46% a v Hong Kongu o neuvěřitelných 27,15%. Zatímco za situaci na Hong Kongském realitním trhu mohou spíše spekulanti, Tchaj-Wan čelí přílivu kupujících z pevninské Číny.

     Riziko splasknutí další realitní bubliny, podobné té z USA, může tedy přijít z Ásie. Věřme, že tentokrát jsme se poučili......

     Ikdyž celosvětově hovoříme o růstu realitního trhu, stále je nasnadě velká opatrnost. Jde jen o statistické číslo a další splasklou bublinu bychom už nemuseli ustát.

 

 

Príprava stavby
Zdroj: Global Property Guide