Bazén v činžovním domě

Jen málokdo by čekal, že uvnitř nenápadného činžovního domu v Praze Nuslích se může skrývat plně vybavený plavecký bazén. Jeho majitelé si dříve něco takového také nedokázali představit. Přesto se dnes ve sklepních prostorách jejich domu nachází luxusní bazén francouzského typu, dostatečně velký na pohodlné plavání. Řešení se podařilo najít především díky patentům společnosti Desjoyaux.

 

Stavba bazénu ve sklepě činžovního domu o rozměrech 5 x 10 metrů se zpočátku zdála téměř nemožná. Běžný bazén totiž vyžaduje vybudování technického zázemí s čerpadlem, filtrováním a ohřevem vody, množství potrubí a technologií náročných na prostor. Pro samotný bazén by pak zbývalo pouze minimálně místa a o plavání by nemohla být ani řeč. Majitelé však toužili po bazénu právě kvůli plavání a malý bazének by pro ně tedy neměl smysl.

Nakonec se podařilo najít řešení u patentované technologie francouzské značky Desjoyaux. Jejich koncept, nazývaný díky původu značky „francouzský bazén“, je totiž založen na bezpotrubní filtraci a stavbě bazénu pomocí ztraceného bednění. Kombinací těchto dvou technologií vznikne bazén, který nemá žádné potrubí ani otvory ve stěně bazénu. Filtraci i ohřev zajišťuje kompaktní jednotka bezpotrubní filtrace umístěná na hraně bazénu.

Dalším problémem, který bylo třeba vyřešit, byla stavba bazénu uvnitř objektu s omezeným přístupem úzkými dveřmi. To vyřešila právě konstrukce ztraceného bednění, skládající se z úzkých plastových modulů. Z těch se sestaví libovolný tvar bazénu a vybetonováním vznikne železobetonový bazén s takřka neomezenou životností. Pak se do plastových modulů upevní tzv. liner, který tvoří vnitřní stěnu bazénu a odsáním vzduchu se docílí dokonalého přilnutí k železobetonové konstrukci.  

Díky technologii Desjoyaux tedy bylo možné využít efektivně celý sklepní prostor a výsledkem je bazén o rozměrech 7 x 3,5 metru, což je na plavání více než dostačující. Aby bylo dosaženo vhodné hloubky pro plavání, je bazén částečně zapuštěn do země a o něco byla zvýšena úroveň podlahy sklepa. Výsledný prostor s klenutým stropem je ideální místo pro relaxaci, aktivní odpočinek, zábavu i sportování.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy