„Elektrokotel“ s parametry spotřeby ala tepelné čerpadlo

Na trh se dostává nový druh kotlů – ENE-MA - kompresorové topné zařízení pro ústřední vytápění, které má spotřebu obdobnou jako tepelné čerpadlo nebo lednice a přitom vytopí byt bez závislosti na venkovní teplotě, bez nutnosti napojení na primární zdroj tepla. (jako např. tepelná čerpadla).

Tedy v době, kdy potřebujete teplo nejvíce, tak ho skutečně máte.

Kotel na principu tepelného čerpadla bez primárního tepelného zdroje. Takto by se dal zjednodušeně popsat systém složený z kompresoru, který je vřazen do uzavřeného plynného okruhu, za kterým je umístěn výměník, výparník, dehydrátor a zásobník. Laicky řečeno: „lednice naopak.“ Celý jednoduchý princip spočívá ve vřazení vysokotlakého ventilu do okruhu s elektromagnetickým způzobem ovládání. Vnitřní systém je připojen na výměníky, ve kterých se ohřívá médium teplovodního ústředního topení.

 

Ekonomika provozu kompresorového topného zařízení „kotle ENE-MA“

Ekonomická výhodnost spočívá ve velmi nízké spotřebě a nepotřebnosti primárního zdroje tepla. Poměr průměrného výkonu zařízení k množství energie na vstupu dává topný faktor 3,33. Což znamená, že kotel svou podstatou vyrobí 3,33 x více enregie než spotřebovává. Tímto levně získaným teplem následně vytápíte místnosti domu. Další výhodou je možnost produkce výstupní teploty vody k vytápění až k 74 °C, což je výrazně více než u standardních tepelných čerpadel.
Dalšími ekonomickými aspekty jsou nebudování přípojky plynu a komínu, který musí být připojen ke kotli, základu pod komínem a dalších originálních příslušenství. Což je úspora řádově ve sta tisících . Pokud tyto finanční prostředky vložíte do fotovoltaických panelů, můžete topit i zdarma.

 

Další možná využití ENE-MA v modifikacích
Toto zařízení lze variantně užívat jako klimatizaci. Po úpravách lze zařízení užít jako nezávislé topení do automobilů (24 V zásuvka) bez nutnosti spotřebovávat naftu. Napojení jen na autobaterii. Systém je možno dále upravit jako přímotop pro ohřev teplé vody na chatách a chalupách, kde při příkonu 450 W získáte výkon až 2.000 W. Zařízení lze upravit jako mrazící jednotku. (až -32°C).

Více na www.priprava-stavby.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy