Šance podat žádost o dotace na zateplení domů je až v únoru

TNBiz, 30.10.2010
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zájemci o peníze z programu Zelená úsporám určeného na zateplení domů musí s podáváním nových žádostí o dotace počkat alespoň do února 2011. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) od pátku zastavilo přijímání nových žádostí kvůli jejich narůstajícímu počtu v posledních měsících.

Poslední možnost podat žádost o dotaci z programu měli lidé v pátek. Mimořádně měly otevřeno krajské pobočky Státního fondu životního prostředí (SFŽP) od 8.00 do 16.00. Poslední možností bylo odeslat žádosti do páteční půlnoci prostřednictvím České pošty. Příjem žádostí v bankách skončil už v pondělí 25. října v 15.00.

Jednotlivé pobočky SFŽP hlásily veliký nárůst počtu žadatelů během celého týdne. V některých krajích podali lidé až několikanásobně více žádostí ve srovnání s dlouhodobým průměrem.

O přerušení přijímání žádostí o dotace informovalo MŽP v tomto týdnu. "Lidé se nemusí bát, že by dotační program nadále nepokračoval," uvedla náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková. Ministerstvo chce podle slov náměstkyně přerušení využít ke kontrole správnosti velikého počtu žádostí, které SFŽP eviduje.

Někteří žadatelé podle jejích slov i přesto, že mají dotaci schválenou, práce z různých důvodů nezahájí, a proto je potřeba celou situaci vyhodnotit a upřesnit skutečnou sumu vyčleněných peněz. Chybovost žádostí se pohybuje kolem 50 procent, problémy jsou hlavně v technické a věcné správnosti žádostí, takže je není možné vyhodnotit a odsouhlasit.

Do budoucna by měl program přinést úsporu emisí ve výši více než jednoho milionu tun oxidu uhličitého, a to po dobu více než 30 let.

V současnosti o peníze z programu Zelená úsporám usiluje 200 tisíc domácností, které podaly přes 50 tisíc žádostí za 15,3 miliardy korun. Celkem 39 tisíc žádostí za 10,1 miliardy korun už MŽP schválilo. Doposud stát vyhověl 10,5 tisícům žádostí o zateplení domů a vyplatil 1,3 miliardy korun.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality