Péče o zahradu III.díl - Zasaďte si svůj strom

Pokud jste zatoužili po ovoci, které si můžete sami a na své zahradě utrhnout, zasaďte si svůj ovocný strom. Nejlepší příležitost pro jeho sadbu je právě na podzim.

Nejdříve si musíte náležitě připravit půdu, aby se dostávalo stromu potřebné výživy. Je-lipůdě dostatek humusu, příprava vám nezabere tolik času. Je-li půda méně kvalitní, nezoufejte. I zde se může stromům dařit, jen musíte vykopat hlubší (cca 60 cm) a širší (cca 1 m) jámu. Dostatečné množství živin obsahují kvalitní zahradní substráty, které jsou určené přímo k výsadbě. Chcete-li dopřát stromům více živin, můžete na dno jámy přidat organická hnojiva, která mohou obsahovat jak rostlinné, tak živočišné materiály (rohová, krevní a kostní močka; ricinový (rostlinný) šrot, mořské řasy, apod.). Ačkoliv používání těchto hnojiv může být pro někoho nepříjemné, zacházejte s nimi opatrně – vyhněte se kontaktu s potravinami a nerozhazujte je holou rukou, vždy použijte rukavice!

Výběr stromu

Vámi vybranému stromu je třeba přizpůsobit i složení půdy, která ideálně podstoupila odborný laboratorní rozbor (zjistíte tak třeba pH). Např. pro meruňky je vhodná i půda vápenitá, pro broskvoně je ideální půda neutrální a pro jádroviny (ořech, třešeň apod.) zvolte půdu s větším než 7,2 pH. Kyselost půdy ovlivníte vápencem, který ji sníží. Pokud ovšem kyselost půdy neznáte, použijte kombinované průmyslové hnojivo (ale nezasypávejte jím kořeny, kterým by přímý kontakt mohl naopak uškodit!). Než strom vsadíte do země, zastřihávejte poškozené kořeny, dokud nebudou bílé – pojistíte si tak, že se stromu bude dostávat potřebná vláha a živiny.

Sázejte vždy zdravý strom – kořeny by neměly být přeschnuté ani nahnědlé!  Nasypanou zeminu přišlapejte, aby byl strom pevně v zemi. Na udusanou zem nasypte další vrstvu (cca 10 cm), ale tu už nechte provzdušněnou.

Nemáte-li v plánu vysazovat ovocné stromy, ale keře a stromy dekorační, sázejte vysoké dřeviny na okraji pozemku, aby tvořily „bariéru“ a u domu spíše nižší porosty, aby nebránily ve výhledu z oken.

Čtete také
Péče o zahradu IV. díl - Zpracování zahradního odpadu
Péče o zahradu II.díl - Záhony, skalka a truhlíky
Péče o zahradu - I. díl 

Kdy strom vysadit

Podzim je vhodný pro bobuloviny (angrešt, rybíz, maliník) a jádroviny (jabloň, hrušeň), které se do zimy uchytí svými novými kořínky. Toto období vám ulehčí práci i s vláhou – méně se odpařuje voda a nemusíte tak často zalévat.

Postup výsadby

Namočte kořeny na 2 – 6 hodin do vody a jámu, kam strom budete vsazovat, také prolijte vodou. Doprostřed vtlučte dřevěný kůl pro počáteční oporu mladého stromu. Stromek přiložte ke kůlu do správné hloubky a zasypte zeminou (dejte si pozor, aby nevznikly vzduchové polštáře, které by mohly zapříčinit vznik plísně). Zeminu kolem stromku ušlapejte a půdu zalijte. Strom ke kůlu uvažte „osmičkou“ tak, aby se kůl a strom nedotýkaly (na to vám poslouží i PVC páska, která se běžně používá k roubování), ale aby byly zároveň stabilní.

Ochrana stromů

Stromy chraňte jak před zimou, tak i před sluníčkem – obojí vysušuje kmen. Obalit ho můžete balicím papírem (maximálně 3 vrstvy). Drátěný koš (s průměrem cca 25 cm a daný půl metru do země) nebo lepové pásy využijete především pro zahrady v blízkosti lesa, kde je předpoklad, že je zvěř bude v zimě při nedostatku potravy okusovat (zajíci, srnky, hryzci).

Péče o vzrostlé stromy a keře

Stříhání a řezání stromů se liší podle druhu dřeviny a stromu. Zatímco ořešáky se zastřihávají ve vegetačním období a peckoviny (švestky) po sklizni, pro bobuloviny (angrešt, rybíz, maliník) je ideální podzim až jaro.

Dvakrát měř, jednou řež

Strom je nutné řezat na etapy – tzn. podle stáří stromu. Počáteční řez je výchovný, následuje zmlazovací, udržovací a tvarovací.

Výchovný řez

Dva roky až 5 let po výsadbě stromku se provádí tzv. výchovný řez, kdy se zkracují přírůstky u hlavních větví. Terminál (neboli hlavní výhon) se nechá o jednu třetinu delší, než jaké jsou ostatní větve. Bez ořezání nechte takové přírůstky, které nijak nepřekáží potřebnému světlu nebo růstu jiných větví.

Zmlazovací řez

U starších stromů pro odstranění suchých větví nebo větví, které se kříží apod., se používá řez zmlazovací. Měl by obnovit zralost a vitalitu stromu.

Udržovací řez

Pravidelným řezem je řez udržovací, který zajistí kvalitní a velké plody každý rok. Udržovací řez propustí světlo do koruny.

Tvarovací řez

Tvarovacím řezem dáváme požadovaný tvar především mladým stromům.

Jak správně řezat

Nikdy neřežte větve pod listnatým pupenem, ze kterého mohou růst další výhonky, vždycky nad pupenem asi 0,5 cm; pod úhlem 30 – 45°) nebo ve větvení a dejte pozor, abyste samotný listnatý pupen nepoškodily (pozor - pupen květu je větší, ale jelikož na podzim stromy už nekvetou, tyto pupeny si nespletete). Řez proveďte kvalitně. Pokud je průměr řezu větší než 1 cm, potřete ho včelařským voskem (kvůli ochraně před infekcí).

Pečujte o stromy vhodnými nástroji

V žádném případě větve neolamujte! K dispozici máte spoustu nástrojů, které práce na stromě vykonají kvalitně, s menší námahou a strom nebude trpět.

Nože a nůžky

Na slabé větvičky použijte zahradnické nože nebo nůžky. Dejte pozor, abyste větvičku nedrtili, ale provedli přímý řez. Na staré větve jsou vhodné nůžky se srpovitou čelistí, které umožňují tzv. klouzavý střih. Silnější větve nejsou problémem pro pákové, nebo tzv. převodové nůžky s otočnou spodní rukojetí. Na opravdu silné větve použijte pilky a pily s listy se zuby, které jsou šetrné k živému dřevu.

Kromě zmíněných jednoručních nůžek existují ještě jednočepelové (pro suché a tvrdé větve), dvoučepelové (pro stříhání těsně u větve) nebo s chráničem prstů, které dbají o vaši bezpečnost. U dvouručních je typologie obdobná – jednočepelové, dvoučepelové a velké nůžky na silné větve. Pro ty, kteří jsou náchylní na bolest zad, jsou ideálním řešením nůžky teleskopické a prodlužovací, které dosáhnou až do 5 metrů.

Na větve, které jsou už příliš silné pro použití nůžek, využijte pilky a pily.

Nejen stromy potřebují zastřihávat – pro živé ploty existují buď obouruční nůžky, nebo motorizované nůžky (benzínové, elektrické a akumulátorové), které ulehčí práci. Moderní akumulátorové nůžky slučují výhody benzínových a elektrických, u kterých se nemusíte bát, že přestřihnete kabel. Nicméně samotná technika na stříhání živých plotů vám nezaručí dokonalost sestřihu. Pevný základ živého plotu vytvoříte během prvních třech let, kdy ho musíte zastřihávat alespoň jednou ročně zahradnickými nůžkami. Vyroste-li plot do dostatečné výšky a síly, nastává období, kdy už můžete použít motorizované nůžky na živý plot.

Pily a sekery

Při likvidaci starých stromů můžete použít pily a sekery – ne nadarmo se říká „dřevem se ohřeješ dvakrát“, tedy jednou při jeho zpracování a podruhé při jeho spalování. Nicméně moderní technika nám nabízí pily motorové. Existují jak elektrické, tak i benzínové.  

Elektrické pily

Závislé na zdroji, tiché, vhodné i pro vnitřní užití (nevytváří spaliny); výkon nejčastěji v rozmezí 1600 – 2200 wattů

Benzínové pily

Do terénu, nejsou omezené kabely

Hobby benzínové pily

Pro prořezávání stromků a občasné řezání dřeva do krbu; výkon motoru je 39 – 55 cm3.

Farmářské benzínové pily

Pro ty, kteří topí dřevem v rodinném domě, je výkonná, pro časté použití; výkon motoru je 55 – 70 cm3.

Profesionální benzínové pily

Velmi výkonné (nad 70 cm3), tlumení vibrací – díky tomu je možné pracovat s pilou při vysokcýh rychlostech a s vysokým zatížením.

Hodně lidí rozlišuje pily podle délky lišty, ale pozor – délka není důležitá, podstatný je jejich výkon!

Máte-li dům nebo chatu u lesa, ve vašem vybavení by neměl chybět ani štípací klín a sekera, což pro některé může být hodně náročné při častém zpracovávání dřeva. Chcete-li si ulehčit námahu, využijte štípače na dříví. Jejich robustnost zajistí stabilitu a bezpečnost přii štípání. Můžete si na nich i nastavit délku štípání a jsou celkem nenáročné na údržbu. Existují jak vertikální, tak horizontální. Horizontální nejsou náročné na prostor a jsou ideální pro menší polena do průměru cca 25 cm a délky 50 cm. Jejich tlačná síla je až 5 tun. U vertikálních štípačů je volně nastavitelná délka podložní plošiny, jsou výkonnější a zdolají silná polena, na která ani sekera nestačí. U těchto štípačů je síla až 8 tun, nicméně váží až přes 100 kg. I přes velkou hmotnost s nimi manipulovat můžete, protože jsou opatřeny kolečky.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada