Moderní bazén již nepotřebuje potrubí

Bazén se změtí potrubí, jenž vede vodu do odděleného zázemí, kde se voda filtruje a případně i ohřívá, to již patří pomalu k minulosti. Moderní technologie dnes umožňují zcela odlišnou konstrukci bazénu, která se obejde zcela bez potrubí a tedy i bez rizika poruch a úniku vody. Tento koncept se nazývá „francouzský bazén“, neboť s ním jako první přišel ve Francii Jean Desjoyaux. Francouzské bazény dnes již patří na bazénovém trhu ke špičce a stále větší oblibu si získávají zejména díky jednoduchosti, snadné údržbě a bezporuchovosti.

 

Koncepce klasického bazénu starého typu vychází z předpokladu, že bazénovou vodu je třeba odvést z bazénu do technologického zázemí, kde je filtrována, ohřívána a poté opět potrubím vracena zpět do bazénu. Díky tomu obsahuje bazén množství otvorů, kterými voda přitéká a odtéká. Pod zemí k nim vedou desítky metrů potrubí a riziko poruchy a úniku bazénové vody je zde proto velmi vysoké. Při poruše je často potřeba znovu rozkopat celou zahradu.

 

Francouzský bazén je postaven na zcela odlišném principu a to na principu bezpotrubní filtrace. Kompaktní jednotka bezpotrubní filtrace vyřeší všechny potřebné procesy týkající se úpravy a ohřevu bazénové vody, aniž by ji odváděla mimo prostor vlastního bazénu. Tato konstrukce zjednodušuje i zazimování bazénu, neboť jednotku bezpotrubní filtrace je možné na zimu vyjmout a umístit například do garáže. Jednoduché je i čištění filtrů, stačí totiž filtr jednou za čas vyprat v automatické pračce.

 

Bazén francouzského typu také využívá konstrukci ztraceného bednění, díky které je možné vybudovat kvalitní samonosný železobetonový bazén během 14 dní. Konstrukce ztraceného bednění je jednoduše vybetonována a vystlána tzv. „linerem“, který po odsání vzduchu dokonale přilne ke stěnám bazénu a vytvoří jeho celistvý vnitřní povrch bez jediného otvoru, kterým by mohla unikat voda.

 

„Tento koncept představuje úžasné zjednodušení jak při stavbě bazénu, tak při jeho údržbě. Díky kvalitě a jednoduchosti této konstrukce je životnost francouzského bazénu takřka neomezená,“ říká Rudolf Pejša ze společnosti Bazény Desjoyaux, která je výhradním dovozcem francouzských bazénů Desjoyaux do České Republiky.

 

 

Více na www.desjoyaux.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba