Péče o zahradu II.díl - Záhony, skalka a truhlíky

Odpočinek pro záhony

Po sklizni ovoce a zeleniny si i záhony zaslouží odpočinek. Zryjte je proto rýčem. Na výběr máte různé druhy čepelí – úzkou a ostrou (vhodný na kopání základů apod.), širší a rovnou nebo širší a ostrou (právě tu využijete při přerývání podzimní zahrady). Důležité je, abyste měli čepel vždy ostrou – proniká tak mnohem lépe, než tupá a nevynaložíte tak zbytečnou námahu. Rýč je svým způsobem speciální lopata s násadou tvaru „T“, díky níž využijete sil obou rukou. Záhony zryjte na celou hloubku rýče (tip – proti mozolům a špíně poslouží zahradnické rukavice). Nebojte se nechat velké hroudy - mráz je v zimě rozbije a na jaře půdu lehce zpracujete. Máte-li k dispozici pravý přírodní hnůj, použijte ho právě teď. Je důležité, aby přemrzl a mohl poskytovat žádoucí živiny. Co se týče zeleninových záhonů, měly by se občas (cca jednou za dva roky) povápnit, aby se v nich rostlinám dobře dařilo.

Ochrana rostlin

Chraňte svoje rostliny jak před sluncem, větrem, tak i před mrazem. Základem je, aby ochranný obal byl vzdušný – rostliny dýchají celoročně, tedy i v zimě. Pro velmi citlivé jehličnany nebo rododendrony použijte jako ochranu kůru či listí. Aby i vaše skalka přežila zimu, pokryjte ji chvojím (před velkým větrem můžete na jejich okrajích zabezpečit kameny). V tomto případě není kůra ani textilie vhodná – zabraňují pronikání světla, které vaše skalka potřebuje i v zimním období.


Čtete také
Péče o zahradu IV. díl - Zpracování zahradního odpadu
Péče o zahradu III.díl - Zasaďte si svůj strom
Péče o zahradu - I. díl 

Barevné truhlíky i na podzim

Chcete mít i na podzim truhlíky krásně barevné? Vyměňte letní rostliny za podzimní. Nebojte se vysazovat je hustěji, v chladných měsících už příliš neporostou. Bude-li silný mráz, chraňte je netkanou textilií nebo bublinkovou fólií. Nedělá-li vám problém nádoby či truhlíky přenášet, uskladněte je při mrazících na noc do domu.

Je-li počasí příznivé, vysaďte trvalky. Trvalky, které už zdobí vaši zahradu a přes zimu jim zůstávají zdřevnatělé části nad zemí, je nutné ostříhat, aby se opět na jaře mohly rozrůst a rozkvést.

Výživa půdy

Pro zlepšení a vyživení půdy (ať už pro zeleninové a květinové záhony nebo „jen“ pro trávník) vám poslouží pravá rašelina, která půdu zároveň prokypří a provzdušní, případně upraví pH. Stačí ji promíchat s původní zeminou (na 10 m2 původní zeminy připadne přibližně 30 – 70 l rašeliny). Poutá na sebe slunce, čímž se zahřívá půda, ale nedochází k vypařování vody. Její složení je důležité pro kvetení a růst rostlin a zároveň zabraňuje šíření nemocí, které napadají kořeny. Rašelinu využijte rozhodně i při novém sázení (v poměru 1:1 s původní zeminou).

Macešky - ideální na zkrášlení podzimních zahrad

Maceška, stejně jako chryzantéma nebo astra, je oblíbená květina, které zkrášluje záhony, zahrady a hroby během podzimních dnů. Nemá ráda suché prostředí, tudíž je nutné udržovat vláhu. Její paleta barev je tak široká, že si vybere každý. Macešky jsou vhodné i na hroby, kam můžete přidat také mramorovou drť. Tyto drcené kamínky mramoru slouží jako dekorační doplněk nejen venkovních prostor, ale i v interiéru.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada