Jste připraveni na sníh?

Zima se opět přihlásila, na horách už je bílo a na majitele nemovitostí čekají několikaměsíční starosti se sněhem. Odborníci radí situaci nepodceňovat a vhodné ochranné prvky namontovat na střechy i v nížinách a ve městech dokud na nich neleží sníh. Investice několika tisíc korun do kvalitních sněhových zachytávačů a rozrážečů vám může zachránit nejen majetek, ale dokonce i zdraví. Sjíždějící mokrý sníh vážící stovky kil každý rok způsobuje nejen hmotné škody, ale i  vážná zranění a ta se vyčíslit nedají.

Jak tedy svůj dům a majetek chránit?Jaký typ, materiál a kolik bezpečnostních prvků vybrat do konkrétní sněhové oblasti nebo pro konkrétní stavbu?

BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM STŘECH URČUJE SNĚHOVÁ MAPA

Pro ochranu domu je nejdůležitější samotné řešení střechy, její spád a výběr vhodné střešní krytiny. Už při projektování střechy by se však mělo myslet i na výběr a množství vhodných bezpečnostních prvků dle dané klimatické oblasti. Výběr a především počet zábran určují tabulky výrobce zábran. Sněhové pásmo je dáno tzv. sněhovou mapou, která je přílohou normy „Zatížení stavebních konstrukcí“ a je vytvořena dle podkladů Hydrometeorologického ústavu. Většina území ČR se nachází v 1-4. sněhové oblasti, kde je průměrná hodnota zatížení sněhem mezi 70 -250 Kg sněhu na m2, což odpovídá 14 - 40 cm vrstvě mokrého sněhu. V horské oblasti však bývá zatížení střechy vyšší než 320 kg/m2. Pozor na laické nebo necertifikované zábrany!

Z praxe známe případy, kdy majitelé doplatili na to, že si nechali místo originálních zachytávačů namontovat klempířem vyrobené nebo necertifikované zábrany, které nevydržely nápor sněhu a pojišťovna odmítla škodu hradit právě z důvodů neoriginality systému.

PORAĎTE SE S ODBORNÍKEM

Výběr zachytávačů a ostatních bezpečnostních prvků rozhodně konzultujte s projektantem a výrobcem krytiny. Případně, že jde o starší rodinný domek nebo nevyhovující krovy, je třeba poradit se také se statikem.

Více na www.lindabstrechy.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy